Amazon.com - vprašanje carina?

master

Pripravnik
2. nov 2007
32
0
6
Sem že iskal pa nisem našel nič konkretnega na to temo.

Torej zanima me, če kupujem preko Amazon.com (torej iz ZDA), kako poteka logistika pošiljanja kupljenega izdelka. Se pravi, kupim izdelek, plačam poštnino in Amazonu v Ameriki povem, kam naj mi pošlje. Ker pa pride izdelek čez ''lužo'' je potrebno naši državi plačati tudi davek in carino.

Kako to poteka; carinjenje namreč. A mi lahko kdo, ki je že kupoval tole na kratko razloži.

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Jaz se spomnim samo to, da sem carino plačala. Kak postopek pa imajo oni, pa ne vem. Sej navsezadnje to tebe ne tangira - ali pač?

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
pa ne samo carino na vrednost blaga ampak tudi carino na poštnino
bonk.gif

tega nikol ne bom razumu....
confused-1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
766
113
Carina se plača na znesek nakupa + poštnino, na vse skupaj se potem še obračuna DDV. In to če gre za znesek, večji od 15$.

grobo

Pripravnik
23. jul 2007
893
0
16
Mejni znesek za carinjenje je 22€, v kar se šteje samo izdelek (carina in DDV gresta pa na vse skupaj)

Michkena

Pripravnik
4. avg 2007
763
-9
16
vprašaj kakšnega špediterja v carinski coni na Letališki, ti bodo najboljš znali povedat (seveda če boš poklical pravega špediterja
evil.gif
)

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Povzetek: paket prispe na carinsko pošto. Le ta v tvojem imenu opravi carinski postopek, obračuna DDV po ustrezni stopnji in prišteje še nekaj stroškov postopka. Carinska deklaracija in položnica za skupno plačilo vseh stroškov se nato priloži k tvojemu paketu. Poštar ti vse skupaj dostavi na dom.
To je na kratko vse. Edino se ne spomnim, ali plačaš znesek takoj poštarju, ali pa imaš to obveznost za plačati v roku 8 dni.

colos

Pripravnik
12. jan 2008
494
6
18
povzetek povzetka: Stvar na koncu ni več tako ugodna kot zgleda. Na ebayu sem dobil dražbo za 100$ - carine na robo ni bilo: končni rezultat 130€. Za 30€ več bi dobil pri nas podobno stvar popolnoma novo.

GTI_Fan

Pripravnik
1. sep 2007
245
0
16
Epilog: Pred nakupom je treba preveriti v Taricu stopnjo carine in izračunati, do katere vrednosti se ti še plača nakup v USA. Za avtodele npr. pomnožim znesek artikla s poštnino s pavšalnim faktorjem 1.24, pa vem, koliko me pride to stat...

Plačaš pa ob prevzemu paketa... + cca. 4€ za stroške obvestila...
Je pa zanimivo ,da plačaš stroške obvestila samo takrat, ko plačaš carino/davek.
Če pa je znesek pod 22€ pa ne plačaš nič. Dela opravijo pa isto - pošljejo ti zahtevek za predložitev računa (če ga ni priloženega) in ti potem blago dostavijo domov. Obvestilo prejmeš torej v obeh primerih, plačaš pa samo v enem...

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
Tole je praksa... Moje zadnje naročilo. Koliko si je odrezal Uncle Janez nisem niti računal. Do the math yourself.

LPM;
273730-amazon.jpg

Priponke

• 273730-amazon.jpg
    273730-amazon.jpg
    173,7 KB · Ogledi: 699

matt

yeeeehaaaaw
20. jul 2007
866
0
16
.#2
Sedaj vidim, Janez je pobral samo davek
@miranr- plačaš takoj poštarju.
BTW: tole me je stalo 20 altov...
273731-carina.jpg

Priponke

• 273731-carina.jpg
    273731-carina.jpg
    225 KB · Ogledi: 763
Nazadnje urejeno:

blustar

Pripravnik
1. okt 2007
230
0
16
Za knjige ni carine, plačaš pa ddv (na polno ceno paketa in poštnine) in stroške obdelave. Če kupuješ na ameriškem Amazonu, seveda (ne-EU).

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Plačaš carino in DDV na "nabavno ceno" CIF,CPT,... v Sloveniji.

Tvoja nabavna cena oz. osnova je, ko je artikel v Sloveniji na carini z vsemi stroški in za vse se tako računa,
drugače bi bilo lahko preveč "utaje" davkov.

Enostaven primer:
-atikel stane 95 enot, transport stane 5 enot + 20% DDV = 120 enot... znesek DDVja je 20 enot

-artikel stane 50 enot, transport stane 50 enot, skupaj stane 100 enot in recimo, da na transport ne plačaš DDVja,
potem stane artikel 110 enot in znesek DDvja je samo 10 enot ker je osnova za ddv 50 enot...

Pravila so taka, da vsi plačajo enako če nekaj pripeljejo iz tujine in da država pride do vseh davkov iz katerih se napaja...

Simpl k pasulj...
cheer.gif

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Citat:
Uporabnik Gamero pravi:
Sem prebral da je možno samo če si v iz avstrije ali nemčije
rolleyes-1.gif
Za knjige ni nobenih ovir, torej je možno iz Slovenije
cheer.gif
. Sam sem si račun odprl pri amazon.de že pred leti.
Skoraj vsako leto sem potem naročil ene par (5-10) knjig (tako angleških, kot nemških) predvsem o fotografiji
aplauz.gif
..

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
samo na temu UK amazonu so pa norci
bonk.gif

še to, a ma kdo to njihovo viso kartico?

Nazadnje urejeno: