Avstralija

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
V kratkem letim v Sydney in še nekaj krajev. Tam ostanem skoraj cel mesec.

Je bil kdo tam dol? Če ima kdo kakšne napotke iz prve roke, bodo zelo dobrodošli!
aplauz.gif

mish

Pripravnik
18. avg 2007
181
0
16
Obišči stran
Sicer nevem kako je sedaj tam, a če je dovolj toplo se vsekakor splača obiskati plažo Manley ali Bondi.

Če imaš namen iti tudi malo dlje od sydneya je zelo zanimiva za vidt Cannbera. Tako 'čudno' novo mesto, celo mesto urbanistično urejeno v nekakšnih linijah .. Pa če boš v Cannberi si nujno poglej njihov parlament.

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
grin1.gif

Grem ravno v ta tri mesta: Sydney, Canberro in Melbourne.

Rabim za po mestih avto, al najbolje kar bus/subway...? Parlament je tudi na sporedu, pa veleposlaništvo RS ..

mish

Pripravnik
18. avg 2007
181
0
16
Obišči stran
Za po mestih je najboljši javni transport.

Boš sicer imel rent'a'car al boš med mesti potoval z drugimi transportnimi sredstvi?

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Med mesti z rentacarom?
confused-1.gif

Po mojem je ceneje in hitreje avion, glede na to, da so razdalje, khm, precejšnje (Sydney-Melbourne 1000+ km...)

edit: Aja, Canberra... sori, sem misli, da si rekel Adelaide. Ok, to pa može, ker je glih vmes.

Nazadnje urejeno:

mish

Pripravnik
18. avg 2007
181
0
16
Obišči stran
Če ti je point samo mesta vidt, potem se to definitivno bolj splača.

Če pa želiš vidt Avstralijo, potem pa nujno avto. Pa še to kakšen 'ovinek' potrebno narest proti Adelaidi al pa Milduri recimo.
No, sej če se želi vidt avstralijo, potem je potrebno kar kakšen mesec si vzeti, da jo vsaj nekoliko 'poizkusiš'.

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
123
Ko boš v Melbourneu, poišči Hard rock caffe (tam nekje pod parlamentom al kaj je že tista bajta na vrhu hribčka) in nad šankom, kjer so prilepljeni bankovci iz različnih držav, poišči taplavega za 50 tolarjev. No, ta je moj prispevek v zbirko.
cheer.gif

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Porka špinača!
cool-1.gif

No, bilo je kaj pa drugega kot fantastično. Sej bi prilepil kakšno sliko al pa jih dal v kak album pa .. kje je to?
confused-1.gif
Dejte mi mal pomagat. Sicer je pa zelo na kratko opisano na myspace.com.

Smo šli pa z avtom iz Sydneya do Canberre in potem do Melbourna. Super. Čeprav .. Slovenec postaneš, ko prideš na Triglav. Avstralec postaneš, ko zbiješ kakšnega kenguruja
evil.gif

Pišem več kasneje, moram na izpit ..

Nazadnje urejeno:

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Deal, ko pripravim vse slike (malo jih je treba sortirati in obdelati, pa kakšno spustiti
evil.gif
) jih dam tja gor, pa sem prilepim link. Do takrat pa zelo na kratko:

Štartali smo z Brnika (sorry, zame bo vedno Brnik) in najprej leteli do Frankfurta, prestopili in leteli do Singapurja. Spet prestopili in leteli do Sydneya. K sreči smo imeli takšno zaporedje letov, d anam ni bilo treba kaj preveč čakati med presedanji. Let tja je trajal od nedelje popoldando torka zjutraj.

Na letalu je dobro to, da si lahko izbereš filme po svoji zbiri in jih potem gledaš non stop. No, pa kmalu ugotoviš, da ti je dosti tega in se začneš sprehajati po letalu gor in dol, da malo pretegneš noge. Najbolj zanimivo je stranišče. Letalo lahko pade v še ne vem kako hudo turbolenco, ko ti ne bo nič, če si na WC. Je tako majhen, da te še premetavati ne more
grin1.gif

V glavnem, pademo v Sydney in končno na trdnih tleh. Varnost na letališčih je tako stroga in temeljita, da traja celo večnost, predno te pregledajo in spustijo ven na svež zrak. No, ko končno pridemo z letališča na cesto, pa ugotovimo, da neznosno piha in hvala bogu, da smo imeli windstopperje s sabo. Tam se je namreč pravkar končala zima in temperature še niso ne vem kako visoke. Ko pa zapiha veter, je pa tako zelo mraz, da skoraj zmrzneš
d055.gif

No, moja kontaktna oseba v Sydneyu je bil častni konzul naše republike in nas je pričakal na letališču. Tip je faca, da dol padeš. Takšne spušča, da se samo smeješ. Svaka mu čast, da je takšen kot je. Full lepo dobrodošlico nam je izrazil in potem smo se odpeljali naprej proti našemu hostlu, ki smo ga že vnaprej rezervirali na ... hm .. no, sprva nismo vedeli, zakaj se je smejal, ko smo mu povedali, kje ga imamo, ampak smo kaj hitro ugotovili, zakaj tak smeh.

Najamemo taksi in odpelje nas do našega hostla. Full je bilo zanimivo sedeti spredaj desno, pa ne imeti volana, ker ga je imel taksist seveda na svoji strani, na desni. Tam vozijo po levi, volan pa imajo na desni strani, če še kdo ni vedel. In sem parkrat prav cviknil, ko smo se peljali v križišče in zavili ali alevo ali desno in potem skor zavpijem na taksista, da naj pazi kje vozi in naj se vrne na desno polovico ceste, ko se zadržim in pač pustim tipu, da vozi, ker najbrž on bolje ve, kot jaz
redface-1.gif

Aja, pozabil sem omeniti, da se nagonsko skušaš vsesti na desno stran avta, ker pač on vozi taksi, pri njih pa je na desni voznik in .. cela zajebancija, vam pravim
stupid-1.gif

OK, naprej pa pišem, ko vidim, če koga tole sploh zanima ...

CebelicaMaja

Fizikalc
2. sep 2007
2.316
23
38
Ups, nisem gledala datuma objave tvojga sporočila. Jah zgleda, da ne bo nič s šalco. Tisto, ki sem jo sama kupila tam, se mi je sprala v pomivalnem stroju pa bi imela še eno tako, samo zgleda da bom mogla še enkrat na pot...no če gre še kdo tja v kratkem, naj mi jo prinese pliiiiiiiz.

majčy

kripo

Fizikalc
19. avg 2007
1.941
1
38
46
Ljubljana
Zakaj smeh?

No, nihče od nas še ni bil v Sydneyu in hostel, kot sem že omenil, snmo rezervirali preko spleta. Malo smo pogledali cene in lokacijo, ter se odločili za hostel Blue Parrots. Nahaja se na King's Cross-u. Tisti, ki še niso nikoli bili tam ne vedo, da je to nekaj takega kot ... npr. v Amsterdamu RLD (red light district)
d055.gif
In to je tudi edina ulica (baje) v Sydneyu, kjer je takšno nočno življenje.

Ko si šel po ulici, je zgledalo takole: nightclub, gastfood, nightclub, fastfood, naš hostel, nightclub, fastfood ... Tako da smo imeli kar zanimivo lokacijo. In ko smo komu povedali, kje stanujemo oz. da pač nismo vedeli, v kakšnem okolju se nahaja naš hostel, ko smo ga rezervirali, so se nam vsi smejali.

No, zadnji smo se smejali mi, saj bili v prav prijetni družbi
cool-1.gif

Hostel je pa sam po sebi bil prav prijeten in domač. Ga priporočam. Osebje prijazno, sobe v redu, kopalnic dosti. Je pa še ena stvar, ki sem jo opazil. In to ne samo tu, pač pa kjerkoli smo bili. Malo bom neokusen. Ready? OK. Tam NE uporabljajo wc krtačke! Sploh je ni! In kako potem sčistiš? Jah, spiraš milijonkrat!
bonk.gif
Pa se tudi na to privadiš. NI druge.

Avstralija je tudi dežela nasprotij. Volan na napačni strani avta. Vozijo po napačni strani ceste. Trgovine zaprejo do 18ih. Po tem času je vse zaprto. Vidiš ljudi na cesti, ki so oblečeni v bundo, spodaj pa natikači! Valda si potem misliš svoje, a kaj hitro ugotoviš, zakaj j etako. V Sydneyu 15 minut dežuje, kot je takrat tle v Sloveniji, da so bile poplave. Potem 15 minut piha, da se moraš z adrevo držati, da te ne odpihne. Naslednjo uro je tak sonček, da moraš vzeti kremo proti sončenju! Malce pretiravam, ampak tko je. Zato so pa tudi tako oblečeni. Mi smo seveda naokoli hodili kot tipični evropejci. Dolge hlače, čevlje, pa windstopperje zaprte gor do brade.

OK, da ne bom jaz tkole od začetka do konca .. če koga kaj zanima, naj vpraša.

Kenguruji, koale, vombati ... vse smo videli. Kenguruje in vombate celo hranili in smo jih lahko božali. Zanimiv občutek. Sploh, ko vidiš, kakšne kremplje imajo kenguruji in da niso nič kaj nežni, ko ti jejo iz roke. Kuža npr, z jezikom sname hrano z roke. Kenguru pa kar grize. Boli njega, če je vmes še koža tvoje dlani al pa prst
smirk-1.gif

Nazadnje urejeno: