Pred štirimi leti sem se preselil iz bloka v hišo kjer je takrat živela moja sedanja žena in njena mama. Ti dve dekleti sicer imata nekaj pojma o centralni jaz pa sem se vse naučil od njiju in s časom ugotovil da se njuni podatki križajo. Zato bi vas rad vprašal kako nastavit čimbolj idealno centralno kurjavo.
Podatki:
- predelana peč na trda goriva v peč na kurilno olje (večini znana kot velika oranžna peč)
- ročno nastavljiv mešalni ventil
- tristopenska vodna pumpa (pomoje brez termostata, ker je električni kabel napeljan iz peči direkt na pumpo)
- nova ekspanziska posoda
Sedaj me pa zanima nekaj podatkov
- kako vem če ima vodna pumpa termostat?
- Na kako temperaturo naj na peči nastavim gum (temperatura vode)?
- kakšen je priporočljiv pritisk v ceveh (če se da mi prosim napišite v barih ker imam tako skalo na števcu)?
- koliko naj odprem mešalni ventil (verjetno je to tudi pogojeno z zunanjo temperaturo?)?
- in najpomembnejše meni. Je šae kaj kar bi mogel vedet pa nisem vprašal (pustimo to da bi verjetno moral menjat to staro peč a ni denarja in ta še dela). Sem namreč bolj začetnik v kurjavi.
Najlepša havala vsem za vsakršno pomoč
M.
PS.: po potrebi dodam tudi kakšne slike da si bo kdo lažje predstavljal kako zadevo
Podatki:
- predelana peč na trda goriva v peč na kurilno olje (večini znana kot velika oranžna peč)
- ročno nastavljiv mešalni ventil
- tristopenska vodna pumpa (pomoje brez termostata, ker je električni kabel napeljan iz peči direkt na pumpo)
- nova ekspanziska posoda
Sedaj me pa zanima nekaj podatkov
- kako vem če ima vodna pumpa termostat?
- Na kako temperaturo naj na peči nastavim gum (temperatura vode)?
- kakšen je priporočljiv pritisk v ceveh (če se da mi prosim napišite v barih ker imam tako skalo na števcu)?
- koliko naj odprem mešalni ventil (verjetno je to tudi pogojeno z zunanjo temperaturo?)?
- in najpomembnejše meni. Je šae kaj kar bi mogel vedet pa nisem vprašal (pustimo to da bi verjetno moral menjat to staro peč a ni denarja in ta še dela). Sem namreč bolj začetnik v kurjavi.
Najlepša havala vsem za vsakršno pomoč
M.
PS.: po potrebi dodam tudi kakšne slike da si bo kdo lažje predstavljal kako zadevo