Atipični davčni zavezanec?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
LP! Mene pa nekaj zanima in sicer... če si mali davčni zavezanec, torej do 50.000 prometa nisi zavezanec za DDV mi ni jasno, zakaj bi moral zaporositi za davčno številko za tujino v koliko kaj prodaš podjetju v tujino? Itak gre za obrnjeno davčno obveznost in v vsakem primeru izdaš firmi račun brez DDV? Torej kje je logika tega početja? Razumem da bi si moral zadevo pridobiti v kolikor obračunam podjetju v tujini DDV ampak v kolikor izstavim neto račun pa ne vidim potrebe? TnX

I

Izbrisan uporabnik #488

Saj pa je samo ena davčna številka ali?
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

če nisi zavezanec za ddv, z ddvjem nima nič

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja seveda je zgolj ena številka, pa ena vloga za to številko pa verjetno kakšne dodatne mesečne davčne obveznosti (poročila) po nepotrebnem. Skratka saj ni nobene težave pač zanima me zgolj logika tega početja. V kolikor je potrebno je pač potrebno, ne bom jaz zdaj tukaj zakonodaje in prakse spreminjal pač poskušam razumeti določene stvari pa mi ne gre najbolje...
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
če nisi zavezanec za ddv, z ddvjem nima nič

Ja kak nisi zavezanec, če pa si potem, atipični za tujino
smile-1.gif
To te sprašuje če moreš za tujino posebej potem kaj oddajat...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne ne, saj jaz ne sprašujem kaj pomeni atipični zavezanec, sem si jaz to vse lepo prebral, večkrat, razumem. Ni mi pa jasno zakaj bi človek moral to storiti ravno zaradi tega =>

Pri tem naj opozorimo, da gre tudi pri izdajanju računov v EU v večini primerov za t.i. obrnjeno davčno obveznost, kar pomeni, da se DDV dejansko ne zaračuna (izda se račun brez DDV), spodaj pa se zapiše klavzulo:
DDV ni obračunan po 1. odstavku 25. člena ZDDV-1 - obrnjena davčna obveznost. (angleško: VAT reverse charge under Article 44 of VAT Directive 2006/112/ES.)

Torej zakaj za hudiča bi moral biti kakršen koli davčni zavezanec če pa na obračunavam DDV-ja?
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

v bistvu je to dobro vprašanje
smile-1.gif

očitno se šteje, da ko nekaj prodaš, izvedeš storitvo za tujca, da je to dodana vrednost, oplemenitenje slovenskega "izdelka"

zanimivo res

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja ampak če pa prodam tujcu fizični osebi pa ne rabim biti atipični davčni zavezanec
smile-1.gif
Pa tudi mislim da je razlika če prodaš izdelek ali storitev. Mislim da storitve tudi fizični osebi ne moreš prodat če nisi zavezanec... Skratka kdo bi vedal... no, saj se bo tekom dneva našel kak računovodja ki bo pojasnil.

Peror

Majstr
5. mar 2015
1.678
216
63
Za izdajanje računov v EU rabiš davčno številko, zato postaneš atipični zavezanec in načeloma lahko posluješ z EU, kar pa še ne pomeni, da je to dovolj. Za določene storitve potrebuješ dodatna dovoljenje od države, v kateri storitve opravljaš. Mislim pa, da rabiš postat atipični le, če ti svoje storitve opravljaš v njihovi državi, ne pa če jih opravljaš v SLO in računaš v Avstrijo npr (to naj nekdo drug pove)

V Sloveniji to pomeni iskreno eno veliko zmedo, ker naši samo vidijo ID številko in te imajo avtomatsko za zavezanca, če ne drugače to pomeni, da bojo klicali iz računovodstva in spraševali zakaj nimaš DDV-ja obračunanega.

Pa oddajat moraš obrazec DDV vsak mesec.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Heh kdo pa ima firmo v SLO in storitev opravlja tam? Mislim te manjše s.p.-je... če je tako potem itak 95% majhnih dz ne bi rabilo biti atipični dz za poslovanje s tujino...

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Predvsem zaradi tega, ker je ne glede na to, da gre za oproščen promet po 1. odstavku po 25. členu ZDDV-1 o teh dobavah blaga in storitev v drugo članico EU potrebno poročati. Tako na DDV obračunu, kot tudi na rekapitulacijskem poročilu.
Poročati je pa potrebno z vidika navskrižne kontrole ker FURS na strani kupca preverja ali je samoobdavčitev bila dejansko opravljena ali ne. Torej ne glede na to, da DDV-ja ne boš obračunal boš moral sporočiti kateremu zavezancu si nekaj opravil, kaj in v kakšnem znesku.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Aha, to pa je logično, torej je stvar zgolj zaradi kontrole in nima druge uporabne funkcije? Torej v fiktivnem sistemu kjer smo vsi pošteni tega ne bi bilo treba?
smile-1.gif
Še eno vprašanje... dobava fizični osebi v drugo EU državo pa ne zahteva atipične davčne številke ne?

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Samo malo - ne-zavezanec za DDV ne izdaja neto računa, pač pa račun brez DDV. V tem primeru kupec nima pravice uveljavljanja vstopnega DDV in zakaj bi potem moral ob nakupu od ne-zavezanca za DDV kupec odvesti DDV? Obrnjena davčna obveznost velja recimo v gradbeništvu v SLO, kjer zaradi dolgih plačilnih rokov država "terja" investitorja (če je pravna oseba) in ne izvajalca.

ID za DDV pa si moraš pridobit, da te lahko v tujini preverijo preko sistema in seveda, da te kontrolirajo naši in njihovi.

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Aha, to pa je logično, torej je stvar zgolj zaradi kontrole in nima druge uporabne funkcije? Torej v fiktivnem sistemu kjer smo vsi pošteni tega ne bi bilo treba?
smile-1.gif
Še eno vprašanje... dobava fizični osebi v drugo EU državo pa ne zahteva atipične davčne številke ne?

Odvisno kaj dobavljaš in kam dobavljaš.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Okraske za smrekice, Avstrija, Belgija ter Madžarska. Skratka saj verjetno ni pomembno kakšne izdelke kajne? Važno verjetno da ni meso, cigareti ter alkohol? Verjetno vseeno ali so okraski, ptičje hišice ali ročno delani leseni vibratorji?
smile-1.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Pri dobavah v tujino je en kup posebnosti. Ali gre za blago ali storitve. Ali gre za B2B prodajo, ali za prodajo "na daljavo", ali gre za delo na nepremičninah, elektronske storitve, storitve prevozov, kulturne, športne, izobraževalne storitve.....ipd ipd....... skratka posebnosti zvrhana košara.

Za okraske, ptičje hišice ali ročno delane lesene vibratorje menim, da ni posebnosti.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Saj ves cas govorim o izdelkih/blagu in ne o storitvah! Za storitve vem da je cel kup sranja. In govorim o prodajo fizični osebi v tujino, seveda na daljavo preko pošte. Torej to mora it brez da si zavezanec?