Brusenje zeleza v fasadi?

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Imam luknjo za balkone, torej cev 5cm premera , zelezno s 5mm stene, sedaj je okoli tega fasada in bi prvo dorezal s fleksarco potem bi bilo potrebno pa se malce v globino it da se pozre zelezo kaksen mm ali 2, in to sedaj nevem scim bi naredu, lahko bi varil in stopil zelezo, sam bi poskodoval fasado, mam bolj fancy bormasinco sam to je presvoh da bi stisitmi brus kamni delal ker je prefina.
Kaksne rez sajbe tudi nemorem gor nataknit ker nimam centra, razen ce ga naredim da nebi zaga potem opletala.

Torej ima kdo kaksen predlog, idejo?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ne se smejat, ko boš prebral predlog: modelarski vrtalnik in kovinska rezalna ploščica. Strojček te bo stal med 15 in 20 € dodatnih nekaj deset mini rezalnih ploščic pa še par evrov.
Podoben problem, torej rezanje cevi od znotraj na ven sem imel pred časom sam, porabil sem kakšnih 5, 6 ploščic in nekaj živcev...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik softi pravi:
torej pet cm luknja, 5mm debelina stene in to bi pojedel v globino za par mm. verjetno je anmen potem zafilat in čez potegnt fasado

da

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik oriolus pravi:
Ne se smejat, ko boš prebral predlog: modelarski vrtalnik in kovinska rezalna ploščica. Strojček te bo stal med 15 in 20 € dodatnih nekaj deset mini rezalnih ploščic pa še par evrov.
Podoben problem, torej rezanje cevi od znotraj na ven sem imel pred časom sam, porabil sem kakšnih 5, 6 ploščic in nekaj živcev...

Mam tako masinco in nekaj sajb, samo ne razumem kaj ti mislis natancno z kovinsko rezalno ploscico, jest mama une male nrusne kamne pa to, sam stem dvomim da bo slo

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:Mam tako masinco in nekaj sajb, samo ne razumem kaj ti mislis natancno z kovinsko rezalno ploscico, jest mama une male nrusne kamne pa to, sam stem dvomim da bo slo
Slabo sem napisal, moral bi 'rezalna pločica za kovino'. Če tega nimaš, potem boš moral do trgovine in kupiti rezalne ploščice. To kar verjetno imaš, je na sliki zgoraj in s tem res ne bo šlo. Spodnja pa je še najbolj podobna klasični rezalki ("fleksarci"), le da je mnogo manjša, v premeru ima 32mm:

ploscice.jpg

LP

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Aja razumem od znotraj naj bi porezal recmo 3 mm in bi ven izbil, hja to je pa zanimiv predlog ja, sam upam da bo mela moja modelarka dosti navora ker se mi zdi svohcana. Kje pa se kupi te 32mm plosce ali pa se mogoce manjse?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Saj manjša bo kar prehitro, že po kakšnem centimetru. Kje trenutno jih imajo, težko rečem, jaz sem jih dobil v Bauhausu,, verjetno pa tudi v kakšni specializirani trgovini za modelarje, morda v Baumaxu, Merkurju, Obi.ju...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sm ze kupil v baubau-u te rezalne plsoce, majo 22m in 35mm, pa sem kr vecje kupil, sej zmanjsam jih lahko pac z porabo. Upam da bos slo, je pa problem ker je notranji premer okol 40mm. Bomo vidl kolk taka sajbica lahko grize materijal. Mel so se neke diamantne, mogoce bom pa tisto kupil drugic, sam ni zgledala kot brus ampak kot cirkular sajba?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Diamantne so za žaganje keramičnih elementov.
Poročaj, kako je šlo, po mojih izkušnjah bi moral priti okoli z tremi, morda štirimi diski.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Hja, slo je bolj slabo, naredil nisem nic, razen to da sem polomil vse. Pac z modelarsko masinco skorajda ne grize, ce das pa na pravo masino z najmanjsimi obrati pa tudi takoj unici sajbo.

Pomojem da bi slo ce bi imel kaksne mocnejse, ker te so res tolk fine da jih zdrobis s prstom. Torej ali kdo ve za kaksne mocnejse sajbice?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ker ni bil moj namen zavajanje ali kaj hujšega, sem šel za vsak slučaj poskusit, kako bi zadeva šla in kakšno minuto, dve testiral svoj predlog:

rez1.jpg

rez2.jpg

Verjetno nisi prebral mojega prispevka zgoraj, ko sem lomljive ploščice odsvetoval...

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Mogoče vzameš 5mm sveder in vrtaš okoli v obod cevi od spredaj da pobereš malo materiala, potem pa boš komot s finim brusom in modelarsko mašino ostalo pobrusil.

Nazadnje urejeno:

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja vidim da imas ti drugacne sajbice, jest sem dobil v baubau rdece, toliko tanke da si jih s prsti zdrobil. Ti vidim da imas te vezane kot so za flekso sajbe, to bi rabil in bi bila pesem vrjetno drugacna, samo nimam pojma kje jih kupit.

Vidim tudi da je ze tvoj vrat/sveder od sajbice ki je vpet v vrtalko debel 4mm, pri meni je bil manj kot mm, potem ni cudno na rezulatate

PS. drugace imam pa tocno tako cev in pri meni se ni dogajalo totalno nic s temi rdecimi sajbicami.

Nazadnje urejeno:

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ja vidim da imas ti drugacne sajbice, jest sem dobil v baubau rdece, toliko tanke da si jih s prsti zdrobil. Ti vidim da imas te vezane kot so za flekso sajbe, to bi rabil in bi bila pesem vrjetno drugacna, samo nimam pojma kje jih kupit.
Vidim tudi da je ze tvoj vrat/sveder od sajbice ki je vpet v vrtalko debel 4mm, pri meni je bil manj kot mm, potem ni cudno na rezulatate

Rezalke imajo v Bauhausu na panoju firme Dremel, cena je 9,60 za 5kosov (pred nekaj deset minutami je še bilo tako)
Nastavek je stadarden, le na fotki se vidi samo njegov gornji del, pritrdilna os je premera 2,5mm.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sem kupil, bomo vidl kaj bo, na uc so malo mocnejse te sajbice, drgac so mel zraven tudi take ki so bile iste kot flex sajbe sam manjse, sam so prevelke.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Poročaj, kako bo ško.
Tiste druge, večje pa potrebujejo poseben nastavek za vpetje, ki pa tudi stane dodatnih 10€...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Sm opazil ja. Ti si tist na sliki rezal z njihovo malo masinco? Jest mam tako podobno masinco, ampak je pomojem bolj svoh od tvoje, tko da jo bom dal v BD 800w pa obrate na minimum.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Ta vrtalka s katero sem poskusil, je 220V, 135W model iz Bauhausa za 17€....
Res pa se je med tem poskusom kar lepo grela, tako da bi verjetno moral vmes popiti kakšno pivo.