Ali se piratiziranje SW tolerira?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.450
426
83
Pri vsem tem džumbusu okrog tega, da boš fasal zapor če dl-jaš piratske filme, uporabljaš nelegalni sw... sem šel pogledat, kaj dejansko pravi KZ . In ker tukaj teče debata o SW, pozabimo na fonograme, videograme ipd:

Kršitev avtorski sorodnih pravic

149. člen

(1) Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, rtv-oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, rtv-oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni veliko premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do petih let.
(3) Če je bila z dejanjem iz prvega ali drugega odstavka tega člena pridobljena velika protipravna premoženjska korist in je šlo storilcu za to, da sebi ali komu drugemu pridobi tako premoženjsko korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
(4) Primerki izvedb, fonogramov, videogramov, rtv-oddaj ali podatkovnih zbirk in naprave za njihovo reproduciranje se vzamejo.

Ali jest nečesa ne razumem ali pa je programska oprema iz tega izvzeta? Podatkovne baze v tem smislu so za moje pojme TIS, Pirs,iBON... nikakor pa ne Viste, Offici, Photoshopi itd.
confused-1.gif

B.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem

Katero od teh kategorij spada downloadanje (recimo torrenti) ? Ker jaz nekako ne najdem povezave
confused-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
Torej če bi nekako lahko izklopil upload, potem karnaenkrat več ne bi bil kriv ?
V vsakem primeru je to čudno
rolleyes-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Ni cudno, to je ze od nekdaj tako...

PS: a niso te dni izdali "novo verzijo" KZ ?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.861
689
113
S 1.11. bi naj začela veljati nova, ni to ta v prvem postu ?

Mare2

Guru
18. avg 2007
5.004
-1.289
113
Ta naj bi bil ta. Piše: Ta zakonik začne veljati 1. novembra 2008.

sass

Guru
1. sep 2007
5.220
857
113
zato pa novi zakonik uvaja tudi družbeno koristna dela, namesto zaporov