Cena m3 plina ali litra plina

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Zadeva je sledeča:

Imamo stanovanjsko hišo v kateri so 3 stanovanja. Šele pred kratkim sem se vselil, tako da sploh še nisem dobil položnice za plin. Ampak vseeno mi je soseda potožila, češ, kako drago je ogrevanje. In ko mi je rekla, da je za 70m2 stanovanje plačala 360eur za ogrevanje sem si mislil, kaj tebi ni jasno??? Sicer je bila to položnica za januar, ko je bilo kar mrzlo, ampak vseeno 360 eur?

Zdaj pa k dejstvom. Nimamo mestnega plina. Imamo cisterno. In plin v cisterni naj bi bil konkretno dražji od mestnega.
Soseda mi je pokazala položnico in cena m3 plina je 2,45EUR.
Ali si lahko približno poenostaviš in rečeš, da je 1m3 plina približno enako 1litru plina?
Zakaj? Ker sosednja stanovanjska hiša ima prav tako cisterno. In tam računajo po litrih. In 1 liter plina stane 75-85centov. Ta drugi sosed mi je rekel, da ga preko 150eur/mesec v zimskem času nikoli ni prišlo(isto za 70m2 stanovanje).

Sam imam garsonjero in sem si računal, da bi pozimi porabil cca 2m3 dnevno, mogoče celo malo več(ogrevanje in voda). Kar v mojem primeru pomeni 60m3/mesec, oziroma 150eur.

Imamo pa to urejeno tako, da na koncu meseca pokličemo v butan plin in javimo stanje števca. Potem pa oni odštejejo od prejšnega mesca in pošljejo položnico.

Ali se vam zdi to normalna cena?

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Najprej: 1 m3 = 1000 dm3 = 1000 litrov
nahrung002.gif

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Pri nekih normalnih pogojih naj bi 1m3 zraka tehtal priblizno 1kg,kar bi priblizno ustrezalo enemu litru,ce ga gledamo kot tekocino.

Se pravi sem si nekaj podobnega predstavljal pri plinu.
In napisal sem,da bi porabil cca 2m3 plina na dan. Po tvoji logiki ga torej porabim 2000litrov dnevno.

Bo zdaj slo?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Skenslajte kubaturo (sam imam sicer števec m3, ampak tankam v litrih) in naročite po litrih. Plačate sicer vnaprej, ampak je potem jasno kako gre. Potem pa vsakemu popišeš števec in lahko že po razmerju porabe izračunaš litražo posameznika.