Malo sem se še poigral s številkami.
Privzemimo 1400 RPM in polmer bobna 25cm. Centrifugalna sila na obodu potemtakem znaša približno 500g (sedaj mi je približno jasno, zakaj maček ne preživi tega
).
Anyway... predpostavimo, da se majica dvakrat prepogne (torej je njena površina četrtina osnovne) in zasede približno 15x15 cm površine ali 0,0225 kvadratnega metra. Recimo, da vlažna majica (po koncu centrifuge) tehta okoli 250g. Torej je sila, s katero deluje stroj nanjo, približno 125kg (oziroma kg*g), oziroma glede na površino približno 50 kPa. Hmm... tole me je pa malo presenetilo... torej je to enako kot če majico daš med dve plošči in gor 125kg utež. Če se seveda nisem kje zmotil v izračunu.
Za primerjavo vzemimo še ožemanje z rokami. Primeš nogavico v pest in stisneš. Površina je recimo 5x2cm, z roko pa po mojem ustvariš silo ene 2-3kg. Torej je tlak na tkanino približno 20-30 kPa.
Zanimivo...
Ampak po drugi strani po koncu sušenja točno vidiš, koliko delcev perila je ostalo na filtru, kar pomeni, da tudi slednje ni ravno "nežno" do perila.
Ravno zato me zanima, kje je tisti kompromis.... ravno dovolj centrifuge in ravno prav sušenja. Bo še treba malo eksperimentirat. Boschev kombinirček se (zaenkrat) pri 1400 RPM sploh ne pritožuje in dejansko ni precej bolj glasen kot pri 1000. Če je fino ožeto, pa tudi pri nižji temperaturi (gentle dry) posuši že v dobri uri in pol.