Centrifugiranje vs. sušenje

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ali je bolje centrifugirati pri nižjih obratih in potem dlje (strojno) sušiti perilo, ali je bolje centrifugirati pri maksimalnih obratih (1400 RPM) in potem sušiti krajši čas.

S stališča energije je povsem jasno.

S stališča trajnosti tkanin?

S stališča trajnosti pralnega stroja (ali res centrifugiranje pri visokih obratih ni dobro ali so to samo urbane legende...)?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
S stališčs energije je jasno

S stališča trajnosti tkanin, se bojda priporoča maksimalno 1200 obratov ( bombaž). Z višanjem obratov centrifuge se poveča zmčkenost tkanine, kar pomeni, da tudi sušilec jih ne more razlahljati tako, kot zna. Sam predlagam 1000 obratov v pralnem stroju, potem pa v sušilca !

S stališča pralnega stroja : odvisno seveda od proizvajalca
smile-1.gif
)

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
pred časom smo stalno centrifugirali na ibr obratih in stroj seje kmalu poslovil...domnevam tudi, da sušilni stroj manj škodi tkaninam kot pralni...

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Malo sem se še poigral s številkami.

Privzemimo 1400 RPM in polmer bobna 25cm. Centrifugalna sila na obodu potemtakem znaša približno 500g (sedaj mi je približno jasno, zakaj maček ne preživi tega
evil.gif
).

Anyway... predpostavimo, da se majica dvakrat prepogne (torej je njena površina četrtina osnovne) in zasede približno 15x15 cm površine ali 0,0225 kvadratnega metra. Recimo, da vlažna majica (po koncu centrifuge) tehta okoli 250g. Torej je sila, s katero deluje stroj nanjo, približno 125kg (oziroma kg*g), oziroma glede na površino približno 50 kPa. Hmm... tole me je pa malo presenetilo... torej je to enako kot če majico daš med dve plošči in gor 125kg utež. Če se seveda nisem kje zmotil v izračunu.

Za primerjavo vzemimo še ožemanje z rokami. Primeš nogavico v pest in stisneš. Površina je recimo 5x2cm, z roko pa po mojem ustvariš silo ene 2-3kg. Torej je tlak na tkanino približno 20-30 kPa.

Zanimivo...

Ampak po drugi strani po koncu sušenja točno vidiš, koliko delcev perila je ostalo na filtru, kar pomeni, da tudi slednje ni ravno "nežno" do perila.

Ravno zato me zanima, kje je tisti kompromis.... ravno dovolj centrifuge in ravno prav sušenja. Bo še treba malo eksperimentirat. Boschev kombinirček se (zaenkrat) pri 1400 RPM sploh ne pritožuje in dejansko ni precej bolj glasen kot pri 1000. Če je fino ožeto, pa tudi pri nižji temperaturi (gentle dry) posuši že v dobri uri in pol.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Teorija drži, se pa prevelikokrat teroija sfiži v praksi. Ne morš primerjat silo, ki deluje na majico s tem, da daš na njo 125kg utež. No v bistvu lahko, samo ta sila ni enaka učinku sušenja. Again, majica se bolje posuši če jo zviješ in jo vrtiš okrog glave , kot pa da jo uvijaš. Pri vrtenju se izloča odvečna teža ( voda ) , enako pri zvijanju, pri stiskanju....
Torej kot rečeno, kolikor je moja probavala, je najboljši rezultat stroj na 1000 obratov pri 5 kilogramih in direkt v kondenzacijksi sušilec. Cunje so dokaj hitro suhe, mehke in praktično razlahljane
smile-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Če sušiš v sušilniku, čimveč obratov ožemanja. (1400, 1600...) Bo manjša poraba energije pri sušenju. Kot je znano so
sušilniki perila pretežno zelo visoki porabniki energije. Ravno zaradi tega raje obešam perilo ven, če le ne dežuje...
cheer.gif

Če pa boš obešal zunaj in je toplo poletje je pa tudi 700 dovolj... V jeseni je pa priporočljivo tudi pri obešanju malo zvišat
obrate saj se težje suši...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Sam se ne strinjam s tem. Kot rečeno, rajše in bolj smotrno je dati centrifugo na maksimalno 1200 obratov in dati v sušilca. Res, da bo račun za elektriko konec meseca višji za kavico ali dve, vendar čas, ki ga bo žena prihranila za likanje perila je neprecenljiv.
Lahko tisto urico ali dve , ki ga porabi za likanje porabi(ta) zase...
grims-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Ja, jasno, da je eno teorija, druga pa praksa...

Koliko časa rabi sušilec za cote, ožete pri 1000 RPM? Približno...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Opranega 5 kilogramov na 1000 obratov, potrebuje najin sušilec od 1.5 - 2 uri. Odvisno od tega, kako se elektronika odloči. Imava pa sušilca starega 3 leta, Bosch B razred, nominalne porabe 3.92 KW/uro. Takrat je bil najboljši model in je popolnoma avtomatski.

tony

Guru
23. jul 2007
9.744
1.527
113
Zanimivo, eno celo "žehto" daš v sušilca naenkrat? Je to običajno? (Sam sušim po pol stroja naenkrat, ampak nimam pojma, če je to kaj bolje...
grin1.gif
)

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Ja, če imaš pralnega , ki opere 5 kg in sušilca, ki osuši 8 kg
smile-1.gif
)) Drugače pa je priporočljivo imeti sušilca , ki ima zmožnost sušenja 1 kg. več od deklariranega pralnega stroja.

pinKING

Pripravnik
1. sep 2007
523
8
18
ORANGEland
www.trenutkiveselja.si
Da izkoristim temo.

Je kdo "primerjal" koliko sušilec "uničuje" tkanine v primerjavi z navadnim sušenjem?

Vcasih sem uporabljal kombinirko (za katere je znano, da so bolj kot ne izhod v sili) in je katastrofalno uničevala tkanine.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
ksz....

jaz sem primerjal (po domače..na otip
evil.gif
) cote po centrifugi na 1200 in 1600 obratih (različna stroja)...pa moram rečt da nisem zatipal kake razlike (Če je to kaj merodajno).

Glede mečkanja pa...cote so v sušilcu mehke zato ker se drgnejo druga ob drugo...samo se mi zdi da je to v današnjem času brezpredmetno, ker cote že prej 3 X zavržemo predno bi se uspele obrabiti pri sušenju.

Osebno vseeno čakam na konkreten padec sušilcev s toplotno črpalko...ker če se dobi hladilnike po 150 EUR in naprej ne vidim razloga da bi sušilec s TČ odstopal po ceni za več kot 100 EUR (Itak vemo da je osnova identična) oz. bi bilo smiselno da bi ji brez TČ enostavno prepovedali (če se ukinja žarnice na nitko...bi morali sušilce z el. grelci še pred njimi).

Podobne teme