ara za vozilo

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
model zaara vozilo, vse lepo napisano in overjeno.
datum nakupa 7 od overitve, danes tece 9ti dan,
modela ni blizu (rekel je da rabi par dni za ureditev kredita)

a je zdaj to "finito" in lahko grem v soping, al sed zna zgodit
da on bilokako mene zjebe? Ni mi nekako cez x casa za vracat dnarja
ki je realno moj. Samo prepricujem se, ker danes so prevare ze v konzervi.

tel. Mam vkloplen nonstop, tut kje sem doma ve, skratka
ni ga na spregled, klicat ga pa tut nemislim kot kak potrcko.

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
upam da je dal velik are pa da ti si mal plaču za prepis
wink-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Pokliči ga, povej da je jutri zadnji dan , drugače ara propade. a upam da overjetno pogodbo imaš ti in ne on, ker če jo ima on, je on že lastnik vozila.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
Dobro bi bilo, da bi tudi kaj pisnega poslal. Npr. SMS, toliko da ima potem en dokaz, da ga je pozval. Ker tisto ustno lahko ignorira.

Matrix

lawyer
20. jul 2007
238
0
16
Ptuj
Pri teh arah je v slovenskem prostoru ogromno težav, saj je pogosto razumljena napak oziroma jo ljudje v praksi mešajo z "aro kot odstopnino". Pomembno je torej kako je bila ara dogovorjena: je dogovorjena klasična ara (64-66. člen OZ-A), odstopnina (67.člen OZ-A) ali ara kot odstopnina (68.člen OZ-A). Ugotavljanje kakšna ara je bila dogovorjena izhaja iz vsebine dogovora in ne iz samega poimenovanja... torej po kmečko... tudi če sta jo v dogovoru poimenovala "ara" in jo vsebinsko opredelila kot "aro kot odstopnino" veljajo zakonske določbe za slednjo.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ja, ogromno težav na slovenskem trgu je z njimi, KER so tudi "kupci resni" ara se da zato, da se pokaže zanimanje/interes/resen namen da se vozilo kupi, kupec je s tem dolžan prehnehati s prodajo vozila in ko si ta "resni kupec" premisli pričakuje, da bo aro dobil nazaj in kje je point? To da ara pripada prodajalcu, če si kupec premisli je kot neke vrste "odškodnina" ker je kupec morda izgubil morebitno stranko, ker vozila ni prodal ker je imel zaradi resnega kupca zaaranega, tako pa si te are med sabo podajajo kot bonbone.

Če pa prodajalec zamoči pa hoče "resni kupec" x-kratno vrednost are povrnjeno.

Jaz are nebi vračala. Pika.

Tudi če plačaš počitnice turistični agenciji in si potem premisiš in po lastni krivdi ne greš, ti ne vrnejo denarja.

Nazadnje urejeno:

Matrix

lawyer
20. jul 2007
238
0
16
Ptuj
Citat:
Uporabnik Maci pravi:
Ja, ogromno težav na slovenskem trgu je z njimi, KER so tudi "kupci resni" ara se da zato, da se pokaže zanimanje/interes/resen namen da se vozilo kupi, kupec je s tem dolžan prehnehati s prodajo vozila in ko si ta "resni kupec" premisli pričakuje, da bo aro dobil nazaj in kje je point? To da ara pripada prodajalcu, če si kupec premisli je kot neke vrste "odškodnina" ker je kupec morda izgubil morebitno stranko, ker vozila ni prodal ker je imel zaradi resnega kupca zaaranega, tako pa si te are med sabo podajajo kot bonbone.

Če pa prodajalec zamoči pa hoče "resni kupec" x-kratno vrednost are povrnjeno.

Jaz are nebi vračala. Pika.

Tudi če plačaš počitnice turistični agenciji in si potem premisiš in po lastni krivdi ne greš, ti ne vrnejo denarja.

Kakšne so prakse kupcev in prodajalcev tako ali tako vsi vemo. Jaz sem na grobo opisal zadevo zgolj iz pravniškega vidika, drugo nenazadnje itak ni pomembno, če želi "aro" zadržati.

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Ko je že ravno debata o ari...
Ko sem prodajal prejšni avto, ga je prišel nekdo gledat. Avto se je prodajal za 5.000€. Ker sem ga še 3 dni potreboval, mi je ponudil 2.000€ are, ob tem pa omenil, da v primeru če bo avto poškodovan / ga prodam drugemu / mi ga ukradejo, sem mu po zakonu dolžan vrniti trikratno vrednost are, ki mi jo bi pustil. Je to res?
crazy1.gif

Nazadnje urejeno:

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Ja, zato pa pravim, da ko folk kupuje si podajajo s tisto aro, pa težijo da jo hočejo nazaj, malo manj kot da ti grozi s čem, če bi pa prodajalec kaj zafrknil pa bi vračal 3x višji znesek pa nebi nihče rekel da je ok...

In kje je tu fair play?

Nazadnje urejeno:

bero1

Majstr
2. sep 2007
2.915
115
63
mb+ -20km
Tako je,sem pred leti kupoval eno nepremicnino in sem dal avans 5000 DEM,ostalo kupnino smo bili zmenjeni v roku 30 dni.
Med tem časom si je lastnik premislil in reče,da ne bo prodal,ker se je pobotal z babo(to nima veze).
V overjeni pogodbi sva imela med drugim tudi napisano,da če jaz v roku 30 dni ne plačam ostale kupnine,pripada ara v celoti njemu.
Če pa si prodajalec premisli,pa mi mora vrniti podvojeno aro. Tako mi je prodajalec potem nakazal 10000DEM na moj konto.
Še ena zanimivost,ko sem kupoval sedanjo hišo,sem hotel dat takrat 30000€ are gor(da si ja ne bi ovi premislil),mi je odvetnik
rekel,da lahko dam 30000€ are,vendar se zakonsko šteje samo 10% od kupnine kot ara.
Ne vem kako je sedaj po zakonu,to je bilo pred časi.
Lp.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
2x je, če ti odstopiš od pogodbe in avta recimo nočeš prodati. Sicer pa, malcom, ara je že tvoja.
smile-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
Ko sem prodajal prejšni avto, ga je prišel nekdo gledat. Avto se je prodajal za 5.000€. Ker sem ga še 3 dni potreboval, mi je ponudil 2.000€ are, ob tem pa omenil, da v primeru če bo avto poškodovan / ga prodam drugemu / mi ga ukradejo, sem mu po zakonu dolžan vrniti trikratno vrednost are, ki mi jo bi pustil. Je to res?
crazy1.gif

aha, in potem te on naslednji dan podrsa po odbijaču, ti plača 300EUR škode, ti pa čez 2 dni njemu 6000EUR, ker je avto poškodovan. Super deal!

lp

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
Ravno iz tega razloga nisem hotel sprejeti več kot 100€ are, kupec se pa s tem ni strinjal in je šel iskati drugo vozilo.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
339
83
Matrix ti je lepo napisal: obstaja ara kot skesnina - verjetno misliš na to, vprašanje je ali je pogodba napisana na način da je skesnina ali gre za klasično aro. Torej odvisno kaj piše v pogodbi. Če boš prilepil besedilo ki govori o ari ti bomo povedali ali greš lahko po nakupih ali ne.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Citat:
Uporabnik Stupo pravi:
crazy1.gif

Po moji logiki je takole:
- če je avto poškodovan, lahko temu sorazmerno zmanjšata kupnino ali pa kupec odstopi od pogodbe in popuši 2k€
- če ti ga ukradejo, trpi naključje kupec, torej popuši 2k€ + avto
- če ga prodaš drugemu, moraš vrniti 2x2k€

Nisem pa siguren.
smile-1.gif