avtoradio prazni akku?

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Odkar sem dal noter drug avtoradio mam probleme, če vsak dan vozim avto je ok, 2 krat pa ga 2 dni nisem vozil in avto ni vžgal, dal sem ga na polnilec za par minut, potem je šlo. Vezava je taka da ga lahko avtoradio prižgem tudi če ni kontakta. Bi pomagalo da sprmeenim vezavo da avtoradio dela samo ob kontaktu ali je radio enostavno fuč? Kaj lahko naredim?

böc

Majstr
1. avg 2007
2.390
451
83
ima mogoče kakšno osvetlitev ta radio, ki je "aktivna" tudi ko je avto ugasnjen ?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz sem imel podobno težavo in sicer je bil rumeni kabel vezan na kontakt in rdeči na baterijo (ali obratno ,se ne spomnim več) in potem sem samo zamenjal...kot da je radio stal na nekem standby in je praznil aku.

Morem dodat....ko sem ga drugič menjaval sem pozebil ,da mi modri kabel vklaplja ojačevalec ,ker je avtoradio vezan na baterijo in mi je praznil aku.

Nazadnje urejeno:

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Samo avtoradio na stanby, tudi če ima priključen amp, ne more sprazniti accu, če le-ta ni zanič.

LP

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.698
1.059
113
Meni je pred leti avto praznil blaupunktov avtoradio. Konkretno funkcija pod modro tipko za prometna obvestila. Akumulator je bil prazen v max 2 dneh. Po izklopu funkcije pa nikoli več

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Ja, samo to ni bil standby. Enako je pri BT, če ni pravilno nastavljen, potem neprestano skenira za napravo.
Pri standby je edina poraba tista, da se vzdržuje spomin. Ni omembe vredna.

LP

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Jap, avtoradio ima BT, pa nastavljeno imam da avtomatsko poveže s telefonom, pač ni mi bilo skozi za šarit po menijih da najdem to. Verjetno najbolje da naredim tako da lahko radio dela samo ob kontaktu.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Zveži tako, da ne dela brez kontakta, tudi na ročni vklop ne.
Deluje naj samo, ko je kontakt.
Je pa nerodno, da potem takoj ko ugasneš, ali crkne, izgubiš povezavo.
Jaz sem ga zvezal na časovni rele. 15 minut po izklopu je še deloval, potem se je izklopil.

LP

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.127
113
Samo čisto tako fizikalno gledano ... če rabi avoradijo 5-6W (0.5A) v standbyu z BTjem ti bo 45Ah akumulator (kar je najmanj kar vgrajujejo v sodobna vozila) popolnoma izpraznilo v 4h dneh oz. recimo da se na vžigu to pozna pri 2h dneh.

Tu je vprašanje kako lahko BT funkcija pri zaprtem radiu porabi več kot 5W, recimo BT slušalka porabi 100x manj!
stupid-1.gif

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Pri običajnem priklopu (torej, ko ni kontakta lahko vključiš radio s tipko) avtoradio, ki ima vgrajen BT modul samodejno išče BT napravo tudi ko je v standby. Če najde napravo, se z njo spari (če za to ni potrebna koda) in ko pride klic, se tudi samodejno vključi in je polno funkcionalen, četudi ni dan kontakt. Če je ne najde, išče in išče in .... Ta funkcija skeniranja za napravo lahko izprazni tudi nov, brezhiben accu v 2, 3 dneh. Nisem sicer meril porabe, vendar sem, ko se mi je to zgodilo, zadevo prevezal in od takrat ni bilo težav.
Glede slušalke, res ima zanemarljivo porabo, a tudi zanemarljiv doseg. BT slušalka (razred 1, 2,5mW) se poveže na 10, max 15 m, avtoradio (razred 2, 100mW) se poveže s PCjem, ki je oddaljen 120m brez težav. Odvisno od ovir, ki so v vidnem polju.
Akumulatorja ni potrebno sprazniti do konca. Če ima 40% nazivne kapacitete načeloma ne bo več dovolj za štart. Radio pa porabi kar nekaj več od navidezne izhodne moči BT modula. Če troši 600mA, kar sem siguren, da troši, je to v dveh dneh 30Ah. Star accu (pa tudi marsikateri novejši) s 60Ah kapacitete bi tukaj že imel težave.

LP

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Je zanimivo ja ampak ni potrebno ,da baterijo sprezniš do konca ampak toliko da avto ne "obrne". Je pa meni glede na to ,da je avtoradijo stal na ne vem standby in je bil vklopljen amp....ta pa je imel dva basa in ko se je vklopil amp so zvočniki dobili neko napetostt in neredili "bub" in so se premaknili ter stali tako in mi je zaradi tega ponucalo baterijo...potem sem to uredil to drugače ampak ne vem več kako.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Imel sem enak radio (prodal lani jeseni).
Koliko se spoznaš v avtoelektriko ?
Bi znal najti stalni + in + preko kontakta na ISO konektorju v avtu ?

Preveri na žicah, ki gredo od konektorja v radio na konektor v avto.
Rdeča in rumena imata v sredini spojko. Ta se da razpreti (konektorček).
Če radio vedno deluje, tudi brez kontakta, sta tukaj rdeča in rumena spojeni z rumeno.
Povezano mora biti rdeča na rdečo, rumena na rumeno, med seboj pa ne.

Preveri najprej to.

LP

Nazadnje urejeno:

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Rdeča na rdečo in rumena na rumeno je. Sicer pa mi je avtoelektrika bolj ali manj tuja, tako da bom peljal avtoelektričarju.

Pa ZS imaš....