Celoletne gume - zakonodaja

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
419
17
18
Če za ženin avto kupim celoletne (allseason) gume s tem zadostim zakonskim predpisom za zimo ? Ali mora imeti še verige v avtu ?
Seveda nove gume, z več kot 4mm profila. In ne me prosim prepričevat, naj raje vzamem letne in zimske posebej, so mi znane slabosti celoletnih gum.

Tin

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Ketne je vedno fajn met v avtu
wink-1.gif

Drugace pa ja, celoletne so enakovredne letnim (vsaj po zakonodaji). Vzemi raje savo adapto alpa goodyear 4seasons, sta najboljsi.

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
419
17
18
Torej samo celoletne gume (brez ketn) niso dovolj za zimo (zakonsko gledano) ?

Tin

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Če imajo celoletne oznako M+S, jih lahko voziš tudi pozimi brez verig.
Drugače pa verige v koferam...

Citat:
Zimsko opremo motornih vozil določa Pravilnik o opremi in delih vozil (Ur.l.št. 44/2013).

Zimska oprema vozil do skupne mase 3,5t (kategorije M(1), N(1), L(5)e, L(6)e in L(7)e):

4 zimske pnevmatike z min. globino profila 3mm ali
4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

Zimska oprema vozil skupne mase nad 3,5t (kategorije N(2), N(3), M(2) in M(3)):

2 zimski pnevmatiki (M+S) na pogonskih kolesih z min. globino profila 3mm + lopata ali
4 letne pnevmatike z min. globino profila 3mm + snežne verige v priboru + lopata.

Izjema: v priobalnem območju (območje od Črnega Kala do Sečovelj) veljajo za zimsko opremo vozil tudi 4 letne pnevmatike z min. globino profila 3 mm (verige v priboru niso obvezne).

Pogoji za uporabo snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča (za pnevmatiko ostaja snežena sled).

Za zimske pnevmatike se štejejo tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako M+S ali M.S ali M&S, in morajo po velikosti in nosilnosti ustrezati pnevmatikam, ki so zapisane v izjavi o ustreznosti vozila (homologaciji) vpisane v rubriki »dovoljene pnevmatike«.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.638
4.371
113
Pa ta boljše imajo oznako snežinke tako da so enakovredne zimskim.
Hitrostni index pa naj bo enak letni gumi.

tin01

Pripravnik
31. okt 2007
419
17
18
In ravno to ne vem - imajo celoletne gume napis M+S na gumi ali ne ? Ali se to razlikuje od gume do gume. Dimenzijo in hitrostni razred bom ze dal pravo (homologacijsko).

Tin

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Pa ta boljše imajo oznako snežinke tako da so enakovredne zimskim.
Hitrostni index pa naj bo enak letni gumi.

Snežinko imajo samo tiste gume, ki zadovoljujejo norme na testih in nič drugega!

Citat:
Zimske pnevmatike nosijo zakonsko določeno dodatno oznako M+S (pojavljata se tudi različici M&S in M.S., črki pa sta začetnici angleških besed za blato (mud) in sneg (snow). Simbol snežinke nosijo pnevmatike, ki izpolnjujejo kriterije posebnega testa v zimskih razmerah in tako dosegajo visoko raven oprijema, zavorne poti, vodljivosti in drugih kriterijev, ki so pomembni pri vožnji v zimskih razmerah. Snežinko nosijo vse zimske pnevmatike, ki jih trži Sava Tires: Goodyear, Dunlop, Fulda, Sava in Debica.

Nazadnje urejeno:

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Sem imel na Twingotu Goodyear Vector 4 Seasons s 6mm profila in sem 3x v enem dnevu ostal v snegu, ker je samo kopalo. In v vseh 3 primerih so mi morali ljudje okoli pomagati, da sem prišel ven. Sem imel 10 let nazaj 7cm spuščenega P206 s Sava S3 in nisem niti 1x ostal v snegu, pa sem sneg rinil pred sabo. No, da se vrnem nazaj, naslednji dan sem šel do lokalnega vulkanizerja in kupil 2 zimski gumi za spredaj in šel ponovno testirat. Twingo je postal tank. V glavnem, nikoli več celoletnih. Izpit imam pa že 16let in nikoli nisem z zimskimi ostal v snegu, razen s celoletnimi pnevmatikami. Mojih 5 centov, nočem pa nobenemu solit pameti, naj vzame kar hoče.
zmaga.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.639
2.687
113
še v SLO - ampak komaj
Se sicer popolnoma strinjam - samo, če nekdo dela 5.000 km na leto in ima možnost ostati doma ali uporabiti javni prevoz takrat ko sneži, sploh ni tako napačna odločitev o celoletni gumi. Se pa je treba zavedati, da pa le.ta ni enakovredna zimski in ne letni, ter temu ustrezno prilagoditi vožnjo.

Mimogrede - mene so predlani Dunlop SP WS pustile na cedilu - 215/50 R17 + klanec + 15 cm snega in je zimska te dimenzije klonila.
crazy1.gif

Tako, da ni vse v sami gumi - tudi dimenzija igra svojo vlogo (215/50 R17 so enostavno "pretrde" in lamele ne delujejo kot bi morale).

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
K. pol raj letne vzemi...

Ce je ornk sneg javni prevoz, z par cm pa bp prides povsod v Lj itd..