Biodiesel

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Imam možnost tankat biodizel, s katerim bi kar dosti prišparal v primerjavi z navadnim dizlom. Je to sploh dobra ideja, kar se tiče življenjske dobe motorja in drugih delov? Avto je AR 156 JTD letnik 2000.

Nekaj sem že brskal po netu in v glavnem je govora o tem, da je škodljivo za tesnila (biodiesel je bojda bolj jedek). Bral sem pa tudi, da to velja za vozila starejšega letnika in da za "novejša" (letnik 2000 in naprej?) ni panike kar se tiče tesnil. Poleg tega naj bi bili problemi pri nizkih temperaturah in pa zamašeni filtri, ko noter potegne usedline navadnega dizla. To zadnje mi ni panike, pozimi bi pač presedlal nazaj na navaden dizel, filtri se pa zamenjajo.

Torej če ima kdo kakšne izkušnje, nasvete, karkoli.. Thx.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.606
4.550
113
50
Na sončni strani ALP
V navodilih za uporabo mojega dCija izrecno piše, da uporaba biodizla ni dovoljena!
Preveri v navodilih svojega avtomobila...
rolleyes-1.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Koliko boš prišparal?
..če resveliko voziš se splača, za par evrov pa ne. Razlika v avstriji je ca 15 centov, filtri se malo bolj mašijo še posebej na začetku ker biodizel pobere vse usedline ki jih imaš v sistemu in se lhko filter hitro zamaši, pozimi Avstrijski bio drži tudi do -18 vendar ziher ni da se avto ne bo ustavil.
Motorja pa nikakor n moreš uničit, kvečjeemu začne zamakat pumpa ki se pa pol da predihtat z silikonskimi tesnili in pol drži, šobe zdržijo nekaj manj samo to ni strošek pa oljni intervali se morajo skrajšat. računaš lahko tudi na malenkost višjo porabo.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.380
5.656
113
Če mal črto potegneš pod ta ogljični podpis hitr ugotoviš da je ekologija velik biznis in da ni namenjena temu čemur bi mogla bit!

Da te pride nov catalizator par tisoč eur......da te pride predelava na biodizel par tisoč eur.....da te pride popravilo kake komponente ki skrbi za boljšo ekologijo par tisoč eur....
bonk.gif

Najbolš met Golf II pa cvičk not

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Če mal črto potegneš pod ta ogljični podpis hitr ugotoviš da je ekologija velik biznis in da ni namenjena temu čemur bi mogla bit!

Da te pride nov catalizator par tisoč eur......da te pride predelava na biodizel par tisoč eur.....da te pride popravilo kake komponente ki skrbi za boljšo ekologijo par tisoč eur....
bonk.gif

Najbolš met Golf II pa cvičk not
A-a. Golf dvojka in olje od pomfrija notri. Sami plusi:
- (skoraj) zastonj gorivo
- nizek ogljični odtis
- reciklaža olja, katero bi sicer pristalo na smetišču
- voznikom za tabo lepo diši
cheer.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
pri biodizlu ni predelav na motorju, predelave so potrebne pri rastlinskem olju.
pri meni zazgemo 35t l biodizla mesečno, sedaj v treh letih nobnega problema razen menjave filtrov in gumic injektorov na enem motorju(100 eur) in dve uri dela, z osebnim se mi pa ne da vozit na bio

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.639
4.373
113
Ti to za tovrnjake misliš ane. Ker pri novih avtih z DPF filtri piše no Biodisel
confused-1.gif

matix

Fizikalc
22. jul 2007
2.132
0
36
35
Ja. Jst ga dobim za 0.86e / l, tako da bi se kr poznalo, na en tank več kot 15e razlike.

Poznam enga, ki to reč brez vsake predelave že eno leto tanka v Golf 3 in Merc E220 letnik 2005. Pa ni ŠE nč crknlo:)

Moram se še mal okol pozanimat pri mehankarjih. Sicer sem tudi jaz precej skeptičen in najraje ne bi tega not zlivu ampak jebemtiš pršparal pa bi
grin1.gif

Dejte tisti, ki ste tako proti še napisat, zakaj ne. Argumenti.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.310
113
Jaz sem v svojga že nalil biodizel, res da ne več kot en rezervoar, pa nisem opazil popolnoma nič. Je pa tako, če bi jaz točil biodizel v svojga brez predelave, bi menjaval rezervoar biodizla, rezervoar dizla in mislim, da nima nič bit.

Govorim pa samo za svojga, imam namreč še bolj špartanski traktor in po glasu in po stasu
grin1.gif

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Ja. Jst ga dobim za 0.86e / l, tako da bi se kr poznalo, na en tank več kot 15e razlike.
sej ne da hočem bit pametn, sam za 30-45 € na mesec prišparanega, eni uničujete svoje automobile....
bonk.gif

jest sem mislil, da se prišpara vsaj tolk na tank, ne pa na mesec???
grims-1.gif

pa res svašta
bonk.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Ja res je tako, ljudje ne razmišljajo razsodno, samo da je momentalno poceni in da je momentalno naredo "biznis"
smile-1.gif

miha_zd

Pripravnik
7. jan 2010
535
0
16
Maribor
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Ja res je tako, ljudje ne razmišljajo razsodno, samo da je momentalno poceni in da je momentalno naredo "biznis"
smile-1.gif

Toliko denarja bom pa vedno imel da bom nafto tankal, ne pa biodizlel ali pa čviček. Dam raje manj za avto ko pa da bi kaj takega počel.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.680
1.310
113
Kakšno dramo delate okoli tega no
bonk.gif
v bistvu pa za stare borce to ni nič takšnega, rezervoar biodizla gor ali dol, sploh če je "mešanca" z nafto, lahko je še bencin notri, pa bo vse lepo in prav delalo.

Ko bi vedeli kakšno brozgo (=vodo) nalijete v kakšni vasi bogu za hrbtom, je biodizl pravi balzam za mašino...

Jaz, če bi dobil biodizel bi ga toču. Računice ima pa vsak svoje. 50 x 12 je lahko tudi enako letno zavarovanje in registracija...