Aparat za peko kruha

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.961
7.294
113
Razmišljam, da bi kupil aparat za peko kruha in ker o teh zadevah ne vem popolnoma nič, me zanima:
- ali je zadeva sploh vredna nakupa
- kateri aparat priporočate
- kaj je pomembno in na kaj moram biti pozoren pri nakupu
- kje kupiti
Verjetno je med vami kar nekaj uporabnikov omenjene zadeve, zato me seveda zanimajo mnenja in nasveti iz prve roke.

Hvala in lep večer še naprej
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.130
5.072
113
Nuku`Alofa
A niso tisti z dvema loputkama za večjo količino? Jaz imam takega z eno, raje spečem večkrat manjšo količino kot pa jem star kruh. Sicer pa imam eno poceni varianto, v njej večkrat delamo samo testo za kakšno potico in podobno. Marmelada pa ni šla, ne vem, zakaj
 

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
956
113
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
A niso tisti z dvema loputkama za večjo količino? Jaz imam takega z eno, raje spečem večkrat manjšo količino kot pa jem star kruh. Sicer pa imam eno poceni varianto, v njej večkrat delamo samo testo za kakšno potico in podobno. Marmelada pa ni šla, ne vem, zakaj

1/2 kile pripravljene zmesi za kruh + cca 350 ml vode...cca 0,7-0,8 kg kruha. To je tamala štruca
Gre pa tudi z
cca 750g zmesi za kruh, tam je pa potem teža 1,2 kg

Večinoma pačemo malo.

No jaz imam takega že ene 5-6 let

https://www.google.si/search?q...q_lyiPl2S-VM%3A

Sem pa moral zamenjati oba jermena (tistega z motorja na prvo loputko in drugega med loputkama)

Mam pa že kar grif, tako, da ga poderem in sestavim nazaj prej, kot v 1 uri
evil.gif
 
Nazadnje urejeno:
se spomnim enega iz forumaša - soforumaš ga ma , ampak ga rabi na precej "poseben" način. Namreč v njem zmeša/pripravi testo za kruh in tega potem v pečici speče. Kot sem ga bral se mu splača in je s takim načinom zadovoljen.

S kruhomatom lahko delaš tudi druge zadeve npr. testo za pico (ti ga zmeša), celo marmelado. Edino mešanice za priprave različnih vrst kruha ne vem če so okej.
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
jaz imam enega nekje doma...
ne vem, če sem ga 5x uporabil. Mi nikakor ni uspelo pripravit kolikor toliko užitnega kruha.
najbolj ziher varianta
1/2kg moke ena vrečka suhega (ali pol kocke svežega) kvasa tri deci vode sol & olje po okusu (dodatki, bučno olje, semenke & kombinacije mok potem delaš po okusu in občutku) ... zmešaš v multipraktiku 30sec, pol še na deski pregneteš, pustiš vzhajat. ga še ene parkrat prepogneš, vržeš na pleh, prižgeš pečico ventilatorsko na 210 oC. kruhek parkrat zarežeš, obvezno namočiš z vodo in v še v pečico daš posodo polno vode. butneš not za 25min, po tem času zmanjšaš na 180oc in pustiš še 20min....
škoda vsakega centa za tisti aparat, če mene vprašaš
smirk-1.gif
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.961
7.294
113
Ne gre se mi, da bi jedel poceni, oziroma cenejši kruh. Mogoče bolj to, da si ga lahko pripraviš po svojem okusu. Bral sem nekaj različnih forumov in veliko uporabnikov piše, da so aparati za cca. 50€ ali pa 200€ enako uporabni. Crkovali naj bi na 2-3 leta, tako da... Tudi velike količine kruha ( 1 - 1,5kg) ne potrebujem. Raje manjše porcije in različne okuse.
 

Abeta

Fizikalc
13. avg 2007
1.861
3
38
se berem, kot da bi pisal o poceni kruhu?
ne, ne, gre samo zato, da če imaš multipraktik in pečico ne potrebuješ še ene aparature, pa naj bi bila 50 ali 200€...
bistvo je v sestavinah in to lahko tudi v skledi skup zmešaš in spečeš skoraj v vsaki pečici...
bom pogledal, če se mi še doma valja aparat, pa ti ga magari lahko posodim za par dni ali pa celo šenkam...
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.961
7.294
113
Hvala lepa, vendar ni potrebno.
V trenutnem stanovanju ni pečice, zato mi to ne pride v poštev. Aparat za peko kruha, pa me zanima zaradi firbca in malce afnanja.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.104
4.073
113
Moj venček nasvetov:
1. večina aparatov na trgu je enakih, crknejo pri redni uporabi na 3-5 let (če jih ne rabiš redno crknejo enako)
2. 100 in 1 program je bedarija ker boš 100% časa pekel samo v enem
3. manjše porcije ne moreš naredit (kvalitetno), kupi takega ki ima posodo v velikosti potreb in delaj "full size" (1 ali 2 mešalki nimata pomena, ponavadi je to pogojeno z velikostjo/obliko posode)
4. kruhu iz avtomata brez dodatkov bo dober prvih 12h, en dan bo pogojno užiten, ostale dni je samo še za hrano živalim

SUM, za redno uporabo računaj da boš moral VSAK dan peči kruh in da boš moral ostanke metat stran. Če imaš kmetijo (ali vsaj kokoši) potem ni problema in je mogoče "svež" kruh iz avtomata dobra stvar. Za občasno uporabo je bolje kupit eno dobro lončeno posodo pa kruh pečt po "klasični" poti v pečici. Tudi kot "last reserve" se avtomat ne obnese dobro ker za spečt kruh rabi 4h, če torej ugotoviš da si lačen in nimaš kruha ti avtomat nič ne koristi.

Še trik kako prav pripravit dober kruh; v osnovi je problem da za dober kruh je bolje manj kvasa in več časa za vzhajanje (na nizkih temperaturah) kar pa ti avtomati ne znajo avtomatično. Lahko potem kombiniraš programe recimo da daš zvečer program za "mesenje", po koncu programa bo kruh čez noč počasi vzhajal in potem naslednji dan še ročno vključiš program za peko. S tem načinom dobiš precej boljši kruh, je pa tak način polavtomatski (vsaj sam še nisem našel avtomata ki bi to znal opravit z eno potezo).
 

Fadil

pimpL
20. jan 2010
8.961
7.294
113
Po prebranem mislim da aparata ne potrebujem in ga tudi ne bom kupil.
Ker sem doma bolj malo in komot, predvidevam, da bom kruh morda v aparatu spekel parkrat, potem pa bo škatla nekje v kotu nabirala prah.
Hvala lepa za mnenja.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.521
1.109
113
Pri nas tudi že ene 4 leta pečemo kruh. Aparat Gorenje, ena lopatka. 2 odrasla, 2 otroka. 540 g moke, 300 ml vode, 3/4 vrečke kvasa in žlička soli. Edino moke malo kombiniram.
- pri nas je bila zadeva vredna nakupa. Aparat sem dobil notri v slabe pol leta, pečem pa že več kot tri. Edino novo posodo sem kupil za manj kot 10 evrov.
- Gorenje je OK
- Tudi meni se zdi, da je vse isto sr****, drugo pakovanje...

Meni, oz. nam je všeč to, da nimaš nobenega pacanja, sestavine zvečer stresem v mašino, nastavim timer in imam zjutraj svež kruh. Kar ga ostane, gre v skrinjo. Pa za vsako žemljo ti ni treba do trgovine... Posodo pospravim tako, da vanjo natočim vodo in nato samo obrišem.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Mi smo nekaj časa uporabljali, mogoče prve pol leta, po tem se nobenemu ni več dalo. Malo je ukvarjanja, je sicer možno tudi, da si recimo v petek zvečer pripraviš vse v mašino in imaš zjutraj sveže pečen kruh, a ga moraš hitro vzeti iz mašine, sicer se ali zažge ali navlaži, kakor imaš srečo.
Pa mnogo lepši rata, če po zaključenem ciklu mešanja, pred pečenjem, snameš lopatice. Da se ne spečejo v kruh, da nimaš tako velikih lukenj.

lp
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Jaz uporabljam aparat samo za gnetenje raznih vrst testa. Kruh iz tega aparata mini nekaj ekstra.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
Če boš pekle na njega je hitro odplačan.

Glej za takim da lahko speče kruh iz pol kile moke (in ne 600 gramov)..da se ne jebeš s tehtanjem, pakiranji, ostanki..itd.

Kruh iz kruhomata je malo poseben po okusu...tako da ga marsikdo zamesi, haja v stroju ter nato peče v pečici.

Če boš pekel klasično..moka, voda (mleko), kvas, sol..bo dober prvi dan. Drug dan bo povsem drobljiv (užiten seveda še)..a to je natur proizvod.

Bolje je odneseš z že pripravljenimi mešanicami (npr hofer z raznimi semeni, kmečki kruhi itd) oz. Mešanice za navaden bel kruh (npr. Spar).

Tako da...v pol leta ga odplačaš če bos vsega pekel sam. Potem vseeno če ga vržeš stran
wink-1.gif
. Ob pogosti uporabi zna it v franže po dobrem letu (mehanski del)..torej je bolje da ima 2 letno garancijo.

Vsaj moje izkušnje so take (lastim si tretjega...a že kar nekaj časa ne pečem..neke obdobje pa stalno).
 

DJ_Beat

Dacar
23. jul 2007
4.204
3
38
Kranj
rener.info
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
A niso tisti z dvema loputkama za večjo količino? Jaz imam takega z eno, raje spečem večkrat manjšo količino kot pa jem star kruh. Sicer pa imam eno poceni varianto, v njej večkrat delamo samo testo za kakšno potico in podobno. Marmelada pa ni šla, ne vem, zakaj

1/2 kile pripravljene zmesi za kruh + cca 350 ml vode...cca 0,7-0,8 kg kruha. To je tamala štruca
Gre pa tudi z
cca 750g zmesi za kruh, tam je pa potem teža 1,2 kg

Večinoma pačemo malo.

No jaz imam takega že ene 5-6 let

https://www.google.si/search?q...q_lyiPl2S-VM%3A

Sem pa moral zamenjati oba jermena (tistega z motorja na prvo loputko in drugega med loputkama)

Mam pa že kar grif, tako, da ga poderem in sestavim nazaj prej, kot v 1 uri
evil.gif

Tudi jaz sem pri tocno tem ze menjal jermena
smile-1.gif
 

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
med 5 družinami, pa mogoče še kakšna, 2 aparata krožita, pa ga nobena noče:)
prvi mesec je še bil zanimiu, potem pa je pri vseh stal v shrambi:))
vsake par let se kdo spomne, da bi pa mogoče spet mal probal, pa 3x speče, pa ga vrne...:)))
 

Wofk

Pripravnik
18. jan 2014
182
0
16
Citat:
Uporabnik DJ_Beat pravi:
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:
Citat:
Uporabnik Gavran pravi:
A niso tisti z dvema loputkama za večjo količino? Jaz imam takega z eno, raje spečem večkrat manjšo količino kot pa jem star kruh. Sicer pa imam eno poceni varianto, v njej večkrat delamo samo testo za kakšno potico in podobno. Marmelada pa ni šla, ne vem, zakaj

1/2 kile pripravljene zmesi za kruh + cca 350 ml vode...cca 0,7-0,8 kg kruha. To je tamala štruca
Gre pa tudi z
cca 750g zmesi za kruh, tam je pa potem teža 1,2 kg

Večinoma pačemo malo.

No jaz imam takega že ene 5-6 let

https://www.google.si/search?q...q_lyiPl2S-VM%3A

Sem pa moral zamenjati oba jermena (tistega z motorja na prvo loputko in drugega med loputkama)

Mam pa že kar grif, tako, da ga poderem in sestavim nazaj prej, kot v 1 uri
evil.gif

Tudi jaz sem pri tocno tem ze menjal jermena
smile-1.gif

Kje si/sta dobila jermena za ta aparat?