Crknil disk

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

4 leta star Toshibin prenosnik, Maxtorjev 80GB disk.

Simptomi:

- boot (XP) nekje do polovice, potem blue screen za par sekund
- repair inštalacije ne deluje
- nova inštalacija obvisi pri formatu

Razdrl WD-jev MyPassport Scorpio in zamenjal diska. Na prenosniku se zdej nalagajo XP-ji, jaz se pa igram z Maxtorjem.

Imel sem 4 particije. 3 so ostale in so dostopne. Scandisk ne pokaže nobenih napak
confused-1.gif
. WD-jev SMART monitor pokaže neko napako na disku. Sistemska particija je prikazana kot neformatirana. Če se jo lotim formatirat, pokaže tole:

Se da ta disk s kakim low level formatom sploh še usposobit do kakšnega delovanja ali je over&out.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... če si pameten, boš doli pospravil podatke, potem pa ga pognal proč, ker ponavadi ko začne nagajat, je konec. Ko imaš enkrat rešeno seveda lahko probaš razne programčke za testiranje diska, ampak če ti javlja napako, poj nimaš kej dosti narest.
Jaz sem svojega nekako uspel formatirat, da je na njem zdaj ena particija, pa je uporaben za prenos manjpomembnih fajlov od točke A do B. Več je pa vprašljivo
rolleyes-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Sedaj je pa zgleda povsem umrl.

Presnel podatke in na preostalih treh particijah še enkrat uspešno pognal Scandisk (no errors)
bonk.gif
. Potem pa Partition Magic, pobrisal vse particije in poizkusil ustvariti eno novo. Fertig.

Snel en program za low level format in še ta diska niti ne povoha.

V bistvu me samo zanima, kaj za vraga je narobe, da niti LLF ne dela, medtem ko so ostale particije bile zdrave kot dren še par minut nazaj.
confused-1.gif
A je napaka na samem začetku diska in ko sem odstranil indekse ostalih particij (ki so le te držali pokonci), je disk postal povsem neuporaben.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... če ti je crknila prva particija, potem imaš napako nekje na začetku diska. Torej nove particije (na začetku) sploh ne boš mogel narest. Mogoče lahko probaš postavit eno particijo na mesto kjer so bile prejšnje 3 z malo rezerve - windowsi mislm da te bodo butasto gledali, ampak partition magic pa mislim da pusti, da mu definiraš začetek in konec particije glede na disk.
(se mi je pa tudi že zgodilo, da je bila prva particija fuč, sem pobrisal vse particije, in nikoli več naredil nove
rolleyes-1.gif
)
Sicer pa, če ti dela take probleme, na bolje skoraj sigurno ne bo šlo
frown-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Tried that... poizkusil ustvariti particijo od ene 10GB naprej, ampak se Partiiton Magic ne strinja. Error in partition table.

Gre v kanto. Še prej moram pa uničit podatke. Bo magnet dovolj ali je bolje odpret zadevo in fizično uničit plošče?

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Odpri ga ter malo posuj s prahom. Garantirano bo šel rakom žvižgat.
evil.gif

Diske se izdeluje v extremno čistih razmerah, zahteve po čistoči so še bistveno večje kot v npr. kirurgiji.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Kaj pa ona fora glede dajanja diska v zmrzovalnik ? Tisto bi naj malo pomagalo, čeprav smrti ga s tem ne boš rešil
tongue-1.gif

jernejd

Majstr
2. sep 2007
1.328
153
63
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Si probal novo particijsko tabelo naredit ?

Pa občutek imam, da "chkdsk /f" naredi precej več kot scandisk... Ampak v tej fazi je to samo zaradi reševanja podatkov...

Jernej

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Zdejle pa ne vem ali bi se smejal ali jokal.

Na prenosniku sem ravno namestil XP-je in iz desktopa presnel osnovne stvari. Popoldne sem šel malo ven in pustil računalnik (desktop) prižgan. Pridem domov. Vse stoji. Hard reset. Bios veselo javi "primary hard disk fail". Disk spušča neke čudne zvoke in melje.

What are the odds?!?!?!?!?!?

Razmišljal sem o kakem virusu (pač v štartu se mi je zdelo neverjetno naključje), ampak meni je neznano, da bi lahko nekaj software-skega tako zelo poškodovalo disk, da ga niti BIOS ne bi več spoznal.

A naj pač to pripišem nekemu neverjetnemu naključju ali naj bom bolj paranoičen?

Ker nekako mi že počasi zmanjkuje backup diskov. Danes sem zgubil za 40GB fotk, ki so zrcaljene samo še na enem prenosnem disku v LJ. Če se do jutri, ko bom zadevo skopiral na vse diske, ki jih še premorem, karkoli zgodi še temu disku...
uf-1.gif