ASUS N53SV problemček

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Ergo, tudi jaz sem pristal na nedelujočem prenosnika. Sistem W7, original, Office 2010 original.
Star je manj kot dve leti. Včeraj zvečer sem naložil fajle na dropbox, potrdil zadnje update - mislim, da je bil malicius software removal tool in Office 2010 critical update - cca 500 Mb ga je bilo - in šel spat.
Zjutraj so gorele lučke za prižgan računalnik, za vključeno dodatno grafiko, Spodaj pa za napajanje, delovanje in HD.
Tu se je končalo. Računalnik ni reagiral, naredil reset - večkrat, po začetnem zaslonu je mrknil. Enkrat ali dvakrat je šel do loadanja windowsov in potem mrknil.
Šel v BIOS, preveril vse, HD vidi, mamaplata je očitno OK, grafika in RAM tudi.
Dal Ghost recovery DVD, se je zagnal, prišel do screena loadanja windowsov - in zablokiral.
Aja, pred tem sem probal še z funkcijskimi tipkami priti do recoverya - pa ni reagiral.
Vstavil sem ASUS W7 recovery DVD - prav tako se zažene, loada, pride do kursorja za miško - ki deluje, lej ga zlomka - in se tam ustavi.
Funkcijske tipke za svetilnost ekrana in ugašanje ekrana, prav tako za multiple screens delujejo - to je pa tudi vse.
Help, sugestions, please...
LPM

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Našel napako. Upam. Crknil hard disk. Kupljen pa je bil v tujini. Sedaj pa malo lažje vprašanje. A ta international warranry velja za popravilo kjerkoli na svetu - OK, že samo ime naj bi to pomenilo - ali v praksi to pomeni v deželi nakupa. Oziroma še podvprašanje, a se mi morda bolj splača kar novi disk kupit, ga vgradit in mirna bosna...
Vnaprej hvala, M

Alijen

Fizikalc
25. jan 2009
1.343
5
38
V goricah
miklavz, v vsakem primeru se ti splača kupit najprej disk, pa potem tega nest na popravilo
smile-1.gif
Drugače si lahko cca 30 dni brez vsega

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Diska ti ne bo nihče popravljal. Če je v garanciji, dobiš novega. Reševanja podatkov ti pa ne krije nobena garancija.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.021
185
63
Ne vem, če je ravno 100%, da ti je crknil disk. Sploh če ti začne windowse loadati. Če bi crknil, ti ga nebi zaznalo in bi to tudi napisalo.
Probaj odstraniti baterijo in poskusi zagnati. Se je že dogajalo, da je bila baterija krivec.
Ali pa če res poskusiš vstaviti drugi disk.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Vse probano, trenutno sem s ključka naložil Linux, preveril disk, MBR je z....n, nekdo je uletel not mimo programčkov. trenutno sem v fazi low level formata - potem bom pa videl, kaj naprej.
Podatke sem imel k sreči vse backupirane na zunanjem disku, več sreče kot pameti pa je, da sem ravno dan pred tem imel načrtovani in tudi izvršeni backup preko ghosta.
vidim samo particijo D - data, sam gor tako ni kaj veliko, pa recovery particijo od ASUSa. Z njo si tud nimam kaj pomagat...
Saj sem probal samo C formatiran pa na novo MBR napisat - pa ni pustil...
LP, javim nadaljnji potek maltretiranja.
Če bo težil gre pa nov disk noter.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.021
185
63
Jaz sem še zmeraj pri novih laptopih ali PC-jih, ki sem jih kupil in na katerih so bili naloženi WIN in ostala ropotija, pobrisal vse particije, ustvaril novo, formatiral disk in instaliral vse na novo.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
No, meni je čisto pridno deloval doma in po svetu skoraj 2 leti - potem mu je bilo pa očitno dovolj tistega "po svetu", še posebej v eksotičnih deželah polnih computer freakov.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Naredil low level format, cca četrtino mi je normalno delal, potem pa je samo errorje izpisoval. Potem sem poizkusil normalno ustvariti particije - disk mi je prikazal, razdelil sem ga, ukazal format, disk je kar itzginil. Sedaj se občasno malo pokaže, potem pazgine.
Ima kdo izkušnjer s tem? Ali pa kak namig - da ne kupujem novega diska če je mogoče kaj drugega crknilo, recimo kontroler; Ostale naprave delujejo normalno, CD OK, USB prav tako, inputi prav tako.
Prosim za pomoč in se vnaprej zahvaljujem.
LPM

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Disk priklopi na drug PC. (interno SATA - je enak priklop za vse; ali pa ekstreno preko USB, kot rečeno SATA je vedno enak)

Tam pol lahko tudi SMART vrednosti pogledaš (če še nisi), ali pa s programom od proizvajalca preveriš, ta še na koncu izpiše "disk crknil, koda xyz, vrni za zamenjavo pod garancijo", če ugotovi da je pač crknil.

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Tukaj, kjer se sedaj nimam drugega računalnika - razel netbooka. priklop je SATA 3; drugi prenosnik - službeni - ima drugačen priklop, netbooka pa (še) nisem razdiral.
SMART mi ne javlja napak; pri formatu mi pa javlja mali milion errorjev. prenosnik je še v garanciji torej bom najprej probal to varianto - potem pa naprej.
Sem ga stestiral s Hirensom - oziroma s programi na njemu, saj disk ne kaže veliko življenja. Preden sem udaril low level format je še poizkušal bootat se na windowse, pa se je zaustavil nekje od tam naprej, ko so se okenčka spojila v kvadrat. kursor je delal. Ko se ga dvignil v XP modu z flasha je kazal podatke na D-ju, ampak ko si odpiral so bili nekateri adijo.
Bomo videli. Če je samo disk ni problema, če je pa kontroler - ta je pa verjetno namatični integriran - je pa problem. Posebej, če ne bo garancija v redu. Oziroma če bo problem z tim worldwide garancijo.
LPM

miklavz

† 1962-2015
30. sep 2012
912
1
16
Problem najden, HD crknil, garancije ni več. Moderator, lahko zapreš temo.
Hvala, Miklavž