Prvi trik je ta, da skala, ki je vgravirana v napravi, ni točna
Kolikor sem meril, pa tudi drugi so to ugotovili, je cca okoli 2,5 litra off - torej če naliješ notri do črtice za 30L, je to dejansko cca 32,5L vode, kar je ravno tam nekje kot si ti dobil več v fermentor. Zakaj je tako ne vem, eni pravijo, da je ta skala merjena tako, ker je mišljeno, da pretakaš preko pipe, ki je višje kot črpalka (ki je na dnu), drugi pravijo, da je v to skalo vštet faktor krčenja oz. raztezanja pri temperaturi itd. Vglavnem jaz zdaj vedno upoštevam teh 2,5L pa mi kar služi.. Eni sicer delajo znanost pa sightglass pa merilne palčke pa kaj jaz vem kaj še vse ampak meni osebno že zavedanje, da je skala 2,5L off čisto koristi
Glavni trik pri meni je pa mešanje.. Od začetka sem imel učinkovitosti nekje okoli 60-65%, ker sem pač slad vrgel notri, ga premešal, da sem razbil kepe, pokril in vklopil črpalko in je bilo to to. Seveda sem po nasvetih poskušal z različnimi razmerji med vodo in sladom pa vodo štelal pa drozganja v več korakih pa bolj fino/grobo mletje itd. Pa je bila še vedno učinkovitost slaba, dokler nisem začel z mešanjem. Zdaj vglavnem pri meni povprečno kuhanje izgleda tako (navadno delam 40L batche), da nalijem 35L vode (če je sladu več, potem morda malo manj - se ne obremenjujem z razmerjem voda:slad), vržem slad notri in zgornje mreže še ne namestim. Črpalko vklopim nekje na polovico, ravno toliko da malo kroži, saj je sicer temperatura spodaj višja kot zgoraj, hkrati pa ravno toliko, da se ne preliva na vrhu - nato pa cca prvih 45 minut drozganja vsaj vsakih 10 minut, če ne še pogosteje, vse skupaj dobro premešam. Po kakih 45min-1h pa namestim še zgornjo mrežo in odprem črpalko do konca, da se vse skupaj lepo prefiltrira. Ko dvignem košaro in vse skupaj še prespargam, koliko sparge vode rabim pa nekako takole: 40L (želeni batch) + 5L (približen boiloff v 1 uri) = rabim 45L pre-boil pivine - potem pa predpostavim, da 1kg sladu med drozganjem popije približno 1L vode.. če imam recimo 7kg sladu, mi samo z odcejanjem ostane nekje 35L - 7L = 28L pivine, se pravi, če hočem imeti pre-boil 45L moram med sparganjem dodati še 17L, da dobim 45L in to potem prevrem in na koncu gre pač 40L v fermentor...
Podobno je pri vseh stilih, ki jih delam, razlike so potem morda v korakih pa v temperaturah itd. ampak postopek glede vode in mešanja pa delam približno enak in imam vedno cca 78% učinkovitost, ki sicer malenkost variira za kak procent gor-dol po mojem mnenju ravno zaradi tega, ker tudi zmleto ni vedno u nulo isto. Kakorkoli na koncu v skoraj vseh primerih zadanem OG, včasih ga pa pač zgrešim za 0.001 ampak who cares
Važno je, da sem preko večih rund naštudiral kako imeti neko konstantno učinkovitost, ki jo potem pri receptih tudi upoštevam in je vse kul..
Še hmeljenje - tu sem poskusil že vse živo, od začetka se mi je še najbolj obneslo hmeljenje v eno staro vrečko za BIAB, dokler jo nisem pozabil privezati in mi jo je grelec na dnu prekuril
. S hopspiderji imam slabe izkušnje, saj se tako zapackajo, da pivina sploh ne prehaja več čez njih in je bil na koncu izkoristek hmelja pomoje krepko pod 50% - začetna hmeljenja za grenkobo so še OK, razni končni dodatki pa niso dajali želenih arom, ne glede na količine. Zdaj vglavnem hmelj stresam kar direktno v pivino, nato pa naredim na koncu whirlpool, da se vse lepo usede na dno, pretočim pa preko pipe preko counterflow chillerja in s pomočjo dodatne (solarne) črpalkice v fermentor.. Mi je čisto OK pa izkoristek hmelja je pa itak dober, če ni nobenih filtrov, vrečk, mrežic in podobnih ovir. Preko vgrajene črpalke to seveda ne gre, ker je le-ta na dnu in še zapacka se zelo hitro, sem jo zaradi eksperimentov s pretakanjem moral že 2x razdirati.. Poskušal sem tudi z raznimi filtri za črpalko in bazookami in podobno, pa se je vedno vse tako zabilo, da ni bilo sploh več pretočno, tako da sem to opustil.