Baterija - prenosnik

Tazzz

Pripravnik
12. sep 2007
47
0
6
Zanima me, kako se najdlje obdrži baterijo v prenosniku v dobri formi? Ali je najbolje, da baterijo napolnim do konca, prenosnik izklopim iz omrežja in ga nato uporabljam? Kakšni so še ostali "triki"?

Hvala za odgovore&LP!

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Nobenih trikov ni, pri li-ion baterijah je tudi vseeno če jo napolniš ali prazniš do konca. Vseeno je tudi če imaš baterijo v laptopu ko je na elektriki ali ne - ponavljam to velja za li-ion.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Poguglaj, preden se tu prepir errr debata razvije.
smile-1.gif

http://www.google.com/search?q=li+ion+battery+care

Ali kar tole : http://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-Ion#Guidelines_for_prolonging_Li-ion_battery_life

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Priporoča se na vsake 3 tedne ali pa 1x na mesec, da se baterija izprazni in napolni do konca. Kako se pa uporablja drugače je pa vseeno.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Hmmm, nisem vedel, da jih je dobro držat na hladnem. No torej - ko maš laptop na elektriki daj baterijo v hladilnik :D

Drugače pa mam jaz HP-ja 3 leta starega, je nonstop na elektriki in je baterija not, pa če ga dam na baterijo drži bp 3 ure (imam pa mobilnega Athlona).

Manc

Pripravnik
19. jul 2007
460
0
16
Nova Gorica
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Hmmm, nisem vedel, da jih je dobro držat na hladnem. No torej - ko maš laptop na elektriki daj baterijo v hladilnik :D

Drugače pa mam jaz HP-ja 3 leta starega, je nonstop na elektriki in je baterija not, pa če ga dam na baterijo drži bp 3 ure (imam pa mobilnega Athlona).

Za 3 leta svaka čast. Ne razumem pa tega, da je non-stop na štromu? To pomeni da imaš prenosnik samo zaradi placa, ki ga zasede al kako?

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Nobenih trikov ni, pri li-ion baterijah je tudi vseeno če jo napolniš ali prazniš do konca. Vseeno je tudi če imaš baterijo v laptopu ko je na elektriki ali ne - ponavljam to velja za li-ion.

naj povem mojo izkušnjo. li ion baterija, prenosnik star 3 leta, vedno na štrom všaltan in morda vsega skupaj 10 krat le na bateriji. ko probam danes zalaufat na bateriji, se sploh ne odzove, torej je baterija čist zanič. po moje ni glih vseeno, kako se ravna z baterijo, ali pač....

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
pri meni je tudi baterija popolnoma zanič, prenosnik star nekje 3 ali 4 leta, tako da uspe nekomu obdržati baterije je hvale vredno ali pa laž,

Tisto, kar sem omeni prej - da se na vsake 3 tedne baterija izprazni in na polni, ji lahko podaljša življensko dobo za par tednov, drastičnega vpliva pa ne more imeti.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
@manc - imam ga zato da ga prenašam okoli (služba - domov - drugo stanovanje...), kjer pa je vsepovsod elektrika. V kafiče ali na sredo pragozda pa ga ne nosim, da bi rabil baterijo. Pa noro se mi zdi dandanes imet fiksno kišto, ko te laptop pride samo malo več, deluje enako dobro, neseš ga lahko kamorkoli pa še vgrajen UPS imaš
cool-1.gif

@ zino & darjan - 3 leta bo star oktobra, na baterijo dela mogoče 1x mesečno, ali pa še to ne in res zdrži 3 ure (če pišem v wordu ali kaj takega nezahtevnega, če npr. snemam dvd se sprazni seveda hitreje). Pa tudi takrat ko je na bateriji ne počakam, da se sprazni do konca ampak ko pridem do elektrike ga dam polnit. V glavnem nič ne skrbim za baterijo.

Nazadnje urejeno:

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.518
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Na mojem HPju, ki je sedaj star točno 3 leta, je začela že kakšnega pol leta nazaj baterija zafrkavat.
Po cca 20 minut dela na bateriji, se mi računalnik preventivno ugasne. Ga vklopim nazaj in mi dela še slabe pol ure potem pa brez opozorila crkne.

To, da nekomu po treh letih baterija na prenosniku še vedno dela tako kot pri novem, močno dvomim.

Drugače imam pa tudi jaz notebooka skoz na elektriko priklopljenega pa baterijo notr - UPS v primeru izpada elektrike
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Nima smisla, verjetno so hin celice v prenosnike in mehanizem ne deluje normalno. Ko se ena celica izprazni, začne črpati direktno iz pokvarjene, katera je pa 100% pokvarjena, kar pomeni da nima več niti malo energije. Kar vodi do tega, da v trenutko laptop crkne.

Kalibriranje baterije bi to lahko popravilo, a mislim da HP te funkcije nima.

DMX

Fizikalc
20. avg 2007
2.328
15
38
a ima slučajno kdo HPja d530? Če imate, kaliko časa vam zdrži baterija? Meni osebno baterija ne zdrži dlje kot 1:30, pa lahko samo surfam po internetu, če pa poslušam kakšne MP3je ali pa kaj inštaliram, pa ni šans da baterija zdrži več kot 1 uro. A ni to malo kratko, glede na to, da je NB star manj kot mesec?

ishtar007

Majstr
31. avg 2007
1.365
235
63
Tudi moj 4 leta star služben prenosnik crkne v trenutku, ko ga odklopim iz napajanja. Sem prepričan, da ni ravno najbolje, da ga imaš kar konstantno priklopljenega na elektriko!

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Dejstvo je, da se baterija vseeno "uničuje", četudi ni v prenosniku. Le redkokdo bo pravilno skladiščil baterijo, pa četudi je, vseeno gre na slabše.

Baterije v prenosnikih so iste tehnologije kot tiste v GSMih. Te baterije imajo določeno življensko dobo, oz število ciklusov.

Ampak kaj je potem pomen prenosnika, če ne rabimo baterije?
smile-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.900
640
113
Citat:
Ampak kaj je potem pomen prenosnika, če ne rabimo baterije?
Prenosljivost!

Jaz ga imam tudi 99% časa priklopljenega na štrom. Sem pa kupil prenosnika ravno zato, ker ga potrebujem na dveh lokacijah in na obeh so na voljo vtičnice za elektriko.
grin1.gif