Bi prosil za pomoč...

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Imel karambol, nič kriv. Avto ocenjen kot totalka, danes dobim domov v podpis poravnavo - glej sliko.
Ampak pazi, piše da se z podpisom odpovem ostalim materialnim zahtevkom in odškodninam. To pomeni, da jaz in brat ki sva bila fizično poškodovana v tej nesreči, (zdravljenje in terapije še trajajo) potem ne morama zahtevati nobene odškodnine ali kako? Tega ne mislim kar tako spustiti. Grem sprve do odvetnika?
Kaj narediti v tem primeru? Iti na zavarovalnico in popizditi tam?
pp7-scan00.jpg
[/URL]</a>[/img]

I

Izbrisan uporabnik #488

Hehe, nič bat.
Saj ti piše, da je to poravnava za VOZILO, za škodo na vozilu.

In to se seveda ne nanaša na negmotno/nepremoženjsko škodo.

Vse je OK.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Hehe, nič bat.

Vse je OK.

Ne, ni ok, ker mu piše, da se nanaša na VSE zavarovalne zahtevke.

@OP: ponavadi je zadoščalo, če si dopisal, da podpisuješ izključno za škodo nastalo na vozilu in se ne odpoveduješ morebitnim ostalim škodnim zahtevkom. Sicer pomoje tale izjava zakonsko tako ali tako ne drži vode, ampak si prihraniš nadaljno delo, če že takoj razčistiš to. Sicer pa imho najbolj komot varianta, da greš do enega sposobnega odvetnika in bo uredil namesto tebe. Vame se ljudje zelo radi zaletavajo in se s svojim že praktično tikam.
grin1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Hehe, nič bat.

Vse je OK.

Ne, ni ok, ker mu piše, da se nanaša na VSE zavarovalne zahtevke.
Kje to piše? Piše materialne škode in ja, paranoja je povsem odveč. Obrazec je standariziran in ne, ne poskušajo ga nategniti.
bonk.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Takšne poravnave pošiljajo vse zavarovalnice in niso nič neobičajnega in še enkrat, to se ne nanaša na nepremoženjsko škodo.

Saj sklepaš poravnavo le za premoženjsko škodo, to sta pa dve različni zadevi.

Zagotovo je tako kot sem napisal. Pokliči na zavarovalnico, saj je spodaj zapisana oseba ki vodi postopek pa ti bo isto povedala
smile-1.gif

p.s. me je Pbutec prehitel in točno povedal.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Ne vem, meni to deluje nekoliko dvoumno....
Materialni zahtevek že, ampak odškodninski zahtevek? Saj za materialno zadevo (avtomobil) verjetno ne bo zahteval odškodnine, če mu bodo izplačali totalko, ampak odškodnina se načeloma zahteva za telesne in duševne poškodbe voznika in sopotnikov.

Zato mi je ta sestavek precej dvoumen. Lahko se razlaga tako, ali pa drugače... Nisem pa nek pravnik ali strokovnjak za avtomobilska zavarovanja.

I

Izbrisan uporabnik #488

A če v naslovu piše npr. Kupoprodajna pogodba in potem v tekstu, da iz tega naslova drug od drugega ne moreta zahtevati nič več, to izključuje tudi kakšne druge pravne posel?, ki nimajo veze s tem poslom, a so mogoče vezani na isti predmet...

Odškodnina je splošen izraz za vse oblike zahtevkov.

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Če tebe boli roka, noga, vrat...to ni materialna škoda. Za avto je tole čist OK, če pa si imel poškodovanih se kej stvari v avtu ( laptop ali podobno ) , je pa fino to tudi navesti in uveljavljati preden bos njim vrnil to poravnavo.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
//... in se odpoveduje vsakršnim odškodninskim zahtevkom napram zavarovalnici... // ... ki izhajajo iz tega zavarovalnega primera.

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:
//... in se odpoveduje vsakršnim odškodninskim zahtevkom napram zavarovalnici... // ... ki izhajajo iz tega zavarovalnega primera.
Saj ta stavek je tisti, ki me fejst bega in je hudo dvoumen.

Zavarovalni primer je samo eden, prometna nesreča. Izplačilo totalke... Drugi odškodninski zahtevek iz TEGA zavarovalnega primera bi bil zahtevek za izplačilo odškodnine v primeru poškodb (npr. preko odvetnika, odškodninske hiše ipd.).
Ne vem, meni je nekoliko sumljiv ta sestavek... Lahko se razlaga tako, ali pa drugače.

I

Izbrisan uporabnik #488

TA zavarovalni primer = odškodina za materialno škodo
smile-1.gif

digg

Pripravnik
10. okt 2008
316
0
16
Tak me je svadlo vse skupaj, da sem se danes oglasil direktno pri advokatu.
Na ponudbo za poravnavo sva dopisala, da si pridržujem pravico uveljavljati odškodnino za telesne poškodbe, bolečine ter druge povezane težave iz naslova tega zavarovalnega primera za vse potnike v vozilu in voznika.
pa še en dopis jim bom poslal poleg za ziher.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
TA zavarovalni primer = odškodina za materialno škodo
smile-1.gif

Afaik je zavarovalni primer dotična prometna nesreča. Recimo vsaj pri ene petih karambolih, ko se je kdo naguzil vame, je bilo tako. Bi pa seveda cenil tvojo razlago zakaj to tukaj ne bi veljalo.

@OP: tudi pomojem si pravilno naredil.
zmaga.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

Zavarovalni primer za materialno/gmotno škodo = škoda na vozilu
Zavarovalni primer za nematerialno/negmotno/nepremoženjsko škodo = telesne poškodbe

Škodni dogodek pa ni zavarovalni primer, ker je lahko tudi nezavarovan, npr. nimaš AO+, doživel si telesne poškodbe in si sam kriv za nesrečo.

Tako ni nastopil zavarovalni primer za tovrstno škodo, ker ni zavarovana.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik digg pravi:
Tak me je svadlo vse skupaj, da sem se danes oglasil direktno pri advokatu.
Na ponudbo za poravnavo sva dopisala, da si pridržujem pravico uveljavljati odškodnino za telesne poškodbe, bolečine ter druge povezane težave iz naslova tega zavarovalnega primera za vse potnike v vozilu in voznika.
pa še en dopis jim bom poslal poleg za ziher.

lol, dopisa ziher ni zaračunal, ker je navohal, da bo lahko zate spisal odškodninski zahtevek za telesne poškodbe, kar je preprosto opravilo in solidno plačilo.

Tako da je z veseljem napisal "pravljico" v dopisu, kjer je napisal za vse potnike?
bonk.gif

To bi pa že lahko vedel, da se za druge ne more odpovedati zahtevku, če nima pooblastila. Karkoli boš ti podpisal, potnik bo lahko odškodnino neodvisno od tega zahteval ali iz tvoje police ali iz police povzročitelja...

grajbos

Fizikalc
23. mar 2009
2.098
0
36
Snecer, ti delaš morda v zavarovalništvu, pa ne mislim tu na kaki multilevel KD, ali pa finančni svetovalec a'la Smiljan Mori?
Ali si pa pravnik?

I

Izbrisan uporabnik #488

Zanima me samo še, če sta se z advokatom zmenila za % pri odškodnini, tako da bo ta 2x plačan
smile-1.gif