Celiakija

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Jo ima kdo ?
smirk-1.gif

Me zanima, kako so mu jo "diagnozirali"
smile-1.gif

..pa še kje druzga tud.

Nobody

is perfect.
18. jul 2007
7.038
30
48
Moj 10 letni bratranec jo ma. Ampak še ima poleg celiakije tudi sladkorno.

Nevem pa kak so mu jo odkrili, ker je že samo zaradi sladkorne imel tisoče preiskav.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Najpogosteje verjetno dalj časa trajajoča in nepojasnjena diareja (pri odraslih). Je pa tu še cel kup simptomov in znakov.

Točno diagnozo pa se postavi na podlagi krvnih testov in/ali endoskopske preiskave dvanajstnika.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
moj sin jo ima diagnosticirano že cca 10 let,diagnosticirali pa so mu jo z pregledom krvi,ker so bile vrednosti IgA visoke,ga niso še dodatno mučili z pregledom črevesja
kaj te pa še zanima ?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Simptomi kaki so...pa nasploh kako se posumi na alergijo na hrano.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
pri celiakiji je ponavadi neredna prebava driske ali pa zaprtost,pri dojenčkih je še dodaten znak včasih zelenkasto blato,tudi napihnjenost oz. problemi z vetrovi so lahko tudi eden od znakov....
sicer pa celiakija ni alergija temveč presnovna bolezen,ki se kaže kot nezmožnost prebave glutena,ki se potem nalaga oz. ''zapaca'' resice v črevesju skozi katere organizem vsrkava hranilne snovi...
alergije na hrano pa se ponavadi kažejo z simptomi kot so oteženo dihanje,lise (urtikarija) na koži,lahko tudi kot izpuščaji...
če sumiš da imaš celiakijo pojdi čimprej do dohtarja,saj kasneje kot se začne stroga dieta,več je možnosti da se z leti lahko razvije rak črevesja

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Pravzaprav ni čisto tako. Zamešal si vzrok in posledico.

Celiakija dejansko je posledica alergične reakcije in nima zveze z moteno prebavo. Proteini, bogati z glutaminom in prolinom, povzročijo vnetno reakcijo v črevesju, ki ohromi njegovo delovanje. Posledica je - motena prebava, motena absorpcija hranil in posledično zaprtje/driska.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
brez zamere jernej,ampak celiakija spada med presnovne bolezni,o alergiji tu ni govora,(očitno razpolagaš z starejšimi podatki,ki so celiakijo včasih uvrščali med alergije) vsekakor se ne tvori histamin,temveč protigliadinska telesca IgA in IgB
pa če bi malo bolje prebral sem motnje v prebavi naštel kot simptome (posledico) in ne kot vzrok
wink-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Res, če se gremo do črke natančno, to ni alergija (ki je dejansko tip 1 preobčutljivostne reakcije). Besedo "alergija" sem uporabil v pomenu, kot ga ima pri splošni javnosti - torej kot preobčutljvostna reakcija kateregakoli tipa. Celiakija je klasificirana kot tip IV avtoimunih bolezni.

Sicer pa saj si sam napisal, da gre tu za avtoimunsko (preobčutljivostno) bolezen - primarni vzrok so protitelesa proti gliadinu, ki navzkrižno reagirajo s črevesnimi resicami in jih počasi uničujejo.

Glede klasifikacije imaš pa prav... celiakija je K90.0, torej presnovna bolezen.

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
aja še to...simptomi kar se prebave tiče so podobni tudi pri crohnovi bolezni,z to razliko da je pri crohnu ponavadi prisotna tudi kri v blatu in zelo pogosto odvajanje tudi na vsakih 15-20 minut...