Ce te boli noga...

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
... recimo desna in imas palico v oporo, v kateri roki jo imas. Vecina ljudi pravi, da v desni. Men pa logika pravi, da v levi. Ceprav dr.House jo drzi v desni.
smile-1.gif

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Ja v desni roki imaš palico. Kaj bom v levi roki s palico če lahko normalno stojim z levo nogo?
Ker v tvojem primeru ne moreš stati na desni nogi imaš palico /oporo v desni roki.

Ej, a še nisi nikoli imel gipsa na nogi pa bergel? :D no.. očitno že ne..

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Ne, mam trde kosti.
Sicer pa moja logika sloni na tem da ce imas oporo v kontra roki si stabilnejsi. Saj del teze preneses na roko, pa je cisto vseeno katero. Saj tud pri gibanju, tek, hoja, ali pa nordijska hoja, se vedno premika leva roka, desna noga.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Naredi sam na sebi preizkus
evil.gif

Naredi se, da ne smeš hoditi po desni nogi. Vzami najprej palico v levo roko, pa poskusi prehoditi 20 metrov. Nato daj palico v desno roko in poskusi prehoditi to razdaljo
cool-1.gif

V trenutku ti bo jasno, da s palico NADOMESTIŠ nogo.
Torej, če te boli desna noga, je palica v desni roki...in obratno.

LP
roza.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Hja, ce moras nadomesti nogo, potem uporabljas dve palici, ne. Ce pa potrebujes samo oporo, razbremenitev, pol pa rabis samo eno.
Me zanima kaj bodo povedali alter doktorji.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če imaš eno palico potem tista stran, ki je poškodovana

gre se za težišče, ne za naravno premikanje rok

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Ja sej, ce se gre za tezisce, potem je po logiki bolje da je palica v nasprotni roki, da se ne prenese vsa teza na eno stran in si s tem nerodnejsi. Tezisce imas se vedno v sredini telesa, ne. Medtem ko ce preneses tezo in na desno roko in nogo, potem imas tezisce na desni strani telesa, posledicni lahko strbunknes...

B81

22. jul 2007
37.621
10.915
113
Kaj zdaj to logiko mešaš zraven
evil.gif

Gre za to, da na desno stopalo stopiš samo malo in da težišče pri koraku preneseš na desno stran, gre teža na palico in roko, da noga ne nosi vse teže. Težo preneseš zato, da lahko prestaviš levo nogo.

In kaj ti bo palica v levi roki sploh? Mislim, kdaj bi se naslonil nanjo v koraku? V katerem trenutku?

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Ce imas kaj malo matematike oz fizike v glavi je jasno da mora palica biti v nasprotni roki, saj tako skrajsas previs preko bolane noge (oz kolka). Ljudem se zdi "logicno" da kot je nekdo napisal palica nadomesti nogo, vendar je to samo vizualni efekt, tezave pa se poslabsajo. pomagalo mora bit v nasprotni roki in potrebno je privajanje.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
če 'nimaš' ene noge..in uporabljaš palico/berglo namesto nje...kje bi jo lahko držal?

BI šlo..dve leva koraka, pa nobenega desnega, pa spet dva leva
evil.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.741
1.526
113
Jap, tako je prav.

Če imaš desno nogo v gipsu, in hodiš z eno berglo, jo seveda držiš v LEVI roki...
smile-1.gif

miha013

Fizikalc
20. jul 2007
5.204
0
36
42
lj
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
... recimo desna in imas palico v oporo, v kateri roki jo imas. Vecina ljudi pravi, da v desni. Men pa logika pravi, da v levi. Ceprav dr.House jo drzi v desni.
smile-1.gif

v levi
zato da se opreš na levo stran in razbremeniš desno

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
No, vidim da sm imel prav, sam teh stvari ljudje ne stekajo, je samoumevno da je v isti roki. Zanimivo pa, da je tudi House pogresil pr tak banalnosti.
smile-1.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.094
1.270
113
42
Jaz mislim da je čist odvisno od poškodbe. Če imaš gips pa isti strani če pa je trajna poškodba pa na drugi strani

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
No, vidim da sm imel prav, sam teh stvari ljudje ne stekajo, je samoumevno da je v isti roki. Zanimivo pa, da je tudi House pogresil pr tak banalnosti.
smile-1.gif

No dej, daj si risalni žebljiček oz. dva v čevelj, mace debelejšo nogavico pa vzemi eno berglo in hodi ... najprej daj na drugo stran berlglo kot so žebljički potem pa še na isto, pa poročaj kdaj je bilo bolje (manj boleče)!
evil.gif

Pa recimo če ti bo poravnem šlo, pojdi še po stopnicah gor in dol!
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno:

mr_

Guru
20. sep 2007
9.411
2.764
113
Eh, ce noces zastopit noces. Ni fora v manjsi ali vecji bolecini. Opres se vedno z enako silo, pac toliko, da lahko hodis, stopis tudi na boleco nogo. Poanta v levi ali desni je samo v teziscu, stabilnosti, ... Seveda pa se dojemljiv za logicno razlago, zakaj bi me po tvoji metodi pritiskavec manj zbadal ce bi palico drzal v isti nogi.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.085
6.932
113
pri taščici
Precej sem prehodil z berglami, ne bom pameten, vedno so mi FT govorile da se hodi z dvema berglama in PIKA.

Sem pa ogromno prehodil seveda tudi z eno po sistemu nasprotne roke/diagonale

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.376
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Eh, ce noces zastopit noces. Ni fora v manjsi ali vecji bolecini. Opres se vedno z enako silo, pac toliko, da lahko hodis, stopis tudi na boleco nogo. Poanta v levi ali desni je samo v teziscu, stabilnosti, ... Seveda pa se dojemljiv za logicno razlago, zakaj bi me po tvoji metodi pritiskavec manj zbadal ce bi palico drzal v isti nogi.

Lej, če je problem bolečina pri obremenitvi (torej ko stopiš na nogo), boš oporo uporabljal na isti strani, saj tako veliko bolj ulinkovito zmanjšaš pritisk na nogo, ki boli pri obremenitvi (v bistvu lahko obremenitev zmanjšaš na nič in imaš nogo v zraku, če si dovolj natreniran). In vprašnje na začetku teme je bilo točno to - bolečina pri obremenitvi - kam opora (vsaj jaz sem ga tako razumel)?