Airbagi pri rabljenih avtomobilih

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Ima kdo kako idejo, kako preveriti pred nakupom rabljenega vozila, če so še vsi airbagi vgrajeni in delujoči? Bi priklop na računalnik pokazal realno stanje?

Pa prosim brez odgovorov: zaleti se - pa boš videl ali pa kupi novega...

s1m0n

Pripravnik
8. avg 2007
431
0
16
37
pogledat če so kakšni upori narejeni. lahko so kje pod volanom, ter najpogosteje pri zategovalcih pasov. ne vem...to je moja ideja. tej upori so kar standard pri kakšen rabljenem ,ki je bil razbit. pekji k avtoelektričarju pa naj malo pregleda. če so upori narejeni računalnik ne zazna napake, se mi zdi.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
prakticno ne mores preverit, razen da jih demontiras.Tester ne pokaze nic, sicer tudi kontrolka na armaturi ne ugasne.Ce ni noter airbagov, so noter upori ki se dajo na koncu kabla, kjer je prikloplen airbag.Upori so obvezni sicer se ne da ugasnit lucka oziroma aktivirat preostalih airbagov ce so se celi.

crashednburnt

Majstr
Osebje foruma
20. jul 2007
8.745
434
83
Goriška
www.avtopro.si
Pri vozilih z naprednejšimi računalniki (konkretno iz prakse novejši Mercedesi) se da tudi lučko deaktivirat (z ustreznim profesionalnim testerjem seveda). Je pa res, da je takih vozil malo.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ne vem tocno a Mercedesa, ampak pri odprtem airbagu je najvecji problem racunalnik ki je deaktiviran, in se pri morebitnem ponovnem trku ne sprozi noben airbag, dokler se ne menja racunalnik.Lucka lahko gori tudi ce za trenutek prekines kable do airbaga

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
pol tak takoj ugotoviš da je nekaj narobe z Airbagi.

Lučka se mora pri kontaktu prižgat in ugasnit ko naredi self - check.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tudi ce so upori noter se lucka ugasne.
smirk-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Točno tako...
btw: je že kdo vzel dol pokrov airbaga pri volanu? Na ta način ziher veš ali je notri al ni.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Citat:
Uporabnik b_t pravi:
Ima kdo kako idejo, kako preveriti pred nakupom rabljenega vozila, če so še vsi airbagi vgrajeni in delujoči? Bi priklop na računalnik pokazal realno stanje?

Pa prosim brez odgovorov: zaleti se - pa boš videl ali pa kupi novega...

Lahko pa daš mojemu bratrancu za stestirat
hysterical-1.gif

Kolega pa je vsaj pri Lantri karavan pri ročici menjalnika plastiko dal ven pa pogledal in vem da smo se takrat samo obrnili pa šli ker avto je bi brez airbagov. Da pa je šel to gledat je pa že akazovala armatura, ker pokrovi airbagov niso bili ravno skladno nameščeni...

mish

Pripravnik
18. avg 2007
181
0
16
Obišči stran
Za VAG in renaulte (vsaj starejše) vem da je tako, se da bp preveriti ali je airbag v volanu. Del kjer je hupa se namreč lepo pa po pameti sname (ni nič privijačen al pa kej).

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
pri moji (zdaj že bivši) vectri je bil airbag noter (si ga otipal), lučka je po vžigu ugasnila in se po 5 sekundah spet prižgala. go figure. po mojem se ne bi sprožil, če bi do česa prišlo. kupec je to vedel in videl, pa se ni sikiral.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ce lucka gori je velika nevarnost da se ne sprozijo.Lahko je seveda kaka druga napaka, ki se vidi na testerju.Ce so pa bili airbagi sprozeni, in ni zamenjan racunalnik se prav tako ne bodo sprozili preostali airbagi ali novi ki so bili naknadno vgrajeni.

damjanf1

Pripravnik
2. sep 2007
53
0
6
doma
Pri mojem bivšem avtu je lučka za air bag normalno ugasnila po zagonu motorja. Avto sem prodal, nakar me po nekaj mesecih kliče kupec, da je imel karabol, ter da sem mu niso odprli airbagi. Vzrok je bil v računalniku airbagov, katerega sploh ni bilo!!!! Očitno je bil lastnik pred mano pravi profi v zavajanju. Aja pa še to: avto je bil večkrat na testerju in ni pokazal nobenih napak na airbagih!!! Tako da tester lahko da kaj pokaže, vendar ne če so bili na delu profesionalci. Žal..

Damjan

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Verjetno je bil vzrok, samo slab stik. Problem pri skoraj vseh (starejših) avtomobilih. Ta konektor je ponavadi pod voznikovem sedežu.