Check Disk oziroma kaj podobnega?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,
pred kratkim se mi je ob uri odprl eden tistih balončkov, ki jih winXP radi ven mečejo... nisem uspel prepisat, kaj točno je pisalo, ampak u glavnem, da bi želel pognat en program iz /windows/system32/ in kao ni berljiv in mi priporočil da poženem CheckDisk. No in zdej sem ga pognal, za obe particiji in je trajalo ohoho časa, ampak prišel je čez.
Zdej pa, gledal ga nisem ves čas, tak da sem zamudil poročilo, pa me zanima, če je kje shranjeno in če tam piše, če je našel kake slabe sektorje? Ker ni prvič, da mi je zahteval da pregledam disk, pa prvič rečeš ajde, naj mu bo, samo sem pa tudi pred kratkim nalagal windowse, pa ga je tudi nekaj sral med inštalacijo... ampak takrat sem nujno rabil funkcionalno mašino in nisem imel časa se ukvarjat s tem, zdajle bi pa rad prišel zadevi do dna: a bo disk šel papa ali pa je to samo sindrom windowsow? Lahko poženem še kak program, da preveri stanje diska in če je kaj slabih sektorjev, pa da ga ne bi ravno rabil formatirat...

Aja, gre pa za disk v prenosniku.

Lp
Peter

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Programi za S.M.A.R.T. ti povejo, kaj si disk misli o lastnem zdravju.
Preprost program za to je HDTune (ne rabi instalacije). Glej zavihek "Health".

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Takole, če ti to kej pove... samo še vedno ne vidim, kje bi pisalo število slabih sektorjev, ker imam nekako slab občutek...
306929-Untitled-1.jpg

Priponke

• 306929-Untitled-1.jpg
    306929-Untitled-1.jpg
    91,5 KB · Ogledi: 207

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Zgleda OK. Če je kaj narobe, ti itak rdeče pobarva.

Sicer chkdsk išče bad sektorje (opcija /R).

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
pod zavihek error scan idi in poženi, tu ti sektorje pregleda, samo bo trajalo nekaj časa

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Sem pregledal. Vse zeleno.
Ampak, imam en disk, ki ima nekaj slabih sektorjev (pregledno s programom proizvajalca) in ga imam samo za junk stvari (filme za od A do B, nikoli brez backupa
grin1.gif

simon_m34

Fizikalc
25. jul 2007
467
27
28
44
MB
itak da je najbolj zanesljivo pregledati iz dos-a z programom od proizvajalca, ti programi (sploh gnani iz windows) so bolj tak
uf-1.gif

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Že res, ampak takrat ko sem poganjal tisti programčič, sem moral disk spraznit. To mi pa nekako ni v interesu, glede na to da ni ravno najhitrejši, toliko časa pa spet nimam
grin1.gif

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Upoštevaj tudi, da proizvajalci ne obešajo na veliki zvon, da je njegov disk imel slabe bloke. Na vsakem cilindru se namreč nahaja nekaj praznih (popolnoma "praznih", neformatiranih) blokov in ko pri pregledu najde kak slab ali sumlljiv blok, potem ga pobriše (predvsem je važna številka oz. naslov bloka) in da enemu od neuporabljenih blokov njegovo številko in tudi po možnosti obnovljeno vsebino. Pravzaprav se to niti ne opazi.
To je tudi eden od vzrokov, da je navedena velikost diska po navadi manjša od resnične, ki nam je na razpolago.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Res je, ampak. Število praznih sektorjev, kamor se premaknejo "slabi sektorji" je omejen. In ko jih dokončno zmanjka, je konec veselja. Ravno zato bi rad malo bolj spremljal kaj se dogaja z njimi. Verjetno se res ne opazi, ampak sigurno pa vpliva na samo hitrost diska, če mora vsakič ko pride do slabega sektorja iti podatek brat iz rezervnega prostora.
(enkrat sem bral, da se da tudi ta prostor uporabit, ampak potem ko se ti pojavi slab sektor, ga nima disk kam premaknit...)

@stein: Ibm? Misliš prenosnik ali disk? Prenosnik je acer, kaj pa je notri za en disk pa ne vem. Ti kaj pove tista oznaka iz HDTune?

edit: sem imel ravno čas in razstavil laptopa
grin1.gif

310777-disk.jpg

Priponke

• 310777-disk.jpg
    310777-disk.jpg
    57,7 KB · Ogledi: 181
Nazadnje urejeno:

Florjan

Pripravnik
1. sep 2007
444
1
16
Ljubljana
Pri modernih diskih je število slabih sektorjev izjemno majhno, pa v svoji karieri, ko sem "pokuril" že ogromno diskov, nisem še nikoli naletel na ta problem. Ali se pošteno sesuje ali pa dela, kot da nič ni. (Moj prvi disk je bil za tiste čase ogromen, celih 32 Mb je imel že takrat, ko so drugi imeli samo po 20 Mb).
Drugače je pa tvoj disk Hitachi (kot vidiš) in ga lahko smatraš tudi IBM, saj je Hitachi odkupil celotno proizvodnjo in tehnologijo od IBM.
Pozdrav!

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Jah, saj ravno tega se bojim, da bi se kaj odločil in sesul
crazy1.gif

Vem ja, da so kupli. Nevem sicer, če bi se ravno hvalil s tem, glede na serije DeathStar diskov (eden mi še kar dela, eden prvih dostopnih diskov na 7200rpm, pa je poln slabih sektorjev ampak... ko bo zaribal, bo šel pa v smeti
grin1.gif
)

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Kul, hvala...
Sem pregledal s temle in pride čez teste. Sem dal tudi advanced test narest, pa pride čez. Tak da očitno ni tak hudo, čeprav se mi s številom slabih sektorjev ni znal pohvalit
grin1.gif

lp