Cene gredo gor

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Japonska effect.

USB, SPOMINSKE, DISKI, RAMI so že skočili za nekaj % gor in kakor zgleda še bodo.

V VEDNOST.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Se pravi bo pri vas vsaj 50% ane?
grims-1.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Briga me. Nazadnje sem kupil računalniško opremo leta 2006. Zdaj uporabljam samo še tisto, kar se odpiše v firmah.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ker glih omenjaš spominske kartice...
po kaki ceni lahko zrihtaš tole: 8GB SanDisk Extreme HD Video SDHC 20MB/s class 6? Me pa zanima za 2komada

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
eee Japonci imajo težave z elektriko, kar pomeni, da večino velkih porabnikov nima elektrike polega tega je infrastrktura poškodovana mariskje. Težava ne bo samo tu kot je JADO napisu ampka bo precej večja. Na mnogih segmentih. ko zadevo dojamejo tudi naši novinarji bo panika:)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Jasno za zvišanje cen diskom so se zmenili prodajalci, ker s tem ni nobenih težav z dobavo/proizvodnjo. Nekaj se podraži in izkoriščajo situacijo za podražitev še ostalih komponent
Težave so z dobavo rezin silicija-torej bodo dražje zadeve, ki bazirajo v večini na tej zadevi.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Pšenica se poceni, so prodajalci pocenili kruh? Zvišanje cen določi dobavitelj, prodajalci sledijo temu in nič drugega. Nobenega izkoriščanja.

Izkorišča nas vlada in trgovci s hrano.

Fusion: nimamo Sandiska, Transcend in Kingston.

Lahko ti povem za ceno pri dobavitelju Priporočena cena: 31,50 EUR (z DDV)

jest5

Guru
18. avg 2007
26.095
-8.766
113
Prav imaš, prodajalci pa res ne nabijate marže v nebo, kadar se le pokaže priložnost
hysterical-1.gif

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Citat:
Uporabnik legionar pravi:
eee Japonci imajo težave z elektriko, kar pomeni, da večino velkih porabnikov nima elektrike polega tega je infrastrktura poškodovana mariskje. Težava ne bo samo tu kot je JADO napisu ampka bo precej večja. Na mnogih segmentih. ko zadevo dojamejo tudi naši novinarji bo panika:)

In koji kura... ima to veze z artikli. Večina visoko tehnoloških podjetij iz Japosnke proizvaja svoje izdelke na Kitajskem. Kdaj si nazadnje videl na izdelku, da piše Made in Japan? To se zopet izkorišča za podaržitve. Še dobro, da večino tehnike nakupujem v tujini mamo vam šalabajzersko.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Davidoff

Precejšen del Flashov se naredi na Japonskem prav tako dram čipov. Kitajci pa potem to sestavjo skupi. Ne delajo pa vse.
Sploh top class dram čipi kar dosti narejeni na Japonskem.

JA ja Kitajci že delajo marsikaj. Ampka ne vse in predvem ne vseh delov. Recimo v diskih ni vse made in china.
Recimo Ipad 2 naj bi bil zelo prizadet, saj je "flash pomnilnik", ki ga dela Toshibina tovarna brez elektrike. Ja sestavil ga bo pa FOxconn na Kitajskem, ampka kaj jim bo če jim ena komponenta manjka.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
A niso jamrali, da je tovarna za proizvodnjo silicija zaprta zaradi potresov in poplav?
Nekje sem to prebral, pa ne vem več kje.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ja, ena od tovarn, ki proizvaja 300 mm waferje. Ampak tukaj gre samo za eno tovarno, jaz sem pa preprican, da je prizadete precej vec industrije, in to ne samo neposredno v proizvodnji polprevodnikov. Efekti se bodo videli sele cez cas.

Najbrz se spomnite potresa sredi 90ih, ko je izpadla tovarna Sumitomo za proizvodnjo enih plastik. Posledica je bil nemarno drag RAM (podrazil se je vsaj za faktor 2), pa clovek ne bi rrekel, da nekaj takega vpliva na proizvodnjo RAMa. Ravno pomnilniske cipe proizvajajo predvsem Japonci (in J. Korejci), cene so pa trenutno zelo ugodne, zato se zna zgoditi, da bodo res sle gor, ko enkrat poidejo zaloge v dobavni verigi.

legionar

Fizikalc
13. sep 2010
2.427
5
38
Ja Radirko točno.

Kakšne bo efekt sam buh ve. NO eni že. Ampka ko malo razmišljam zna bit strašen. Ker tud če J. Korejci povečajo proizvodnjo bo to trajal par mesecev.

Ravno gledam tole. Cunami prej in potem. Te kr stisne. (levo in desno premikaš črto na sredini)

http://www.nytimes.com/interac...tsunami.html?hp

netko

Guru
25. jul 2007
6.979
2.270
113
ustavi svoje blodnje... niti sanja se ti ne kdo kaj proizvaja in kdo kaj sestavlja...

Davidoff

Bumbar
22. jul 2007
10.027
1.477
113
Razblodi me.

Slučajno si v računalniški industriji, sem pripravljen brati.