Avtorski honorar in davek

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Določene prilive bi prijavil kot avtorski honorar (želja plačnika), pa me zanima, če kdo ve, kako je zadeva obdavčena?

Thanks!
Lithium

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Nazadnje, ko se spomnem je bilo 25% kot akonatacija dohodnine s tem da imaš 10% stroškov.

Se pravi od zneska odšteješ 10% (stroškov) in potem od tistega kar ostane vzameš 25% in jih odšteješ prvotnemu znesku ...

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
To kar pravi Ferdo, je res in tukaj tiči nevarnost.

Pogledat moraš koliko si ime v lanskem letu bruto prihodka in koliko imaš rezerve, glede na to v kateri rered si padel. Ker če boš šel preko in padel v višji razred, se zna zgoditi, da boš plačal naslednje leto dohodnino (lahko kar velik znesek).
Skratka, malo si preračunaj..

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Vse kar piše je res, edino tvoj odgovor je nekam zmeden:

Citat:

Ker če boš šel preko in padel v višji razred, se zna zgoditi, da boš plačal naslednje leto dohodnino (lahko kar velik znesek).
confused-1.gif

lithium

Pripravnik
18. avg 2007
588
8
18
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
To kar pravi Ferdo, je res in tukaj tiči nevarnost.

Pogledat moraš koliko si ime v lanskem letu bruto prihodka in koliko imaš rezerve, glede na to v kateri rered si padel. Ker če boš šel preko in padel v višji razred, se zna zgoditi, da boš plačal naslednje leto dohodnino (lahko kar velik znesek).
Skratka, malo si preračunaj..

Hm hm, tole me pa zelo zaskrbi.
O razredu, v katerega sem lani padel, raje nebi debatiral
evil.gif

Bom malo prekalkuliral na strani e-davkov, da vidim, kakšen šok lahko doživim.

Lithium

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik ferdo pravi:
Akontacija dohodnine je samo akontacijo. Plačaš jo po stopnji, ki velja zate (odvisno od razreda kam padeš).

No ne razumem ..

Akontacija vseh teh postranskih dohodkov se plača ob nakazilu in je 25% glede na osnovo (minus stroški). Stroški so fiksno določeni in v tem primeru znašajo 10%, nobenih potrdil in nič. Skratka izplačano dobiš na koncu X-((X - 10%)*0,25), akontacijo dohodnine izvede plačnik (ki je pravna oseba), that's it.

Kaj ti na koncu leta plačaš za dohodnino je pa čisto odvisno od vseh tvojih prihodkov, avtorski honorar je samo še ena pozicija zraven. Če si npr. študent brez (rednih) prihodkov in imaš nekaj malega še dohodkov iz teh dodatnih zaslužkov ti država celo VRNE tisti del, ki se imenuje akontacija dohodnine. Če imaš drugače OK plačo se seveda država konec leta še dodatno vsede na "postranski" zaslužek ... maš lahko še otroke in priznane olajšave pa spet dobiš nazaj četudi maš dobro plačo ... skratka tukaj ni pointa.

Ampak na mestu plačila dobiš toliko kot sem jst napisal, nič več in nič manj ..

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Ja na mestu plačila dobiš toliko kot si napisal. Če z eno leto ko pride dohodnina pa boli glava, ker je treba doplačat, zaradi višjega razreda, če padeš v višji razred. Zato pa sem napisal, da naj preveri.....

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.448
426
83
Za vsakogar z vsaj nekaj samodiscipline je tovrstna situacija daleč najboljša, ker šparovček lahko nadomestiš z varno in likvidno naložbo ustrezne ročnosti, ki zapade čim bliže roku za doplačilo dohodnine.

Magari če flikneš v banko in ob letu osorej pokasiraš 50€ obresti
smile-1.gif