Color Gel - TKI Hrastnik - Optična belila???

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Gledam sestavo pralnega gela Oscar - Tistega lepega dne proizvajalca TKI Hrastnik in vidim, da čeprav je deklariran za pranje barvnega perila vsebuje tudi optična belila? Sem gledal
tudi druge tovrstne gele in nobeden ne vsebuje optičnih belil...

Kaj bi torej bila poanta? To bo ja vseeno potem slabšalo barve na tkaninah enako kot če bi imel ne-color gel??? Naj bi kao vseboval glede na napisano tudi neko sestavo za ohranjanje barv ampak ta belila so me pa čisto..

Nazadnje urejeno:
optična belila (po moje) fleke prekrijejo, vendar pa svetlobo odbijajo in tako naredijo zadevo "nevidno", kt če bi mel razmetano sobo, enkrat v njej prižgano luč, drugič pa ne. V prvem primeru vidiš nered, v drugem pa ne

oz še bolša primerjava...maš plesen v klimi (recimo v avtu) in ti špricaš not osvežile..vonj po plesni izgine, ampak plesen j eš evendo tam

vpraši še mamco, ona je mislim da kemik to bo tole bolj nazorno razložila. vsekakor no go tak detergent

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Še dokaz...
2464386-DSC_0096.JPG

Priponke

• 2464386-DSC_0096.JPG
    2464386-DSC_0096.JPG
    104,1 KB · Ogledi: 393
I

Izbrisan uporabnik #9334

To so vodotopne snovi, ki absorbirajo svetlobo rumeno zelenega dela spektra okoli 500 - 600 nm (ta dela občutek umazanosti), potem pa odsevajo v vijolično - modrem delu svetlobnega spektra. Na ta način dobiš vtis "visoke beline", ker če bi bila prisotna niansa rumeno-zelenega ali še višje, bi imel občutek umazanosti ali opranosti.

Sedaj, kako je pa to sredstvo vodotopno, torej odstranljivo ob naslednjem pranju, je pa vprašanje. Samo za primerjavo ali občutek: papir, čisto običajni A4 bankpost, bi bil brez optičnega belila zelo neugleden za videti. Že tako se ga barva z modro nianso in malce rdeče, vendar za "tisto, globinsko belo" potrebuješ fluorescentnost. To je to.

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
To že, ampak zakaj je v tem primeru to v gelu za barvasto perilo??? Pri nobenem drugem gelu, ki je deklariran za barvasto perilo tako kot tale to ni vsebovano... To potem uničuje barve?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne jih ne - le poudari jih.
Saj po moje čisto vsi pralni praški vsebujejo tole, le da ne oglašajo tako na veliki zvon, ker se ljudje malce bojimo kemije. Pač smo že marsikaj doživeli
tongue-1.gif
.

Pa vendar, do sedaj so veljala optično aktivna sredstva za zdravju neškodljiva. Če pa še "lepo svetijo zraven", zakaj pa ne?

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
To so vodotopne snovi, ki absorbirajo svetlobo rumeno zelenega dela spektra okoli 500 - 600 nm (ta dela občutek umazanosti), potem pa odsevajo v vijolično - modrem delu svetlobnega spektra. Na ta način dobiš vtis "visoke beline", ker če bi bila prisotna niansa rumeno-zelenega ali še višje, bi imel občutek umazanosti ali opranosti.

Sedaj, kako je pa to sredstvo vodotopno, torej odstranljivo ob naslednjem pranju, je pa vprašanje. Samo za primerjavo ali občutek: papir, čisto običajni A4 bankpost, bi bil brez optičnega belila zelo neugleden za videti. Že tako se ga barva z modro nianso in malce rdeče, vendar za "tisto, globinsko belo" potrebuješ fluorescentnost. To je to.

včasih se ga je barvalo s klorom ali se motim?

Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ne jih ne - le poudari jih.
Saj po moje čisto vsi pralni praški vsebujejo tole, le da ne oglašajo tako na veliki zvon, ker se ljudje malce bojimo kemije. Pač smo že marsikaj doživeli
tongue-1.gif
.

Pa vendar, do sedaj so veljala optično aktivna sredstva za zdravju neškodljiva. Če pa še "lepo svetijo zraven", zakaj pa ne?

samo potem koliko je pa tak detergent dejanko učinokvit, če recimo "prekrije fleke" na način kot si ga ti opisal?

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Ta prašek je do zdaj vse dane fleke odstranu kar sem mel... Se mi pa zdi da perilo bledi odkar ga imam in ko sem pogledal sestavo sem prvič pri color gelu opazil ta optična belila...

Zdaj pa ne vem, a je zadeva varna za barve na perilu ali ne...

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Saj ne prekrije flekov itd
rolleyes-1.gif
. Zadeva je oprana.

Ne vem, kaj nisem prav razložil. Gre za "fiziološki učinek" dojemanja beline. Ta izraz sem si pravkar izmislil, ker ne vem, kako bi drugače. Gre za podobno funkcijo, kot so včasih imeli televizorji, tisti potenciometer za kontrast.

Saj tkanina je popolnoma oprana in čista. Vendar so vsi naravni materiali vedno obarvani rahlo rumenkasto, kar daje vtis, kot da je material star, izpran, ... kaj pa vem, umazan pa ni. Potem ga z barvili niansiraš.

Npr. blago ali papir: torej bombaž ali celuloza. Naravno sta bela, vendar imata precej rumenkastega v sebi. Ja, sta bila beljena s hipokloritom ali vodikovim peroksidom, tehnologij je več - toda tisti rumenkasti odtenek ostane. Mislim da so to lignini, ampak kot sem že večkrat priznal, moja kemija je stara več kot 30 let.
Sedaj je treba nekako poudariti belo barvo, kar pomeni uravnotežiti prav vse barve v spektru. Ker je preveč rumene (že naravno), dodaš modro in rdečo. Fiziološko ljudje dojemamo lepše, če je malce več modre, dobimo vtis svežine. Ne vem zakaj, ampak tako to je
tongue-1.gif

Pa še vedno je tista pra - rumena prisotna in kvari sistem. Sedaj sledi finta: vzameš optično aktivno snov, ki absorbira tisti rumeni del svetlobe in ga vrne nazaj v nekje modrem delu spektra
smile-1.gif
. Rumene ni več, modre pa celo več kot običajno. Efekt je "globoka fluorescentna belina".

Vzemi list papirja A4 in ga v temi obsveti z UV svetlobo - boš videl, kako lepo modro žari. Zakaj UV - ker optična belila večinoma delujejo z UV svetlobo, nekaj malega pa tudi z rumeno in ravno to se tu izkorišča.

Naprej, lahko prav tako pogledaš denar. V njem je več različnih vlaken, ki so obarvana modro, rdeče, rumeno ... to so zaščitna vlakna, ki so prav tako obarvana z optično aktivnimi barvili.

Praviloma so pa to snovi, ki ne škodujejo organizmom in niso strupene. Pa še lepo je na koncu
cheer.gif

brane_new

Guru
10. feb 2008
16.421
2.583
113
Bava belo svetobo?
Pa? Moje cune so oprane, čiste in dišijo. Nič ni zbledeo, je pa res, da nimam robe za 80€.

EkoKaprica

Pripravnik
4. mar 2014
388
22
18
www.ogrevanje-hlajenje.net
Pod UV lučko se fleki vidijo. Je bila kolegica vsa nesrečna v enem klubu. Pri naravni svetlobi je majica bila videti normaæno, pod lučmi v klubu (tiste, kjer se bela barva "sveti" pa je bila videti, kot bi bila vsa zaflekana.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Čisto vsaka bela polo majica za 3 evre je obdelana z optičnimi barvili. Če ne bi bila, mi verjemi, da bi opazil in je ne bi hotel kupiti
tongue-1.gif
. Vsaj v današnjem standardu ne ( od nekje 60. let naprej).

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Pod UV lučko se fleki vidijo. Je bila kolegica vsa nesrečna v enem klubu. Pri naravni svetlobi je majica bila videti normaæno, pod lučmi v klubu (tiste, kjer se bela barva "sveti" pa je bila videti, kot bi bila vsa zaflekana.
aplauz.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Našel še enega ki ima to not... Ariel Whites + Colors... Ariel samo Color pa tudi nima...

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik EkoKaprica pravi:
Naj se navadi pogoltniti.
evil.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Pogledal sestavo SPAR-ovega Color Gela, ki ga tudi izdeluje TKI Hrastnik za SPAR in tudi naj ne bi vseboval optičnih belil...

Kdo je tu zdaj nor??? Nekje vtikajo optična belila not, nekje ne...

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Salamam tudi dodajajo ... enim olive, drugim sir, tretjim povrtnine, četrtim nič.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.767
6.751
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik gasdopodna pravi:
Pogledal sestavo SPAR-ovega Color Gela, ki ga tudi izdeluje TKI Hrastnik za SPAR in tudi naj ne bi vseboval optičnih belil...

Kdo je tu zdaj nor??? Nekje vtikajo optična belila not, nekje ne...
Sporočam v je najbrž cenejši kot tki. Sedaj ves zakaj