CSD in starejši ljudje

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
V bloku imamo eno starejšo sosedo, ki se ji je v zadnjih dveh letih
občutno poslabšalo stanje (demenca, paranoja ...).
Vedno pogosteje se dogaja, da na štedilniku zažge jajca, mleko,...
Danes je menda celo gorelo, pravijo sosedi.
Ima enega sina, ki pa samo čaka, da mama škripne, da proda stanovanje.

Ker me je strah zame in za družino, da ne bo bloka zažgala al pa s
plinom v zrak vrgla, me zanima, kako se lotiti zadeve, da jo najhitreje spravimo
v dom (al pa kakšno drugo ustanovo).

Jutri grem na CSD. Kaj lahko tam naredim, kam jo prijavim (kateri oddelek)?

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.141
316
83
Taki ljude lahko stvari malo pomešajo. Npr:V predalu zakurijo v peč, tako kot so včasi v 'šporhert' ipd...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Pač pokliči na bližnji CSD če te pa tam ne jebejo potem pokliči njenega osebnega zdravnika in razloæi situacijo. Ponavadi ko zdravnik pritisne na socialno se ti malo zganejo. Samo prva stvar bo to, da se bodo na sina obesili.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.051
455
83
tam ko se terc po tori rola
Ni tako enostavno.... Če sama ne podpiše, da gre v dom, je ne morete prisiliti. Če je res zelo dementna, ji bodo določili skrbnika, ki jo lahko ''proti njeni volji'' da v dom. Ampak, to so dolgotrajni postopki.... Najprej pa na CSD, bodo svetovali.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.051
455
83
tam ko se terc po tori rola
Citat:
Uporabnik softi pravi:
CSD ne bonic naredil.
Osebnega zdravnika bo tezko najti.

Upam, da vseeno resite
Kaj bo naredil CSD? Pride pogledat, naredi zapisnik in to je to. Nič od niča. Če je gospa res zelo bolna (hudo dementna), jo lahko spravijo v bolnico. V najboljšem primeru.

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Kako vedo za dementnost njeni sostanovalci? Zaradi govoric, so njeni dohtarji?
Ne, nisem zdravnik, pa ne vem al je demenca al kaj drugega, v glavnem v glavi nima več vseh koleščkov.

Do pred dvema letoma je bila samo tečna radovedna stara soseda, ki je stala pri vratih in kontrolirala vsakogar, ki je šel mimo.
Potem pa:
-začelo se je z metanjem papirnatih robčkov (uporabljenih) skozi okno pred blok
-nadaljevalo s smradom iz njenega stanovanja
-potem z metanjem smeti skozi okno, po večkratnih opominih
je začela vrečko s smetmi puščati pred vrati, včasih svojimi, včasih od sosedov.
Ko jo je sosed napizdil zaradi tega, je nekaj časa puščala smeti pri nabiralnikih
(čeprav je od tam do smetnjaka še dodatnih 5m)
Pa ne, da je slabo pokretna, vsak dan gre vsaj 3x ven, po stopnicah, do avtobusa,
ampak ji možgani ne sprocesirajo, da bi takrat smeti odnesla.
-nato je spet začela metati skozi okno kar vrečke, vsaka dva dni je zraven še prazna buteljka.
-ko v nedeljo nesem smeti ven, me dolgrede pričaka na vratih in vpraša
"a je poštar že prišel" "Ne, ob nedeljah ne hodijo"
Ko se vračam čez minuto spet "A je poštar kaj prinesel" "Ne, danes je nedelja"
-prejšnji teden me je začela ogovarjati z "tovariš"
-vedno pogosteje na štedilniku zažge mleko al pa jajca. Cel blok smrdi dva dni.
V ponedeljek so sosede baje celo gasile požar v kuhinji.

tony

Guru
23. jul 2007
9.749
1.531
113
-prejšnji teden me je začela ogovarjati z "tovariš"

Tole jo bo spravilo v dom ali pa še... kam, stoposto
smile-1.gif

P.S.: brez heca: zaj.... situacija...
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.128
6.952
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
CSD ne bonic naredil.
Osebnega zdravnika bo tezko najti.

Upam, da vseeno resite
se strinjam. Sem lani urejal nekaj podobnega za podobno osebo. zdravniku sem moral placat mnenje za dodatek za pomoc in postrezbo po mozganski kapi, pa zdravnik ob obisku v domu ni vedel kje oseba lezi, kar je bilo evidentno ker sem zelel da ji lajsa "bolecine" 3 ure pred smrtjo pa je sel sestro vprasat kje lezi!
Aja zdravnik je mnenje napisal pred tem.
CSD ni vedel za osebo, niti RK, obiakoval jo je lokalni karitas in nune. Oseba je do 2005 zivela brez elektrike z dobrimi 200 evri. starostne penzije.

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
772
113
Tako je navadno, vendar ne pozabite, če oseba ne želi pomoči, ji tudi CSD ne bo mogel pomagati !

Če pa menite, da ogroža vas imate v stanovanjskem zakonu možnost, da vložite tožbo na prodajo njene enote, samo bo potrebno utemeljiti, kaj kako in zakaj. In, kot vem v Slo. še ni bilo takega primera zaključenega.

Morda je varianta, da se pogovorite z njo in sinom in se dogovorite za izklop plina, ali bombe in prehod na el. klasičen štedilnik in pa dodatno, na nek protipožaren alarm, ker opozorite sina, da če bo gospa naredila požar in škodo drugim ali skupni lastnini, da bo vaša prva zadeva, da vpišete plombo za škodo na njeno stanovanje in tožite za škodo, zato naj se sin tega zaveda in pomaga stvari narediti najbolj varne, kot se pač da, pa nikakor naj na zavarovanje pred vsem odgovornosti ipd. ne pozabi ! Ker, po toči zvoniti je ..................

Nazadnje urejeno:

jurek1973

Guru
3. sep 2007
4.168
1.142
113
Z njo se ne da pogovoriti, ker ima spomin kot zlata ribica.
Sem bil na CSDju, kaj več kot klicat sina in gospo obiskat pa ne morejo.
(poznajo pa zadevo, imajo že kar lep fascikel, pa sina tudi kličejo vsakih nekaj tednov)
Za kakšnokoli ukrepanje bi potrebovali dokumentirane razloge za nevarnost.
Torej zabeležene intervencije policije, gasilcev, reševalcev,...

Sem dal na CSDju predlog, naj sinu predlagajo vsaj zaprtje plina. Pa naj na elektriko kuha,
tam vsaj ne more tako hitro požara naredit.

Smo pa zamudili že vsaj dve dobri prijavi na policijo in gasilce: nekaj mesecev nazaj je pustila plin odprt
in je eden izmed sosedov to zavohal in šel k njej v stanovanje plin zapret in prezračit,
pa ta teden, ko je imela manjši požar v kuhinji.

Bomo pa zdaj šli strogo po uradni poti, če se ne da drugače dogovorit.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
40
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Ja, nekako slutim, da poznaš zadevo?

Ne poznam iz prve roke, sem pa že slišal za eno starejšo gospo, ki ustreza temu opisu.

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Sin se lahko na pristojnem CSD javi, da bi bil mami skrbnik za poseben primer. Potreboval pa bo mnenje maminega lečečega zdravnika, da rabi skrbnika. V odločbo o skrbništvu naj napišejo kaj lahko skrbnik dela namesto nje. V vašem primeru urejanje institucionalnega varstva in vse kar je s tem povezano. Lahko da notri še urejanje bančnih zadev, prevzem pošte itd. Ko ima odlčbo o skrbništvu ali vsaj zapisnik (nekateri domovi upoštevajo že zapisnik, nekateri striktno samo odločbo), da se je glede tega javil na CSD, lahko sin da vlogo v dom za stare in proti njeni volji/mimo nje podpiše dogovor o nastanitvi v institucionalno varstvo. Zna pa bit potem težava gospo dejansko pripreljat v dom. Tudi če sin najde mesto zanjo in podpiše dogovor o nastanitvi, jo mora spravit iz stanovanja in do doma. Pri nas smo že imeli situacijo, ko so se svojci vse zmenili mimo staršev (so imeli skrbništvo tako, da so to lahko urejali v njihovem imenu) in ko so jih pripreljali in so starši vidli ime ustanove, so se z vsemi štirimi uprli in jih ni blo moč spravit v dom in so šli lepo domov.

Je pa po vašem pisanju mogoče primer zrel za bolnišnično zdravljenje. Torej ob naslednjem izpaduu klicat 112, povedat zakaj gre in se gospo interventno sprejme v polje ali Begunje. Samo glede tega me ne čisto za besedo držat, ker še nisem osebno vidla takega ukrepa. Kar se pa skrbništva in nastanitve v DSO tiče pa lahko povem kako zadeve tečejo.