Alternato je fuč - posledica česa?

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Živjo,

torej, bil malo prej na AMZSju, ker se mi je prižigala lučka za alternator in mojstri so ugotovili, da je verjetno alternator zanič. Sem pa v roku 14dni, naredil dve "spremembi" na avtu - najprej sem menjal akumulator, par dni kasneje pa avto chipal. Pa me zanima, je možno, da je zaradi navedenih sprememb šel alternator, ali gre zgolj za naključje?

Hvala

Lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Ali si akumulator menjal, ker je bil zanič ali pa je morda bil že prej alternator zanič pa ti ga ni dobro filal? Pravijo tudi, da ni dobro vgrajevati "premočnih" acujev v avto ravno zaradi alternatorja, ki je prešvoh za večje moči. Zaradi tuninga pa še nisem slišal, da bi šel alternator.

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.042
438
83
tam ko se terc po tori rola
Pelji ga k avtoelektrikarju, da bo pogledal. Ti mojstri na AMZS so bolj splošni. Verjetno so šle diode. Ugibam samo. Ne bo drago.
Menjava akomulatorja nima veze, sploh če je enako močan.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Nja, akumulator ni enako močan - prej je bil - mislim da 60amperski, sedaj so dali pa 74amperskega - mi je rekel majster na AMZSju, da je bolje, če je za dizle močnejši akumulator?!

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
Kolko je bil prej star acu?
MIslim da nima ne aku ne chip veze z alternatorjem.
Pelji k štromarju (če si iz lj, sam hodim za take zadeve h kogovšku v Dravlje) pa naj pove mnenje.

Raven

Voodoo
25. jul 2007
749
0
16
42
Ja, se bom peljal h Kogovšku jutri - oz. AMZS mi ga bo verjetno odpeljal, ker sem komaj domol rpipeljal, so se mi skoraj že vse možne lučke prižgale, pa še servo ne dela več
smile-1.gif

Prej je bil acu star štiri leta - menjal sem ga, ker je bil slab - vsaj tako so mi rekli na AMZSju, ko so ga priklopili na tester, potem sem ga pa kar tam vzel novega in na predlog mehanika, sem vzel močnejšega. Sej, po eni strani bi raje videl, da je neki za 20€ za zrihtat, kot da se bockam z AMZSjem, ker so mi prodali premočan acu in bi/bo popravilo prišlo par sto evrov - (nekje sem prebral, da pride nov alternator za opla 900€ - to pa že je denar, da se gre človek bockat).
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.076
6.923
113
pri taščici
900 evrov ti kogovšek zlepa ne pobere. Vsaj jaz imam tak občutek.
Štos je nabrž tudi v tem da niti star acu ni bil fuč. Moj v oplu bo šel počasi v 7 leto pa nimam nobenih težav, doma imam v nekem it. traktorju starega desetletje, pa je zadnjič ravno tako po dobrem mescu v mrzli garaži traktor vžgal.

Se bojim da imaš ti že kak mesec težavo z alternatojrem. Mogoče je samo reglar ali pa kaka podobna malenskost ki definitivno ne stane 900 evrov.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
alternator je tolk robusno naret, da težko čisto crkne. najverjetneje so se samo krtačke obrable. ali pa je šel regler po gobe. bolj točno ti bo lahko avtoelektričar povedal.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Citat:
Uporabnik Raven pravi:
Ja, se bom peljal h Kogovšku jutri - oz. AMZS mi ga bo verjetno odpeljal, ker sem komaj domol rpipeljal, so se mi skoraj že vse možne lučke prižgale, pa še servo ne dela več
smile-1.gif

Ko so se meni prižgale vse lučke in ni delal servo ne za volan, ne za zavore, je bil strgan mikro jermen.

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Kakšnih 900 eur, jaz sem dal svojega avtoelektričarju pa je prišlo 100 eur, je pa nekaj zamenjal nekaj pa obnovil, nimam pojma, vem samo da dela že 2 leti BP, mi je pa crknil na morju dobro da imam dizla smo prišli nazaj brez luči radia, ventilacije... samo mašina je delala uglavnem
smile-1.gif
))

bolfenk

Pripravnik
12. okt 2009
119
0
16
Avtoelektričar ti bo alternator obnovil, če ne fila zadost, in verjetno ne bo zamenjal samo diod ,ampak celo diodno ploščo , to pa pride okoli 120 do 130 evrov z delom vred.Samo pazi, da boš peljal alternator obnovit k nekomu ,ki se nato dejansko spozna.
Sam imam slabe izkušnje z Bosch servisi.Po njihovi "strokovni " obnovi pokvarjenega altertnatorja ( original, delal je 10 let) je potem filal preveč ,kar je rezultiralo v tem, da so obrati motorja nihali, avto cukal in luči v avtu "mežikale", sorazmerno z nihajočimi vrtljaji, kar pa je v končni fazi enako škodljivo za akumulator kot pa praznjenje.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Se strinjam. Ce si iz lj ali okolice ga odpelji h Kogovsku v lj-dravlje ali k Erjavcu v lj-podutik.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
kaj imas ze elektricni servo? Sicer bi res lahko bil jermen.
Altenator tezko tako crkne da je popolnoma zanic, ponavadi so scetke, regler ali pa dijodna plosca,....

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
Kogovšek je super
meni je v treh urah zamenjal rotor in nove krtačke za alternator magneti Marelli za SMARTA za 120€

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Na ebayu imaš alternatorju po 110€ z 3 letno garancijo ... ne vem če se splača to popravljat (razen, če so res šle samo diode).

Koliko mora filat alternator ... 13,8V je verjetno čisto OK?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
13,8 V ni OK, za 120 evrov sem pa tudi jaz super, če želiš. Ni pa več to slaba cena, če vključuje demontažo in montažo, kar pa pri nekaterih sodobnih avtih sploh ni lahko.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Odvisno, kako se meri napetost. Če je baterija v dobrem stanju, odprte dnevne luči, ostali porabniki pa izključeni, so vrednosti okoli 14,2-14,5V OK. Z vključeno klimatsko napravo pa je tudi 13,8V OK.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Ja, to drži. Odgovoril sem bolj na vprašanje "koliko mora filat". Če sam preverjam, to pomeni pri povišanih obratih z prižganimi lučmi in nič drugega - takrat odvisno od avta med 14 (starejši) do 14.5 (novejši).

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.746
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Hehe, vem da ti veš, hotel sem te samo dopolniti, da ne bo kdo meril s prižganimi vsemi možnimi porabniki in se potem čudil, zakaj na novem avtu napetost ne preseže 14V.
smile-1.gif