barvna slepota in izpit za avto

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
torej, mlajsi bratec trpi za daltonizmom (menjava zelene in rdece
crazy1.gif
), pa me zanima, kako je z izpitom za avto. pride skoz al ne?

saj semaforje ko svetijo vidi "pravilno", samo ne v pravih barvah
grin1.gif

kako je s tem v zakonu oz. v praksi na zdravniskem?

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.868
753
113
www.jernej.org
Mislim, da ne bi smelo biti težav. Kolega je tudi "barvno slep"... ampak tako, da ne razpozna barv, ki so nametane skupaj... pa ni imel nobenih problemov s pridobitvijo izpita za avto, čeprav je imel ta test tudi na zdravniškem pregledu
grin1.gif

Fiatista

Pripravnik
1. sep 2007
670
0
16
Imam tudi jaz kolega in ima izpit že 5 let
smile-1.gif
, tk da pomoje nebi smelo bit težav.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.243
4.801
113
Zato so pa semforji povsod enaki, RDEČA zgoraj, ZELENA spodaj, ako da tisti ki imajo baro slepoto razumejo semaforje.

Gox

1.200. registrirani uporabnik
24. sep 2007
1.979
71
48
44
www.citroenar.com
Za avto vozit mislim da ni problema. Ne vem kako pa je pri ostalih vozilih. Ko sem jaz delal izpit 1998 leta mi je zdravnik reku da lahko vozim avto, ne smem pa kamiona,vlaka, ladje,letala in podobnih zadev. Imam pa delno barvno slepoto. (to kar ime velik procent moških) Barve sicer vidim, ne razločim pa dobro različne barvne odtenke. (recimo ko ti dajo tiste teste s pikicami vidim drugačne cifre :))

Citat z wikipedije: "Je dedna bolezen. Ločimo delno in popolno slepoto. Pri delni barvni slepoti je slabše razvit sistem za sprejemanje zelene in rdeče barve. Nekateri ju sploh ne vidijo. Popolno barvno slepi pa tudi podnevi vidijo črno-belo sliko, zmanjšana pa je tudi vidna ostrina."
65192-barve.jpg

Priponke

• 65192-barve.jpg
    65192-barve.jpg
    68,2 KB · Ogledi: 1.967

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Jaz naj bi mel tut delno , ampak tole modro in zeleno ločim. Sem že pozabil katere odtenke ne ločim..

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ksz...

jst se spomnim, da mi je inštruktor rekel, da barvno slepi lahko delajo izpit zase, ne morejo biti pa poklicni šoferji.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jupi, vse številke in črke sem prepoznal!

Tale je dobra: Ali spoznate številko "3"? Če ne in je slika samo lepo pisana, menjajte monitor ali pa vprašajte zdravnika ali optika. :D

Garfield

Pripravnik
19. avg 2007
223
0
16
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:

ksz...

jst se spomnim, da mi je inštruktor rekel, da barvno slepi lahko delajo izpit zase, ne morejo biti pa poklicni šoferji.

No, jest sm imel tud probleme s temi barvami že v O.Š. Pri prvi in drugi sliki ki je bolj lahka sem videl številko, potem pa se je končalo. Takrat je tista zdravnica tudi rekla moji mami "Vaš sin pa nikoli ne bo mogel imeti ispita za avto, ker je barvno slep." To je bilo cca. 25 let nazaj. No, ne le da sem ga naredil za avto tudi za C in E ga imam, pa še voznik sem po poklicu. Je pa mati par let nazaj srečala to "mojo"zdravnico pa ji je povedala ,da nisem naredu le za avto, ampak tudi za šleparja pa da sem voznik po poklicu. Obraz je imela samo
shocked-1.gif
,ker se je spomnila za katerega mulca je to rekla

Nazadnje urejeno:

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Jaz pa takole na testih ful hitro bleknem in rečem "8!", ker mislim da je stvar na čas, pol pa "čakte čakte čakte... 182!"
bonk.gif