Jaz sem imel primer nesreče s pobegom in je policija na podlagi posnetka kamere našla storilca. Posnetek sem jim predal kot dokaz, sem dobil zapisnik s strani policista in nato še njegov obisk na domu, da mi je prišel povedat, da so storilca našli in ...
Tako da posnetek služi vsaj temu, da obiščejo osebo na domu pa pregledajo avto in če so kakšni dokazi na vozilu, da je bil udeležen v nesreči je potem to itak po mojem smatrano kot tisto ključno. Posnetek je pri vsem tem le pomagal.
Sicer pa glede kamere in nakupa:
1. Kakšno velikost SD kartic podpira -> od tega je odvisno koliko posnetkov bo šlo na kamero oz. kartico
2. Ali ima interno baterijo -> če jo ima in je dobra, lahko kamera snema tudi, ko je avto ugasnjen (uporabno za npr. primere vandalizma)
3. Ali se kamera samodejno vklopi, ko dobi napetost? Torej, ko prižgeš avto. In ali se tudi sama ugasne, ko avto izklopiš? To je pomembno, da se ti ni treba s kamero ukvarjati vsakič, ko se greš peljat z avtom...
4. Ali ima kamera možnost prepisovanja posnetkov, ko se SD kartica napolni? In da ob tem ohrani posnetke, kjer je bil velik pospešek/pojemek? To je pomembno s stališča, da se vsakič, ko se SD kartica napolni ne ukvarjaš s kamero in brišeš posnetkov. Pač dela kamera vse to sama. Če pa je kakšen posnetek, ki bi ga shranil pa itak to veš in si ga vzameš pravočasno (preden ga kamera prepiše) iz kamere.
5. Ali ima kamera možnost nastavitve dolžine videoposnetkov? Npr. moja kamera snema v 1min/3min/5min intervalih - odvisno od nastavitve. To je zelo zaželjeno, da potem če pride do kakšne nesreče ni potrebno še doma s programom "rezati" posnetkov.
6. Ali ima kamera vgrajen GPS? Uporabno iz vidika, da ti kamera beleži kje si se vozil in hitrost.
7. Ali se kamero enostavno sname iz nosilca in jo tudi natakne nazaj na nosilec? Zavedati se namreč moraš, da bo poleti potrebno vsakič, ko greš iz avta kamero sneti, sicer jo bo pobralo od vročine in napekanja sonca na steklo.
8. Ali ima kamera možnost snemaja ob zaznavi premikanja, ko je avto parkiran? Npr. da snema le takrat, ko gre nekdo mimo (motion detection)? To je pomembno, če želiš kamero uporabljati kot "nadzor" nad vozilom - pogoj je seveda tudi, da ima kamera vzdržljivo baterijo.