Amortizerji - plinski ali oljni?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Huh, kaj vzeti? Kaj je sploh fora plinskih napram navadnim oljnim amortizerjem?

Gledam malo eBay, dobijo se Bilstein pa Sachs pa Kayaba pa odsvetovani Monroe...pa AL-KO
confused-1.gif
pa še kaki no-name

Čisto sem že zgubljen med vsem tem
rolleyes-1.gif

Pa ali so bolj važne kvalitetne vzmeti ali amortizerji? Ali je oboje važno? Amortizer naj bi samo blažil nihanje, torej je vzmet glavna ali kako??

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
"Plinski" amortizerji so v bistvu oljni amortizerji, ki imajo na vrhu se kartuso s stisnjenim plinom, da prepreci penjenje olja pri visjih obremenitvah (ko se olje v amortizerju precej segreje). Za normalno voznjo po cesti pomoje oljni zadostujejo.

Vzmet drzi visino vozila in "osnovno" trdoto vozila. Amortizer kontrolira hitrost stiskanja in raztegovanja vzmeti. Dobro je, da sta usklajena med sabo
smile-1.gif

Nazadnje urejeno:

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Jz sm za Bilstein
smile-1.gif

Imaš kako ugodno navezo gor v D? Za eBay primere "versand nur nach DE"
smile-1.gif
?

Rabim ene ekvivalente originalnim, nič "športnega", še dvignil sem vozilo nazaj gor na originalno višino (kranjske ceste + znižan voz = razfakano podvozje v pol leta
tongue-1.gif
)

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
Amotizerji skrbijo za stabilnost, vzmeti pa za udobje. Nekak tak. Oboje je pomembno!

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.360
308
83
39
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Citat:
Uporabnik Narodnjak pravi:
Jz sm za Bilstein
smile-1.gif

Imaš kako ugodno navezo gor v D? Za eBay primere "versand nur nach DE"
smile-1.gif
?

Rabim ene ekvivalente originalnim, nič "športnega", še dvignil sem vozilo nazaj gor na originalno višino (kranjske ceste + znižan voz = razfakano podvozje v pol leta
tongue-1.gif
)

pobrskaj malo tle po forumu, jz sm svoje za vectro gts naroču preko ebaya... Bilsteine.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Že naročil 18 teilig Bilstein B4 Profi kit
cheer.gif

Dostavne službe bodo poPizdile
smile-1.gif

UPS je kr neki grozil da bo po 6ih dneh nazaj poslal
hysterical-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Meni se zdi po logiki da je najbolj pomemben amortizer, le ta ima kanale za razlicen pretok olja itd, fedr je pac fedr in dvomim da se da tezke znanosti iz fedra delat. Usklajenost pa itak more bit.

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Če je feder slab, bo vozilo zaradi tega samo malo nižje... če je amortizer slab, nastopijo težave... Kot že povedano, feder poskrbi za višino in pa neko osnovno trdoto vozila... vse ostalo ima na čez amortizer...