Avto stal 2 leti in pol

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
230
38
28
Štajerska
Prosil bi vas, za nasvete kaj vse bi bilo potrebno zamenjati na avtu, ki je bil neuporabljan približno 2,5 leti?
Sam sem imel v mislih "klasične" zadeve:
- olje
- oljni in zračni filter
- zavorno tekočino
- pregled zavor

Predlagajte mi prosim kaj drugega bi še bilo pametno "pogledat"?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Bo čisto dovolj..seveda napolni gume, kontroliraj akumulator oz. ga pred prvim poskusom vžiga napolni (verjetno nje fuč). Potem pa probaj vžgati.

Zavore pa....najprej previdno da sploh vidiš odziv (če niso pretirano zarustale verjetno ne bo problema..zavisi kje je avto stal..če v garaži ne bo panike).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
PA še vse jermene, pregled ležajev ipd. .. če avto zelo dolgo stoji potem zna "zaribat" kakšen gibljiv del, ampak to se vidi takoj. Če motor enkrat steče in avto vozi normalno ter ni čudnih zvokov potem verjetno ni panike.

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Če je bil v garaži ni panike. Kakšno olje in oljni filter in je to to, kar se tiče "vitalnih delov", potem ostanejo še pnevmatike, ki so znale ratat malo poskočne.

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
230
38
28
Štajerska
Avto v tem času, žal ni stal v garaži, ampak na prostem.
Torej je avto v tem primeru najbolj primerno naložit na avtovleko in ga odpeljat do mehanika, da se pregleda in zamenjajo omenjene zadeve?
Ali ga lahko poizkusim vžgat in se sam odpeljat do mehanika?
Če odmislim "nevarnost", ki mi ob tem grozi, kako lahko s takim dejanjem škodim avtomobilu?
V bistvu se gre za staro Ford Fiesto IV (98 letnik), z 1.4 - 90 KS.
Ima kdo morda kakšne izkušnje s tem avtom/motorjem?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.368
5.649
113
zmen se z mehanikom prej....pržgeš...peleš direkt k njemu.....menji vse kar so ti zgori svetoval.......btw življenska doba jermenov je cca 5let in/ali 90.000km +/-....tko da avto mel menjane jermene 3 leta preden je stal....pol dve leti stal..... -----> menjaj da kaj ne preskoči!

Na kratko...ta velik servis dej skos pa bo

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Načeloma najprej preveri vse tekočine in fizično stanje motorja .. recimo da se ni notri naselil cel gozd kot se to ponavadi zgodi. Ker če v njem spi veverica in kup os bolje da naložiš na avtovleko in da se motor temeljito preveri. Če zgleda OK pa pač probaš zaverglat in če obrne altenator in vse gredi potem je mehanika načeloma OK, če pa kaj čudno zaropota pa vseeno bolje odšlepat.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
KSZ:

Preden ga vžgeš, predlagam, da vzameš kable iz razdelilne kape dol in ga verglaj. Avto ne more vžgat, se pa gibljivi deli vsaj malo premaknejo in naoljijo.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Kakšna nevarnost bi ti pa grozila? Če ga še nisi skurblal, priklopi gor nov akumulator, star bencin izlij pa natoči svežega in se pojdi vozit nekaj 10 km. Če so bremze v peesdi, boš takoj videl, več kot batek zaštekat ne more (ali pa obloge). Zavorna tekočina mora bit ali prozorna ali rumene barve kot jedilno olje. Če je temno kot scalnica ali pa še bolj, ga menjaš, za dva kroga bo pa tudi to dobro, saj ti ne bo takoj zavrela.

Olje boš takoj videl, če je še zdravo ali ne, ker se lahko samo zgelira (baza odstopi od aditivov) in boš našel mast na šipki, ne pa olja. V takem primeru ga menjaš, drugače pa nima smisla zmetat v kripo 200 EUR, še preden si jo sploh štartal in peljal na prvi krog. Bolj kot za olje, bi se jaz bal za vodo.

Da bi pa že zdaj delal neke velike servise, pa nima smisla. Najprej naredi z njim vsaj 100 km po lokalnih cestah, da vidiš, če se še vse premika, kot mora. Nimaš kaj cvikat, potem raje avta ne šlataj.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
in v teh 100km mu lahko vtrga jermen, ker je napol preperel recimo. in pa avtto ribne ker vprašanje kak še olje maše.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
..ne kompliciraj preveri vse tekočine tudi v akuju, ter jermene in zalaufaj, pazi da niso zarjavele bremze saj pol vidiš da ti štekajo in se pregrevajo..kak teden vozi in pol menjaj olje..

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
in v teh 100km mu lahko vtrga jermen, ker je napol preperel recimo. in pa avtto ribne ker vprašanje kak še olje maše.

Ker je 2 leti stal? Mi smo zalaufali 40 let staro škodo, ki je stala več kot 10 let in toliko časa ni imela menjano nič, samo nov akku in je že šla ko grom
bonk.gif

Za probo ne bo kaj dosti narobe če ga vžgeš in se malo zapelješ.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Najin BMW je stal 10 let. Iz preventive sva ga z vleko odpeljala v delavnico, zamenjala motorno olje, servo tekočino, zavorno tekočino, vse filtre, tudi bencinskega - pač vse tekočine in filtre. Pregledala sva cevke za zavorno tekočino in so še ok, drugače bi menjala tudi te. Jermena sva vsa zamenjala in napenjalce, itak se menjajo na 5 let ali 120.000km, tako da poglej kdaj so bila menjana.
Menjala sva še akumulator.

Preventivno oz. ker je bilo nujno še diske in zav. ploščice, ampak to ti bo znal povedat mehanik če je potrebno oz. kdaj moraš zamenjat.

Ni neke panike, dobre 2 leti spet ni tako dolga doba. Potem pa se rabi avto še malo zvozit in bo spet bomba
wink-1.gif
.

jakkaa

Pripravnik
19. mar 2009
352
0
16
ljubljana
Jst mam R19, ki je stala 15 let, pa je po manjših mehaničnih posegih zalaufala in deluje normalno, edin jermen je treba še zamenjat.

Ketidu

Fizikalc
23. feb 2009
230
38
28
Štajerska
Citat:
Uporabnik jakkaa pravi:
Jst mam R19, ki je stala 15 let, pa je po manjših mehaničnih posegih zalaufala in deluje normalno, edin jermen je treba še zamenjat.

Kateri pa so bili vse ti "manjši" mehanični posegi?

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Menjava motorja, podvozja, šasije in notranjosti
grin1.gif

OK brez heca, mene tudi zanima kak ti je uspelo tak avto zalaufat in predvsem kje si ga uspel dobit. Iz renojevega muzeja?

bansh28

Fizikalc
24. sep 2009
2.390
2
36
ORGINAL tm
jaz sem BP zalaufal mile tri čentota , ki je stal na seniku skoraj 25 let !
Malo olja doliješ pa aku not in prhhhh ......