Bada OS in njegova prihodnost?

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Kaj mislite, bo Samsung sčasoma vse featurephone opremil z Bada OS, ali bo to ostal privilegij high end telefonov?
TouchWiz na stereoidih v kombinaciji z dobrim hardwareom sploh ni slaba zadeva, če ne verjamete kar preverite S8500 Wave (gsmarena).

Vprašanje je zakaj so se sploh lotili svojega OS-a, če se lahko poslužujejo Androida, Windowsov, ipd. za serijo pametnih telefonov ...
Ravno zato razmišljam v smeri, da bi lahko v roku nekaj let Bada nadomestil proprietary software na telefonih nižjega ranga, ker kakšnih resnih možnosti proti konkurenci nima. Kvečjemu lahko postane približno tako relevanten, kot recimo Symbian.

sprasujem se.gif

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Bada je zakon, sem se malo poigral z OS-em in aparatom Wave. Je open source in nekakšna kopija iPhoneovega OS X-a, z multitaskingom.

Svoj FW? Po moje zato, ker je dolgoročno cenej in neodvisno od drugih. Bo pa Bada tudi v cenejših modelih.

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Tud jaz sem mel priložnost malo preverit Wave in sem bil zelo prijetno presenečen. Tako nad telefonom, kot OS-om.

Po drugi strani ga pa ne bi kupil ravno zaradi Bade, ker mi je precej pomemben širok nabor aplikacij (samo zato še npr. ostajam na iPhonu in ne prešaltam na kakšen Desire). Napol prazen app store bo verjetno marsikoga odvrnil.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Bada je na dolgi rok mrtva.
Zakaj? Ker ima premajhen tržni delež, da bi razvijalci mobilnih aplikacij razvijali aplikacije še zanjo.

Čez leto dni bo tržni delež tak:
1. Android OS
2. iPhone OS
3. Symbian OS
4. Windows Mobile (al kar si bo Bill Gates zmislil da bo ime)
5. ostala krama (izpod radarja 95% developerjev)

Android je zastojn in je povsem open source. Če jim kaj ne ustreza, lahko zdownloadajo source in ga popravijo.

Na prej omenjeno ima morebitno šanso še HP s Palm-ovim webOS-om. Samo glede na to, da so pri HPju ponavadi luzerji, ki praviloma zjebejo kupljene firme, bi rekel, da ne.
smile-1.gif

Symbian ima tendenco, da bo letel z liste. Vprašanje je kdaj. Rojeva se ljubav z Mikromehkim, ki se bo verjetno slabo končala za Nokijo. Maemo morda dobi trend pri Linux geekih. Ampak, tudi Android je zgrajen na Linuxu, pa smo tam.
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Cawo

Fizikalc
Osebje foruma
25. jul 2007
2.867
19
38
Jaz Bade ne bi tako hitro odpisal, sploh ne glede na število Samsungovih aparatov, ki bodo na trgu ponujeni z Bado. Res je, da aplikacij ni prav veliko (zaenkrat), pa vendar se mi zdi, da bo Samsung ponudil kar precej denarja v namen razvoja aplikacij.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
772
113
www.jernej.org
Samsung da bo ponudil denar za razvoj aplikacij? To je napačen pristop... Samsung bi moral ponuditi primerno platformo in atraktiven trg za razvijalce... denar bodo pa "ponudili" uporabniki aplikacij. Ampak glede na to, da bo imel verjetno zanemarljiv trg (globalno gledano) bo tudi za razvijalce manj atraktiven.

MaverickT

Majstr
Osebje foruma
Administrator
7. maj 2007
2.625
1
432
83
www.weekendwarrior.si
Za androida sem se pogovarjal z razvijalci androindih aplikacij in nekateri pravijo da nima prihodnosti. Namreč zadeva je unfrendly za razvoj, kar pomeni da v ozadju ne bo nekega večjega communityja ki bi pisal aplikacije.

Lahko pa da se dečko moti in da obstajajo tudi programerji mazohisti
smile-1.gif

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Ravno zato sem se spraševal, če je prihodnost Bade, v low end telefonih. Bodimo realni, Samung je ogromen igralec na trgu in če se odloči ponuditi ta OS preko naprav z nižjega segmenta, bo Bada pridobila na pomembnosti.

Vse to je zelo podobno, kot situacija z Nokio in Symbianom, z razliko, da zna Samsung postati precej večji igralec od Nokie in da so se mogoče kaj naučili na tujih napakah.

Iphone tukaj sploh nima smisla omenjat. Vsaj ne, če primerjamo tržne deleže.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
772
113
www.jernej.org
Za razvijalce so pomembni tržni deleži pametnih telefonov (in tukaj je iPhone daleč pred vsemi Samsungi skupaj... edina resna konkurenca sta mu zaenkrat Android in trenutno še zakoreninjeni Symbian). Mogoče bi lahko pri samsungu povečali trg pametnih telefonov, če bi v vsak telefon tlačili svoj sistem (nekaj podobnega kot je nokia naredila s symbianom)... ampak tudi če to naredijo, še ne pomeni, da bodo vsi novi lastniki teh telefonov uporabljali napredne funkcije (uproabniki low-end telefonov večinoma samo telefonirajo in sms-ajo). Sam sem spisal kar nekaj iPhone aplikacij... mogoče se bom enkrat lotil razvoja za Android (če bom prebolel svoj odpor proti javi)... Bade pa verjetno nikoli ne bom povohal (in s tem imaš mnenje vsaj enega razvijalca).

AfterEight

Fizikalc
16. sep 2007
1.217
0
36
Se strinjam, da uporabniki low end telefonov ne uporabljajo naprednih funkcij. Je možno, da je tako zato, ker ti telefoni dejansko ali ne omogočajo naprednih funkcij, če pa že so pa daleč od tega, da bi bile user friendly?

Ko pa prideš do tega, da ima vsak telefon spodoben hardware, bo software sledil, prav tako uporabniki. Definicija pametnega telefona je stvar debate. Poglej si japonski trg ... telefoni napimpani do konca, a skoraj nobeden ne pade v kategorijo pametnih telefonov.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
772
113
www.jernej.org
Definicija pametnega telefona je relativno enostavna (vsaj iz mojega stališča). To so telefoni, ki omogočajo instalacijo native aplikacij (ne flash, ne java, ne javascript widgeti, temveč "prave" aplikacije). Japonski trg je pa tako specifičen, da s preostalim svetom nima kaj preveč skupnega.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik MaverickT pravi:
Za androida sem se pogovarjal z razvijalci androindih aplikacij in nekateri pravijo da nima prihodnosti. Namreč zadeva je unfrendly za razvoj, kar pomeni da v ozadju ne bo nekega večjega communityja ki bi pisal aplikacije.

Lahko pa da se dečko moti in da obstajajo tudi programerji mazohisti
smile-1.gif
Pri takšnem trendu rasti števila aplikacij ni strahu za android...
http://www.androlib.com/appstats.aspx
932080-android.png

Priponke

• 932080-android.png
    932080-android.png
    115,8 KB · Ogledi: 242

fara

Pripravnik
15. sep 2007
130
0
16
Citat:
Uporabnik Ogo pravi:
Bada je na dolgi rok mrtva.
Zakaj? Ker ima premajhen tržni delež, da bi razvijalci mobilnih aplikacij razvijali aplikacije še zanjo.

Čez leto dni bo tržni delež tak:
1. Android OS
2. iPhone OS
3. Symbian OS
4. Windows Mobile (al kar si bo Bill Gates zmislil da bo ime)
5. ostala krama (izpod radarja 95% developerjev)

Android je zastojn in je povsem open source. Če jim kaj ne ustreza, lahko zdownloadajo source in ga popravijo.

Na prej omenjeno ima morebitno šanso še HP s Palm-ovim webOS-om. Samo glede na to, da so pri HPju ponavadi luzerji, ki praviloma zjebejo kupljene firme, bi rekel, da ne.
smile-1.gif

Symbian ima tendenco, da bo letel z liste. Vprašanje je kdaj. Rojeva se ljubav z Mikromehkim, ki se bo verjetno slabo končala za Nokijo. Maemo morda dobi trend pri Linux geekih. Ampak, tudi Android je zgrajen na Linuxu, pa smo tam.
smile-1.gif

imam čisto enako mnenje..

na IO konferenci bi naj prišla nova verzija androida - 2.2 - 450% pohitritev sistem - pišejo mediji v zda..

badguy777

PDA maher
22. jul 2007
4.478
0
36
MB Okoliš
Raste že število aplikacij, kak pa so kvalitetne/uporabne? Pa 3D igre sploh obstajajo?Namreč ogromno je mladoletnih uporabnikov pa malce starejših, kateri še vedno radi zašpilamo kako Fifo/Wormse ali pa 3D poker.In to iphone ima, pa v kratkem pride OS 4.0 z novimi možnostmi, pa sam prenovljen telefon s še več funkcijami in izboljšanim hardwerom, kot jih ima 3GS... Zelo težka bo za android, za ostale platforme pa še težja. Moje mnenje
wink-1.gif

Citat:
A Closer Look at bada

Last updated Jan 1, 2010.

On December 8th 2009, Samsung announced a new mobile OS called bada that supports C++. Here I will outline the design and architecture of bada, and discuss its chances of conquering a respectable share of the saturated mobile OS market.
A Four Layered Architecture

Bada ("ocean" in Korean) is a new smartphone platform that allows developers to develop C++ applications. Bada is not an operating system in the strict sense, but a four-layered architecture, or platform that consists of four layers.

All mobile operating systems use a layered architecture because such a design is more portable and secure, and it also enables vendors to extend their platform easily.

At the lowest layer of the bada platform lies the kernel -- a Linux kernel or a real-time kernel, depending on the hardware.

The device layer is built on top of the kernel. It implements the core functions of system management, security management, graphics and windowing system. The device layer also includes the data protocols and telephony, as well as audio-visual and multimedia management.

The service layer comes next. It implements service-centric functions provided by application engines and web-service components connected to the bada server.

Finally, the framework layer exports the C++ API. It's similar to MFC in Windows -- a framework that provides high-level APIs for accessing lower layers of the operating system and its hardware. Application developers will focus on the framework layer, whereas hardware vendors and mobile carriers will focus on the three lower layers.
A C++ Mobile OS

Bada uses C++ as the development language for its applications. Bada isn't the first mobile OS that supports C++. Symbian has been doing that for a long time, as so has has Windows mobile. However, bada is strictly a C++ platform. It also comes with a rich set of C++ APIs for face recognition, credit card payments and several other utilities that will give it a competitive edge (you can see a demo bada application here). Bada uses a subset of C++ which excludes exception handling (exception handling appears to be the first feature that vendors tend to drop) and it's not clear which portion of the Standard Library it will support (bada developers will certainly not not miss std::wclog and std::binder1st I'll wager!)

Does bada Stand A Chance? Is it worth investing in bada?

Before answering this question, you need to ask yourself why C++ hasn't been a popular development language in the mobile market thus far. The frequently cited excuse is: "C++ is too complex" but that's nonsense. If C++ is good enough for developing server applications, operating systems and just about any database engine, among the rest, how can it be unsuitable for mobile apps? Just because it doesn't have a GC? The size and complexity of C++ are a non-issue because every mobile platform uses a distilled subset of the core language, often omitting STL, exception handling and several other features that get in the way (namespaces, anyone?) . It's worth reminding C++ critiques that even Java uses the same strategy: roughly speaking, J2SE, J2EE and J2ME are three different languages where one is superset of the other.

I suspect that the main cause for the under-representation of C++'s in the mobile market is the lack of funding. Java has succeeded in the mobile arena because Sun has poured billions of dollars on promoting Java technology very aggressively during the past 16 years. Java is certainly not an ideal language or platform for mobile apps (if anything, a scripting language would be a much better choice), but when a giant company promotes its technology with unlimited funding for such a long time, the big bucks talk. In 2010 things are starting to change, though. Sun is now history, and for the first time in more than 10 years, C++ is enjoying the funding and backing of Samsung, a global giant. From what I can tell, bada has the right tools in its arsenal: cool C++ APIs, a sleek IDE, and Samsung's endorsement -- all that's needed to ensure that bada users have access to the latest market trends (touchscreens, application stores). There's no reason why bada shouldn't reach a remarkable market share in the next 2-5 years, provided of course that Samsung retains steady and generous funding for this ambitious project. Put more bluntly, for the first time in years, C++ has a chance to prove what I've always believed and known: it's much better than Java even as mobile app development language.

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Citat:
Uporabnik badguy777 pravi:
Raste že število aplikacij, kak pa so kvalitetne/uporabne? Pa 3D igre sploh obstajajo?Namreč ogromno je mladoletnih uporabnikov pa malce starejših, kateri še vedno radi zašpilamo kako Fifo/Wormse ali pa 3D poker.In to iphone ima, pa v kratkem pride OS 4.0 z novimi možnostmi, pa sam prenovljen telefon s še več funkcijami in izboljšanim hardwerom, kot jih ima 3GS... Zelo težka bo za android, za ostale platforme pa še težja. Moje mnenje
wink-1.gif

Če ne poznaš ne qrcaj. Seveda so 3D igre...
smirk-1.gif

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
772
113
www.jernej.org
Pri androidu ni problem pomanjkanje HW podpore in API-jev za 3D pospeševanje. Problem je to, da omogoča nalaganje aplikacij samo na pomnilnik telefona, ki pa je v večini primerov omejen. In posledica tega je, da manjka grafično bogatih iger (ki lahko zasedejo tudi več 100Mb). Se bo pa to rešilo, ko bo google omogočil instalacijo aplikacij na kartice.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Igre lahko svoje podatke komot spravljajo na SD kartico.
Torej se da narest igre, da svojo binarno kodo nainštalirajo v interno memorijo, ostalo kramo pa zdownloadajo na SD. In tako cel kup aplikacij tudi deluje v praksi.
Naj bi pa kmalu prišla v Android tudi opcija za direktno inštalacijo aplikacij na SD. Razni tweak-i, ki to omogočajo, pa seveda obstajajo že od prej.

Nazadnje urejeno:

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Tole velja za android 2.2:

Confirmed new features:

* Support of Application Installation to Memory Card

Tako da bo problem rešen. Že sedaj pa se to da, če ga rootaš.

Mikrohard

iPhone Profi
20. jul 2007
5.887
772
113
www.jernej.org
Vem vse to, kar sta mi sedaj povedala... pač sem napisal, kaj je glavni problem (po mojem mnjenju) za primankljaj kvalitetnih iger za androida.... se bo pa prej ali slej situacija gotovo popravila.