AWD in različna širina koles

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Za do konca letne sezone moram nekaj rešit, ker sta 2 gumi čisto zanič. Torej rabim rešitev za cca 3000km. Ker so temperature še previsoke, novih zimskih ne bom dajal gor, nove letne pa tudi ne pridejo v poštev, ker nameravam čez zimo platišča obnovit.

Zanima me če lahko kaj škoduje 4-kolesnemu pogonu (visko) če dam na en par koles 215, na drugi pa 225 gume. Razlika je 1,4%.

Na kateri kolesni par naj dam širše?

Prosim ne mi pisat o homologaciji, policajih in podobnem, zanima me zgolj zaradi avtomobila.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Težko je bit pameten pri teh stvareh. Že rabljena vs nova guma je razlika v obsegu, pa če so manj napumpane itd....
Sigurno na kratek čas ne bo nič, se pa dolgoročno viskosklopka sigurno "obrablja" malo bolj, saj pri enakih gumah vsaj na ravni cesti malo počiva, če se lahko tako reče.
Torej če mene vprašaš za tak kratek čas kot rabiš go for it! Mogoče če bi dal te širše rabljene pa ožje nove da bo čimbolj podoben obseg (sej veš obrabljen profil pa to)

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Rabljeni sta obe približno enako - gre za "porabo stare zaloge", zato tudi nimam več 4 enakih. Pač cca 3000km se bo z njimi naredilo do 15.10. potem bodo pa šle v smeti. Spomladi pridejo vse 4 nove.

4. jun 2008
328
0
16
Oberkrain
Ne zahebavaj se z viskotom. Zaradi takih zadev, in ker folk menja (v pravi dimenziji) 2gume posebej imajo stari LR freelanderji resne probleme s pogoni. No dobr itak je ze tko al tko pogreb od pogona pol pa zarad napacne menjave gum zhebes se tega.
smile-1.gif

Btw.:
Medtem ko na novih bmw-jih avtomatik noce zamenjat, ce das tabularcek od rezerve gor. Ker preko tega racuna in ti skos mece ven ASR? (pomojm)

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Sem dobil dve 215/45 R17 (sicer z nekoliko pobranimi robovi) in sem jih že premontiral, tako da hvala vsem za nasvete.

Aja, šlo se je pa za Volvo.