boolova algebra

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
A bi mi kdo pomagal rešit tole nalogo.
tongue-1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Preklopne strukture... Good times
smile-1.gif
...

http://www.wolframalpha.com/in...%28~x2+or+x3%29

Ti to kaj pomaga?

Ne vem niti, če sem prav prepisal operatorje. Popravi, če je treba.

Sam postopek reševanja teh zadev sem pa že davno pozabil. Vem samo, da je zelo frustrirajoče, ko končno sestaviš vezje, ugotoviš, da ne dela, greš gledat kaj je... in šele pri zadnji žički vidiš, da je defektna.

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Preklopne strukture so zakon
grin1.gif

Že nekaj časa je preteklo, odkar sem tole nazadnje počel, tako da obstaja možnost napake.

Prva opomba je ta, da sem jaz uporabljal znak za disjunkcijo namesto plusa. Z uporabo postulatov in veitchevega diagrama sem ti rešil do minimalnih oblik, manjka še to, da izmed MDNO in MKNO določiš, katera zavzame manj logičnih operatorjev in to ti je potem prava MNO (minimalna normalna oblika). Nato za to obliko napišeš pravilnostno tabelco in izpišeš shefferjevo (NAND) normalno obliko ter realiziraš.

Minimiziraš lahko tudi s Quinovim postopkom... ampak je pain in the ass.
grin1.gif

Priporočam ti knjigo iz FE/FRI založbe - Iztok Lebar Bajec: Preklopne strukture in sistemi. Not maš lepe trotlzihr primere, kako se te zadevščine rešujejo.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Vi treba preveč komplicirat, zadevo vržeš v veitcha, iz njega lahko potem napišeš tudi pravilnostno tabelo. Potem pa z demorganom predelaš zadevo v NAND-NAND formo.

Priponke

• 784817-bool.pdf
    35,7 KB · Ogledi: 616

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
OK, hvala folk! Bom ta tedn sprobov na protobordu. Se slišmo, ko bo spet kak problem.

woowek

Tajkun 08
7. sep 2007
693
1
18
Ja vem, vendar nisem znal uporabit demorgana da pridem do take oblike kot je rešena v vajah.