avtoradio z WiFi (BT ?) za Here prometne podatke?

PujsaPepa

Pripravnik
12. feb 2011
91
0
8
V današnjem delu na str.21 piše Bostjan Okorn o "Here" mapah in živem predvajanju tekočega prometa, kje trenutno prihaja do zastojev (ne ni TMC, ki sux), kje se abtomobili (oz. predvsem tovorsnaki, ki so v sistemu) peljejeo počasneje kot ponavadi, itn...
Če pravilno razumem potrebuješ na anrodidnem telefonu instalirano aplikacijo HERE (ali BeMobile), ki žere cca. 1KB/km podatkov in lahko sproti pošilja tvoji GPS napravi podatke, ki da potem lahko točno izračuna čas prihoda.
Ali že obstaja tudi kak avtoradio z GPS navigacijo in WiFijem, da se povežeš na svoj telefon z Here informacijo o prometu (ali gre tudi prek bluetooth?) in katerega priporočate (da si lahko daš gor npr. iGo).
Kdor je stavr že preizskusil vabljen, da mi pove o stavri kaj več (morda celo kaj narobe razumem:) ?!

kreden1

Pripravnik
5. nov 2010
289
0
16
Ne. Here (Nokia) je poleg aplikacij za Android in WP tudi dobavitelj navigacijskih sistemov za določene avtomobilske proizvajalce in v okviru tega ponuja tudi prometne informacije. Ampak to govorimo o navigacijah, ki pridejo vgrajene v nove avtomobile, ne o kakih aftermarket zadevah. Dvomim, da se bodo sploh kdaj spuščali v to.

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Citat:
Uporabnik PujsaPepa pravi:
Ali že obstaja tudi kak avtoradio z GPS navigacijo in WiFijem, da se povežeš na svoj telefon z Here informacijo o prometu (ali gre tudi prek bluetooth?) in katerega priporočate (da si lahko daš gor npr. iGo).
Kdor je stavr že preizskusil vabljen, da mi pove o stavri kaj več (morda celo kaj narobe razumem:) ?!

takih čunga lunga 2-din sistemov imaš kolikor hočeš.. en primer, ki sem ga zgooglal v 3 sekundah:

http://www.ebay.com/itm/Androi...A-/150942959362

Teoretično lahko naložiš katero koli navigacijo, ki je za Android platformo, npr iGO Primo, ki ima TMC support preko wi-fi ali 3G..

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
@Janch

A še nisi ugotovil, da mu ni za googlat, ampak raje čaka vse na pladnju?
grims-1.gif

Če bi porabil tisti čas ko sestavlja post, za googlanje, bi imel že vse odgovore na dlani.

PujsaPepa

Pripravnik
12. feb 2011
91
0
8
Mojtra, lahko je googlat æe zadeve poznaš in jih razumeš.

Se pravi moram iskati samo avtoradio ki ima WiFi ? BT ne bo dovolj ?
In da tale Here in BeMap vseeno imata kakšno zvezo z TMC ?! sem iz Delovega članka razumel, da to sploh ni TMC, ampak pač
internetno sharanje podatkov o prometu, ki jih androidni telefon prepošlje GPS napravi.
Se pravi, avtoradio mora imeti TMC podporo ali celo tudi TMC anteno priklopljeno ? zakaj ?

a Blaupunkt in Pioneer še nimata takih (here & bemap) radijev, ali pač ? (lahko googlam kolikor hočem, a mi specifikacije ne bodo povedale
čisto nič, ali me bodo celo zavedle, če mi zadeve teoretično ne bodo razjasnjene)

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.457
820
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
BT v tem primeru nima veze s prometnimi informacijami, razen, če podpira DUN, vendar je v času kjer smo sedaj, ko je wi-fi že na vsakem vogalu, ta opcija nepotrebna in se skorajda ne uporablja več. Da po šolsko razložim. Za 2-din GPS siteme poznamo 2 platformi:

1. WindowsCE (najbolj razširjena opcija)
Na wince sistemih delujejo TMC informacije preko dodatne TMC antene ali pa preko BT+DUN, če to podpira navigacijski program. Primo npr. podpira obe opciji. Pri klasičnem TMC protokolu se prometne informcije prenašajo preko določenih FM frekvenc, vir teh informacij so različni ponudniki, glede na državo. Pri DUN opciji pa se podatki prenašajo iz strežnika, ki je načeloma enoten za vse države in tega upravlja in vse informacije v en koš zbira samo en provider (npr. HERE)

2. Android (vse več proizvajalcev se že seli na to platformo)
Na android verziji kar se tiče prometnih informacij pride v poštev samo WI-FI ali 3G, saj TMC antene na tej platformi ne delujejo, DUN pa je tudi nerelavanten, saj imajo vse android naprave itak že wi-fi povezavo. V tem primeru se TMC podatki prenašajo iz strežnika, tako kot sem že opisal zgoraj.

Torej zgoraj omenjena Blaupunkt in Pioneer delujeta na wince platformi z nameščeno iGO navigacijo, ki prometne informacije lovi preko TMC antene. Npr. tista naprava, ki sem jo linkal zgoraj pa je že na Android platformi in v Primu prometne informacije letijo preko strežnika, vendar za to porebuješ wi-fi povezavo ali 3G (preko SIM).

Upam, da bo zdaj kaj bolj jasno
smile-1.gif