Carina in stroški in opozorila

ahmet_car

poupismen
3. sep 2007
563
0
16
Imam v načrtu uvažati razne torbice in podobno galanterijo iz Kitajske.

Naročilo bi bilo v vrednosti 1500-2000€.

Kašna naj bi bila carina za izbrano vrednost.
Ali so kakšni dodatni stoški.
Ali moram biti na kaj pozoren.
Kako je z papirji da lahko tako zadevo prodajam v Sloveniji.
Ne bojo se uvažali kaki ponaredki ampak blago brez imena (branda)
Zadevo bom brenderal v Sloveniji.
Prosim za resne odgovore.

Hvala

neo32

Pripravnik
23. okt 2010
635
0
16
20 % ddv + 3% carine na celoten strošek (vrednost izdelkov + poštnina)

Najbolje je pa da vprašaš na carini, de ne boš tukaj 100 različnih odgovorov dobil, ker je možno, da za tako velik nakup obstaja še kakšen dodaten strošek.

Nazadnje urejeno:

gr69

Guru
15. dec 2009
11.665
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Si s.p ali d.o.o.? Odvisno od tega se sprehodi na ustrezno zbornico in tam preveri, da ne obstajajo kakšne kvote za to kar uvažaš

Citat:
Vključno s stroški prevoza? "Carini" se namreč celotjna vrednost - blago + stroški prevoza + morebitno zavarovanje tovora/blaga.

Citat:
Poglej sem TARIC - carinske stopnje.

Citat:
Stroški prevoza - zavarovanje blaga (odvisno od nakupnih pogojev) - stroški špediterja v SLO - stroški morebitne vmesnega skladiščenja - DDV - stroški dovoljenja za uvoz (odvisno če so kvote).

Citat:
Pariteto ob nakupu - določa kdaj in preide odgovornost iz prodajalca na kupca.

Citat:
Glej začetek - premalo podatkov.

Citat:
Tudi nebranan izdelek je lahko ponaredek!

Citat:
Optimist.
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.655
450
83
slabo boš ti uvažal, če boš po forumu spraševal, kako se stvari streže. Pejdi raje na DURS pa na carino vprašat..... pa ti bodo že oni povedal, če moraš še kam. To bo najbolj sigurno.

B81

22. jul 2007
37.964
11.119
113
Ej nima smisla, ko sem se sam zanimal za uvoz, mi je super duper razložil carinik na carini, kamor sem prej poklical, šlo je pa za strožjo zadevo, kot so torbice.
Pokliči tja in vprašaj, če si lahko kdo vzame 5 minut in razloži. Si lepo postopek napišeš, pa je.

ahmet_car

poupismen
3. sep 2007
563
0
16
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
, da ne obstajajo kakšne kvote za to kar uvažaš

O kakih kvotah se govori

Podjetje je s.p.

Nikoli nisem še nič uvažal, vedno sem bil preprodajalec in odgovornost presumerjal na uvoznika.
Na tem področju sem še svež in sem z namenom, da dobim nekaj različnih mnenj vprašal za nasvet tudi na forumu.

sanco

Fizikalc
19. jul 2007
1.201
8
38
41
Najprej se na carini ali pri špediterjih pozanimaj kakšne dokumente in dokazila potrebuješ.
Ko sem bil nekaj let nazaj carinski deklarant sem imel ogromno primerov, ko so privatniki kr nekaj na pamet uvažal. Potem se je pa zadeva ustavila na carini, se pa je.bi. Vsi so bili krivi, samo uvozniki ne.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.665
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik ahmet_car pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
, da ne obstajajo kakšne kvote za to kar uvažaš

O kakih kvotah se govori

Podjetje je s.p.

Nikoli nisem še nič uvažal, vedno sem bil preprodajalec in odgovornost presumerjal na uvoznika.
Na tem področju sem še svež in sem z namenom, da dobim nekaj različnih mnenj vprašal za nasvet tudi na forumu.

1. torbice in tekstil sicer niso moje področje - vem pa, da je pred leti bil omejen uvoz tekstila (in torbice bi lahko spadale med izdelke iz tekstila). Kako je danes ne vem, ker nisem spremljal - čisto možno, da je ukinjeno. Bi pa moralo pisati tudi v TARICu.

2. a je res tako težko oditi na obrtno zbornico in tam vprašati - saj plačuješ članarino.

Nazadnje urejeno:

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Imam v načrtu uvažati razne torbice in podobno galanterijo iz Kitajske.

RAZNE torbice - to pomeni RAZNE probleme in RAZLIČNE stopnje dajatev in RAZLNE prepovedi in omejitve, za kar so potrebna RAZNA dovoljenja ali pa uvoz sploh ni dovoljen.
Na kratko: dokler TOČNO ne veš, kaj bi rad uvažal ne moreš od nikogar pričakovati resnega odgovora. Tema je enostavno preširoka, da bi ti lahko dal vse možne odgovore na vse možnosti, ki jih zajema pojem "razne torbice in podobna galanterija"

Vrednostnih limitov pri uvozu skoraj ne poznamo oziroma so redki - tudi za ta odgovor je potreba točno vedeti za uvozno blago.

Točna carina se lahko določi, ko se TOČNO ve, kakšno blago se uvaža.

Zadevo bom brenderal v Sloveniji.

Hvala

Končni sklep: dokler ne veš kaj bi rad ti je nemogoče pomagati. Na tvoja splošna vprašanja je možno dati le splošne odgovore, ki pa so v konkretni zadevi popolnoma nekoristni, velikokrat tudi zavajajoči ali napačni.

bula

Fizikalc
3. sep 2007
453
26
28
Se opravičujem, odgovor se nanaša na prvi post v tej temi - torej na tistega, ki je postavil osnovno vprašanje.