Backup na HDD ali DVD?

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Do sedaj sem delal backupe na DVD medije (delal sem dvojne kopije) in mi je vzelo celo popoldne časa.

Za domače backup potrebe bi kupil en prenosni 2.5" disk.
Podatkov (slike, razni programi, hoby, ostala navlaka) je za cca 10 GB.

Me pa zanima razlike med tema dvema diskoma (tekst je iz ceneje.si)
60€ WESTERN DIGITAL zunanji prenosni trdi disk MY PASSPORT, 160GB, 5400, USB 2.0 (WDMEW1600TE)
80€ WESTERN DIGITAL zunanji trdi disk PASSPORT 160GB, 5400, 2MB, USB ( WDXMSA1600TE)

Lp,
Peter

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Če ga boš pazil, nima kaj bit. Nekoč je veljalo, da so HDD-ji proti optičnim medijem večni. To sicer zmeraj ne drži, če upoštevaš, da se disk lahko pokvari ali mu pa kakšen drug dejavnik zhebe namagnetenost.

IMHO je disk boljša varianta, ker ga v skrajnem primeru lahko porabiš za rezervni storage.

Res pa je bedno delat backupe na DVD-je. Celo meni, ker imam relevantnih podatkov za okrog 600 GB. Kako naj vse to spravim na DVD-je? Poleg tega imam še kakih 20 arhivskih DVD-jev, ki jih zadnjih pet let niti povohal nisem.

Če je ta cena, ki jo navajaš, zate sporazumna, potem kar v akcijo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Da izkoristim temo ...

Rad bi delal delni backup oz. mirror določenih map na disku (Dokumenti in podobno). Nočem to ročno početi, ker je preveč GB, pa me zanima, če obstaja kak program, ki bi delal nekakšen mirror, torej ko kaj spremenim v določeni mapi, se spremenjena/dodana datoteka/mapa hkrati skopira še na drugo mesto (recimo drug disk). Pa da je program enostaven in hiter.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Za dvojne kopije bi rabil nek backup program. Da se pa tudi lažje. S tweakUI si spremeniš lokacije za my documents (imaš nastavitve za vse te special folders), da ti recimo shranjuje v e:\moj stuff\moji dokumenti (E je recimo že drug disk). Nadalje potem tako shranjuje avtomatsko. Jaz si obvezno po vsaki inštalaciji spremenim my pictures, my documents in desktop lokacije na en drug disk. Pa še podatki ti ostanejo pri frišni inštalaciji (če imaš kake podatke na desktopu, recimo).

Jaz sem si nekoč, pred davnimi časi, za sinh napisal en bat file, ki se je zagnal npr. na dve uri (scheduled task) in kopiral vsebino ene mape v drugo.