Azbest

Matic78

Pripravnik
19. jun 2011
231
1
18
Pozdravljeni,

v lj mi je bil ponujen manjsi vrt. Ko sem bil tam sem opazil da uporabljajo na sosednjem vrtu staro stresko kritino ( valovitko) za robnik od grede. Zadeva je cca 1m od mojega dela, vmes je potka. Predvidevam da je ta kritina iz azbesta? Verjetno je tam ze dlje casa. Glede na to, kaksen nevaren odpadek je azbest predvidevam da ni najbolj zdravo da je tam. Ali naj opustim misel na pridelovanje zelenjave tam ? Zadeva je ta mfiksna se ne premika, lomi in prasi? Hvala za vasa mnenja.

LP

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vodovodne cevi so še marsikje iz azbesta pa strehe na vrtcih. Pa ni panike. Tako da ne paničari, preštihaj in usej solato.

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.563
113
50
Na sončni strani ALP
Ko se bo streha odstranjevala (metala na tla) pa le ne hodi preveč blizu in ne dihaj prahu.
Sicer so neke odredbe od kakšne kvadrature naprej veljajo posebni ukrepi pri odstranjevanju azbestne kritine.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Nevarna so vlakna, ki se sprostijo ob žaganju, rezanju, lomljenju plate... , pa še to za vdihavanje. Če ga poješ/popiješ, mislim da ni nevaren.

Umirali so pa delavci v tovarnah. Tam se je v proizvodnji kadilo kot v mlinu. Da zboliš zaradi enkratnega vdiha zlomljene plate, moraš imeti pa po moje fuuuuuuuul smole.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik Matic78 pravi:
Pozdravljeni,

v lj mi je bil ponujen manjsi vrt. Ko sem bil tam sem opazil da uporabljajo na sosednjem vrtu staro stresko kritino ( valovitko) za robnik od grede. Zadeva je cca 1m od mojega dela, vmes je potka. Predvidevam da je ta kritina iz azbesta? Verjetno je tam ze dlje casa. Glede na to, kaksen nevaren odpadek je azbest predvidevam da ni najbolj zdravo da je tam. Ali naj opustim misel na pridelovanje zelenjave tam ? Zadeva je ta mfiksna se ne premika, lomi in prasi? Hvala za vasa mnenja.

LP

Ni nevarnosti.