Ali dvig 2 pokojn. stebra prekine vplačevanje?

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
V 2 steber oz. dodatno pokojninsko zavarovanje mi je delodajalec vplačuje od leta 2012. Kot vemo, lahko sredstva , ki so bila vplačana do 31.12.2012 predčasno dvignem.

Zanima me:
1. Ali se s predčasnim dvigom prekine redno mesečno vplačevnja delodajalca oz. prekine dodatno pokojninsko zavarovanje?
Torej, jaz bi sedaj dvignil sredstva vplačana do 31.12.2012,
tista sredstva, ki jih bo delodajalec (če ga bom imel in bo to kolektivno še delal) vplačal od 1.1.2013 do moje penzije pa bi koristil kot rento v upokojitvi.

2. Koliko je davčna obremenitev oz. stroški ob predčasnem dvigu?

Skladno z zakonodajo (ZPIZ-2), se sredstva, tako kot pokojnina iz naslova obveznega zavarovanja, začnejo izplačevati šele po upokojitvi. Vendar za vsa vplačila, ki so jih zavarovanci vplačali do uveljavitve ZPIZ-2 (do 31. 12. 2012) še vedno veljajo določila prejšnjega zakona (ZPIZ-1), ki predvideva pravico do enkratnega dviga kadarkoli po preteku 10 let od vključitve. Premije, ki je vplačana po 31. 12. 2012, pa se pred upokojitvijo ne da izplačati.

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
Če se prikine ali ne preveri pri delodajalcu.

glede dohodnine in davka prirčakuj cca 45% obremenitev zneska ki ga dviguješ... pa bodi pozoren na to v katero leto se ti šteje pod dohodnino (zaradi vrtca, doklad,...) osebno trenutno čakam da mi dvig "pade" pod 2014, zato bom vlogo oddal v oktobru da bo nakazilo nekje v začetku januarja 2014.

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.261
4.843
113
Dvig je mogoče šele po 10tem letu trajanja zavarovanja, tukaj ni predčasne variante, razen če greš že v penzijo.

Obdavčitev je pa sledeče:
takoj gre 25% v akontracijo dohodnine, potem se ti pa še obračuna glede na dohodninski razred... odvisno kam padeš,
vendar računaš lahko nekje do 42% skupno davčno obremenitev.

Če ti je delodajalec začel vplačevati šele leta 2012 ne moreš pričakovat kakšnega posebnega denarja za dvig, ob poteku 10 leten dobe.

l.p.

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Če se prikine ali ne preveri pri delodajalcu.

glede dohodnine in davka prirčakuj cca 45% obremenitev zneska ki ga dviguješ... pa bodi pozoren na to v katero leto se ti šteje pod dohodnino (zaradi vrtca, doklad,...) osebno trenutno čakam da mi dvig "pade" pod 2014, zato bom vlogo oddal v oktobru da bo nakazilo nekje v začetku januarja 2014.

A ni vseeno kdaj ti pade pod dohodnino, eno leto ti pač pade.
Razen, če ti v 2015 ne bom več imel otroka v vrtcu ali kaj podobnega...

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
Preberi si še enkrat prvi GARFILLD-ov stavek, no ....

hočeš reči, da ne morem dvigniti, lahko, res pa da ne gre za predčasen dvig

"še vedno veljajo določila prejšnjega zakona (ZPIZ-1), ki predvideva pravico do enkratnega dviga kadarkoli po preteku 10 let od vključitve."

jaz varčujem od leta 2002

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
2
38
Sem gledu letstvico za 2013 in je 41, nad cca 19000 eur NETO. To je bruto cez palec 35000. Obstaja velika verjetnost da lahko racuna na 27%.

Ce ze razmisljat o dvigu je "najbol ugodno" takrat ko je daljsa brezposelnost.

hawkeye

Pripravnik
8. jul 2008
194
0
16
Citat:
Uporabnik jure_jankovich pravi:
V prvem postu piše, da od 2012 ....

uf, sem se zmotil
bonk.gif

plačuje mi od 2002

nadebudnez

Pripravnik
4. okt 2010
243
0
16
Sem se pozanimal za postopek pri svoji pokojninski zavarovalnici, v primeru odločitve za dvig sredstev:

Pri njih sem zaprosil za obrazec, poslali mi ga bodo po pošti v 7 dneh. "Overite ga na upravni enoti in nam ga pošljete nazaj, skupaj z dobro vidljivo fotokopijo bančne kartice.
 Ko dobimo popolno dokumentacijo, se začne prvega naslednji mesec, trimesečni izstopni rok. Sredstva vam nakažemo v tridesetih dneh po preteku izstopnega roka."

Torej, če jim danes oz. v oktobru pošljem popolno dokumentacijo , lahko sredstva na svojem TRR pričakujem v začetku februarja 2014.
Torej bi nekaj davka plačal februarja 2014, ostalo pa pri dohodnini v letu 2015.

Moj delodajalec bi zame sredstva v drugi steber še naprej plačeval, kljub temu dvigu.

Me pa zanima, če kdo ve, kako se bi sredstva , poznala pri mojih vlogah za znižano plačilo vrtca in še čem (kaj npr. še, otroških doklad ne prejemamo..) Imam 2 otroka v vrtcu, prvi gre jeseni 2015 v šolo.

Kolikor jaz razumem spodnji članek so na Madžarskem podržavili sredstva v 2. pokojninskem stebru:
http://www.dnevnik.si/svet/1042422465

Hkrati o tem razmišlja Poljska:
http://pokojninsko.finance.si/...ebru?src=zadnje