ADR - nevarne snovi

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Živjo!

Iščem stručkota za nevarne snovi. Vem, da mora imeti podjetje licenco za skladiščenje nevarnih snovi, vendar hkrati tudi vem, da to ni potrebno v kolikor so količine tega pakirane v majhnih količinah. In tukaj je problem - kako vem koliko je majhna količina.

Baje obstaja neka knjiga, kjer je to zabeleženo - meni se ne sanja. Pregledala sem celega google in ne najdem.

Se kdo ukvarja s tem?

lp

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
neka knjiga

jaja, mam jst to vse. Ampak ni to to.

Recimo, da mam 100 ml tekočine v flaški, vsebuje pa etanol, aceton..la la la. Kje dobiti podatek, da je npr. v 100 ml dovoljeno 1210 mg/m3 acetona. Zgolj primer.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
neka knjiga

Recimo, da mam 100 ml tekočine v flaški, vsebuje pa etanol, aceton..la la la. Kje dobiti podatek, da je npr. v 100 ml dovoljeno 1210 mg/m3 acetona. Zgolj primer.

Ugibam. Verjetno je stvar povezana z dobavo in pa namenom ne pa toliko s količninami in vrsto. Po domače, aceton lahko kupiš v vsakem merkurju in dokler je namenjen čiščenju ga imaš lahko tudi 10l na lagerju (v originalni embalaži), če pa delaš s kemikalijami pa moraš itak dobavljat od licenciranih dobaviteljev in tudi sam imeti vse pogoje (cerfikati firme in zaposlenih in listine o ravnanju).

Če firma dela s kemikalijami ima verjetno tudi človeka zaposlennega za ta namen (varnostni inžener), če ne delaš s kemikalijami oz. jih uporabljaš kot vsako gospodinjstvo ne rabiš pa nič.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Citat:
Uporabnik Maxi25 pravi:
Citat:
neka knjiga

Ugibam. Verjetno je stvar povezana z dobavo in pa namenom ne pa toliko s količninami in vrsto. Po domače, aceton lahko kupiš v vsakem merkurju in dokler je namenjen čiščenju ga imaš lahko tudi 10l na lagerju (v originalni embalaži), če pa delaš s kemikalijami pa moraš itak dobavljat od licenciranih dobaviteljev in tudi sam imeti vse pogoje (cerfikati firme in zaposlenih in listine o ravnanju).

Če firma dela s kemikalijami ima verjetno tudi človeka zaposlennega za ta namen (varnostni inžener), če ne delaš s kemikalijami oz. jih uporabljaš kot vsako gospodinjstvo ne rabiš pa nič.

Em mi skladiščimo - torej obstajajo neka pravila za to. Saj mi je vse jasno. Vendar gre se tukaj za podatek, kaj se lahko skladišči BREZ licence in z oznako ADR.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Sicer ni moje področje.

Več podrobnosti boš našla tukaj.

Natačen naziv in klasifikacijo snovi imaš?

oj, hvala ti za tole, ampak tole znam že na pamet in ni to to..
cry12bpy.gif

Seveda imam nazive. Za vsak izdelek imam izdelane varnostne liste z natančnim opisom. Gre se zdej za povezavo med tem in skladiščem. Ali je možno to skladiščiti brez licence ali ne..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Če SKLADIŠČITE pomeni da imate večje količine oz. količine za katere se potrebuje ustrezne listine in certifikate:

Citat:

Za skladiščenje nevarnih snovi se šteje hranjenje tovrstnih snovi v posodah v
količinah, ki presegajo dnevno povpraševanje po tovrstnih snoveh.

Skratka če je to to, potem poglej pravilnike o tem, lepo piše kako morajo biti skladiščene, kakšni morajo biti prostori, kakšni varnostni mehanizmi in kdo lahko z snovmi upravlja. Snovi se deli pa v precej (Fx) skupin, o tem pa tudi dobiš na internetu kaj kam spada. Skratka vse se dobi v knjigi "googla", na pamet ti pa noben ne bo vedel povedat.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Če SKLADIŠČITE pomeni da imate večje količine oz. količine za katere se potrebuje ustrezne listine in certifikate:

Citat:

Za skladiščenje nevarnih snovi se šteje hranjenje tovrstnih snovi v posodah v
količinah, ki presegajo dnevno povpraševanje po tovrstnih snoveh.

Skratka če je to to, potem poglej pravilnike o tem, lepo piše kako morajo biti skladiščene, kakšni morajo biti prostori, kakšni varnostni mehanizmi in kdo lahko z snovmi upravlja. Snovi se deli pa v precej (Fx) skupin, o tem pa tudi dobiš na internetu kaj kam spada. Skratka vse se dobi v knjigi "googla", na pamet ti pa noben ne bo vedel povedat.

eh, če ne veš zakaj se gre, potem nima smisla.

Pakiranje v majhnih količinah...ja? Če mam tono tega v skladišču - nima veze. Velikost pakiranja je pomembna!

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.181
4.147
113
Ne vem kdo ne razume ...

Citat:

Skladišče je mesto, kjer se skladiščijo nevarne kemikalije v embalažnih enotah do 3000 l za namene proizvodnje, prometa, uporabe ali drugih dejavnosti. Sem sodijo tudi skladišča, kjer se poleg nevarnih kemikalij skladiščijo tudi kemikalije, ki niso razvrščene kot nevarne in drugo blago. Mesto skladiščenja je lahko v zaprtem prostoru ali na prostem.

tole si prebrala. Glej prilogo 1 in 3, kjer najdeš točne podatke.

Nazadnje urejeno:
17. dec 2010
1.174
0
36
125
Če boš ti ali kdor koli kdaj vozil/a tovornjaka z nevarnimi snovmi, se pravi ADR, kot že vemo, vedno pri nakladanju robe preglej papirje ... Biti morejo 4.

Moj brat je dobil kazen na madžarskem 3200 evrov kazni, ker ni imel 4. lista za tovor - imel jih je samo tri ... Potem pa (kot je pri tovornjakarjih očitno že navada) je rekel bruder, da mu bo dal 500 evrov na roko, če mu ne napiše kazni ... oni pa je rekel češ da se bodo šli korupcije? pa mu naložil še 1000 evrov kazni ... torej 4200 evrov kazni je dobil vse skupaj.

Maxi25

Fizikalc
4. maj 2009
2.341
0
36
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
A kakšen ki se ukvarja z varstvom pred požarom/varstvom pri delu ti ne ve tega povedat?

Hja, valda da ne..
uf-1.gif

Sem preklicala 300 ljudi in prišla do podatkov. S tem, da se morala izračunavat koliko plina je v eni piksni - haloooo

In recimo, dobila sem podatek, da je določena snov /plin/ dovoljena kot ADR brez licence 1 kg plina na 30 kg neto vsebine. (zgolj primer..)

V glavnm, nora zadeva. Vse to pregledat, utrga se ti.
bonk.gif

No, zdej sem stručko za te stvari. A kdo kaj rabi?
grin1.gif

Hvala vsem za pomoč