Čiščenje avta- kaj res rabiš?

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
sem uporabljal do sedaj čistilo za pranje posode ... pa baje da ni dobro za lak. Sem šel v Spar in tam cela paleta Sonax, Armoral itd kemikalij, gobic, čistil skoraj za vsako muho posebej
confused-1.gif
€? Nato sem kupil samo armorall šampon ki pa ni veliko boljši kot da bi z samo vodo pral. Kaj zdej res kupiti pa da je približno za od platišč pa do insektov na haubi. Kako je z čistilom za vetrobransko steklo na laku?

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Ceneje bo če avto zapelješ v eno dobro avtopralnico. Pa ne se sekirat za pleh. Čez deset let bo itak ekonomska totalka.

Pametni

Pripravnik
2. maj 2016
144
17
18
ksz

Samo s šamponom ne bo šlo.

Moj postopek:

Rabiš: avtošampon, šolsko gobo, sprej za odstranjevanje insektov, čistilo za platišča, kuhinjsko krpo (tako za brisanje posode), 2 vedri, mikrokrpo za stekla, stelex. Za zelo trdovratne madeže pa še eno krpo in raztopino sode bikarbone ali alkoholni kis.

Najprej s curkom odstraniš umazanijo. Avto opereš po metodi dveh veder (v enem imaš samo vodo, kjer spiraš gobo, v drugem pa mešanico šampona, kamor nato pomočiš gobo preden jo neseš na avto). Spereš z vodo. Nato našpricaš insekte z namenskim čistilom. Ponavadi je nato treba malo počakati. Očistiš insekte. S namenskim sprejem našpricaš platišča, malo počakaš in očistiš še ta. Nato še enkrat spereš vse z vodo, počakaš da se odcedi in nato s kuhinjsko krpo obrišeš cel avto. Nato očistiš stekla s steleksom in mikrokrpo.

Zares trdovratne madeže odstraniš tako, da nanje položiš krpo, namočeno v alkoholni kis ali raztopino sode bikarbone (ta mora biti popolnoma raztopljena, brez trdnih delcev). Po kakšnih 10 minutah potem brez prehudega drgnjenja odstraniš madež.

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Zanimivo... soda bikarbona ali alkoholni kis bom stestiral ti metodi. Drugače pa vidim na youtubu da insekte z voskom v spreju mehčajo.

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik koliko pravi:
Ceneje bo če avto zapelješ v eno dobro avtopralnico. Pa ne se sekirat za pleh. Čez deset let bo itak ekonomska totalka.

Sam res, 6,5 evrov, pa 5 minut cajta.
grin1.gif
Pa se povoskan je, da kaplce lepo odfrcijo.....

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.384
313
83
Citat:
Uporabnik ThaShizznitt pravi:
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

grin1.gif

Pa ful je dobr, k ti na spredno šajbo špricne vosek ane
bonk.gif

makedonc

Pripravnik
4. okt 2007
149
7
18
Moj sistem:
Naspricam z vodo
Nanesem Meglio
Z gobo zdrgnem
Naspricam vodo
Zdrgnem gobo in avtosamponom
Naspricam z vodo
Obrisem z jelenovo kozo
Stekla z papirnato risaco in steleksom
Kot nov

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Citat:
Uporabnik pleXwriter pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

grin1.gif

Pa ful je dobr, k ti na spredno šajbo špricne vosek ane
bonk.gif

In kaj je narobe s tem?
grin1.gif

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
najbolj dostopen pri nas je sonaxov namenski odstranjevalec, po supermarketih, baubauih...ko sem ga uporabljal sem zadevo na koncu spravil dol... kljub vsemu pa ni šlo čisto enostavno, vsaj jaz sem imel takšne izkušnje

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
Citat:
Uporabnik makedonc pravi:
Moj sistem:
Naspricam z vodo
Nanesem Meglio
Z gobo zdrgnem
Naspricam vodo
Zdrgnem gobo in avtosamponom
Naspricam z vodo
Obrisem z jelenovo kozo
Stekla z papirnato risaco in steleksom
Kot nov

Predvidevam da je teh meglijev več?... ker jaz imam meglijo razmaščevalec. Zelo učinkovita zadeva za čiščenje pri hiši, tudi za platišča... za na lak pa ne vem če bi deval.

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Mušice gredo dol z navadnim čistilom za pranje avtomobila,razen če niso zapečene od celega mesca ? Jaz ga 1x na mesec peljem v avtopralnico,doma imam pa poleg navadnega voska še gobo. Če hočeš solindo oprat avto moraš imeti še štrajfiks,da dobro spereš umazanijo iz gum !
Treba je pa vedeti,da doma vodo plačaš 2x!! Najprej gre čez števec,potem pa še v greznico,in plačaš komunalne vode avtomatsko glede na porabo vode ! Kupiš recimo šampon,pa sprej za platišča in gume pa gobo pa krpo in si tam tam.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Citat:
Citat:
Uporabnik koliko pravi:

grin1.gif

nisem še videl pralnice s krtačami, ki ne bi stile risov na plehu. dobro boste rekli, saj se ne vidi zelo ampak mene moti. prisegam samo na ročno pranje. nič posebnega, dve gobi, vileda, šampon, nekaj za steklo in platišča, nekaj za čiščenje notranjosti.....

koliko

Guru
21. avg 2007
4.406
2.474
113
SV SLO
Citat:
nisem še videl pralnice s krtačami, ki ne bi stile risov na plehu. dobro boste rekli, saj se ne vidi zelo ampak mene moti. prisegam samo na ročno pranje. nič posebnega, dve gobi, vileda, šampon, nekaj za steklo in platišča, nekaj za čiščenje notranjosti.....

daj daj raje si najdi punco. če pa jo že imaš pa ji posveti več pozornosti. Pleh je pleh. Čez čas ničvreden odpadek. Kaj zdaj če je par risov na laku. Se zgodi kaka nezgoda kaj boš potem. Znorel? Zaradi pleha. Sam ravno zaradi tega nočem novih avtov. Da bom čustveni suženj svojega avta no way.