Strinjam se, da je za široko potrošnjo trgovcem, posebej še takim, ki jih ne zanima preveč teorija premazov, prepuščeno veliko.
In da včasih klatijo takšne, da se Bog usmili!
Z veseljem bom zapisal kaj od tega, če bo kdo imel konkretno vprašanje, konec koncev sem profesionalno prenašal svoje znanje na druge zadnjih 30 let, prej in med tem pa sem ga pridobival od velikih strokovnjakov na tem področju. Če omenim samo prof. Deklevo Romana, ki me je naučil največ...
In seveda, glede nevarnosti okrog nas imaš popolnoma prav! V drugem prispevku te teme sem tudi zapisal, kje je nevarnost vodnih (akrilnih) premazov - njihovi odpadki uničujejo vodo. Brez možnosti očiščenja na običajen način, torej v čistilnih postajah mest.
PVA (polivinilacetat) in akril (akrilat, pleksi) pa se kar precej razlikujeta, čeprav sta oba popolnoma kemični produkt. Vendar zapiranje lesa pri uporabi vodnih lakov ni nič bolj nevarno, ali škodljivo, kakor z drugimi vrstami premazov, vse od šelaka pa do poliestrov.
Problem pri
popolni zapori izdelka iz masivnega lesa z debelim slojem katerega koli od omenjenih premazov je isti - pri neugodnih klimatskih pogojih lahko pride do 'suhe destilacije' materiala, kar pomeni, da bo v nekaj letih les postal krhek kakor napolitanka.
Delovanje lesa (kakor pišeš 'zvijanje') pa je odvisno večinoma od drugih faktorjev, nepropustni premaz je le eden od manjših.
Na koncu še to: veseli me, da si nasprotnik kemičnih produktov, ker sem tudi sam že dolga leta isti. Žal se temu vedno ne da izogniti in takrat si uničujemo okolje... kaj je lepšega, kakor voskano, oljeno ali pohištvo obdelano le s šelakom? Vendar tega v SLO ne cenijo preveč, še vedno mizarji (da o tovarnah sploh ne govorim) večinoma prisegajo na poliuretanske lake, enako zagrizeno, kakor so še pred desetletjem in pol na nitro.
Ker pa je tukaj govor o zunanji zaščiti lesa, je priprava in uporaba naravnih sredstev praktično popolnoma nemogoča.
Seneni drobir, borova smola, med in podobna znanja starih mojstrov ne obstajajo več v znanju ljudi. kaj šele trgovcev
laneno olje pa je tudi bolj zasilna rešitev, v nekaj letih bo material napadlo (z velikim veseljem) kar nekaj vrst škodljivcev, od lesnih os pa do gljiv vseh vrst.
LP