Cider

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Ker se letos obeta zelo lepa letina jabolk že sedaj razmišljam kam bi z viškom. Iz jabolk še nikoli nisem delal nič tako da bi rabil malo več nasvetov.

Prva ideja je bil cider. Pil sem zadevo iz Laškega in mi je bila zelo všeč.

Druga je bila jabolčno vino oz. jabolčnik(tolkovc bunkovc... :D)

Kakšen je kaj postopek pri obeh. Kakšen kvas se uporablja, na kakšnih temperaturah se ga vre.

Če ima kdo kakšen preverjen recept se priporočam.

Hvala in LP
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Cider je dokaj triky zadeva.
Najtežje je doseči pitno zadevo.
Moraš se zavedati, da ta laško zadeva, ni pravi cider. Če hočeš pravo zadevo probaj kaj kar ponuja npr. Pivoljub (tradicionalne angleške zadeve)
To(L)kovc je zopet druga zadeva. Gre v bistvu za fermentirano jabolčno vino, nato se pa to zapre v sode. Ponavadi je brez mehurčkov
Problem pri cidru so sladkorji, ki so za razliko od piva, vsi enostavni in nekompleksni, torej ti kvas požre vse. rezultat je pa suha, kisla zadeva.

Rešitve so tri:
- dobiti kvas, ki je bolj lene sorte (imaš prav cider seve)
- nekako ustaviti fermentacijo (meni je to enkrat uspelo, ker sem imel oslabljen kvas in ni opravil dela do konca :D- ampak to je bila sreča)
- cider starati v hrastovih sodih, ki mu bodo dodali tanine in ga posledično zbalansirali. Lahko dodaš tudi samo kocke ali celo temni čaj
 

jest5

Guru
18. avg 2007
26.058
-8.756
113
Ali pa dodaš malo neprebavljivih sladkorjev/sladkih alkoholov(xylitol itd)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Mah ja...sem razmišljal v smeri laktoze, sam to je potem fake:)
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Kaj pa če fermentacijo ustaviš z metabisulfitom? Vinarji uporabljajo kot konzervans, hkrati pa tudi ustavi vse vrenje, ker pobije kvasovke.
 

si30n

Pripravnik
6. jun 2014
119
3
18
Bi najbrž šlo, če bi keggal. Ker karbonacija v steklenicah ne bo delovala. Jaz bi poskusil s eritritolom ali laktozo, s tem da bo laktoza dala drugačno sladkobo, ki se morda ne bo dobro zlila skupaj s ciderjem.
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Kaj pa če bi pasteriziral na željeni stopbji fermentacije in potem v keg na prisilno karbonizacijo
 

Chuck

Pripravnik
12. feb 2016
59
0
6
Hvala da ste se nekateri razpisali.

Nekako se bolj nagibam k jabolčnem vinu glede na to da se nebi ukvarjal še s karbonizacijo in bi bila zadeva za bolj "long term storage".

Kateri kvas bi uporabil, ker nebi rad vrel na divjem. Se tu uporablja vinski kvas ali se dobi namenski za jabolčno vino.

Hvala in LP
 

cat

Fizikalc
3. sep 2007
915
81
28
Jaz sem zadevo lani precej poenostavil. Pasterizacija s segrevanjem do cca 90 stopinj, nato pa nadaljeval podobno kot pri pivu. Ohlajanje, kvas (Safcider, nekaj takega), tri tedne fermentorja, sladkor za karbonizacijo, flaširanje, par tednov čakanja. Rezultat je bila rahlo karbonizirana, nesladka, precej aromatična pijača. Pitna z lahkoto tudi samostojna. Niti ne pretirano kisla, ampak kombinacija 2/3 ciderja in 1/3 jabolčnega soka je pa ubijalsko dobra.

Dokler nisem (prepozno) ugotovil, da je ABV čez 8%...