ABS se ne aktivira, ko zadnje kolo blokira ?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Je to normalno, da zadnje desno kolo drsi celi meter, ABS pa nič ?

Kolo drsi zaradi nekih umazanij v zavori (je druga tema odprta, pa na servis grem te dni....)

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.587
1.253
113
pri kateri hitrosti? baje bi se naj pod 20kmh abs izklopil
a po 1m pa se abs aktivira?

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Samojed pravi:
Nima veze. Če šteka pač šteka - ABS ni vsemogočen, kot še marsikaj ne.

Seveda ima vezo. Določeni avtomobili iz 90 ih let, so imeli ABS sistem samo za prednje dva kolesa...;grin:

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
stein: Načeloma ni normalno. Je pa treba vedeti, da se pod določeno hitrostjo (recimo 20, 30 km/h) ABS IZKLJUČI! To pa zato, da se npr. na makadamu ali v snegu sploh kdaj ustaviš. Pravzaprav je tako, da se dober ABS sistem vključi pozno! (Poznamo avte z zanič ABSom, ki je naredil avto za zaviranje v dežju skoraj neuporaben...
rolleyes-1.gif
) Torej se ne smeš ustrašiti tega, da kolo "malo" blokira... Če škripajo gume pri zaviranju, kar naj, vsaj veš, da zavore delajo...

ABS je naprava, ki se jo diagnosticira s testerjem. Najprej to, potem pa dalje...
zmaga.gif

Btw., ko daš kontakt posveti lučka za ABS in nato ugasne?

Če sunkovito zaviraš, se ABS vključi?

Simon vi: takšnih avtov evropejci skoraj nismo poznali, ker ne vozimo klinčevih ameriških pol-tovornjakov... Razen, khm... Je bi Rover?
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Seveda ima vezo. Določeni avtomobili iz 90 ih let, so imeli ABS sistem samo za prednje dva kolesa...;grin:
Zakaj so mi potem lani diagnosticirali napako na ABS senzorju na zadnjem kolesu in ga potem zamenjali ?
wink-1.gif

Hmm, ravno za to kolo se je šlo.

Citat:
Uporabnik novaa pravi:
pri kateri hitrosti? baje bi se naj pod 20kmh abs izklopil
a po 1m pa se abs aktivira?
Ne, sicer nisem zdaj petmeterski "štraft" vlekel po asfaltu. Tam po kakem metru sem spustil zavoro. ABS se ni vklopil.
Sem se pa vozil razmeroma počasi, 35 km/h ali manj.

Citat:
Uporabnik tony pravi:
Btw., ko daš kontakt posveti lučka za ABS in nato ugasne?

Če sunkovito zaviraš, se ABS vključi?
Lučka se mi zdi, da dela normalno. Bo naslednjič pozoren na njo.

Hm, zdaj se res ne spomnim, če sem te dni kaj "ABS-iral"... Bom tudi probal (grem zdaj na vožnjo).

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej:
- ABS lučka se prižge in tudi ugasne
- ABS med polnim zaviranjem deluje, tudi pri 20 km/h
- avto je Hyundai Accent 1.6GLS letnik 2004

Sicer grem te dni na redni servis, pa bodo pogledali.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ABS deluje po sistemu da "racuna" razliko med hitrostjo vrtenja prednjega in zadnjega kolesa, zato so vedno senzorji naprej in odzadi

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
ja saj.
Ravno cez vikend sem menjal ABS senzor. Najvecja veselica je ko oksidira in se ga ne da snet.

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
5
38
ksz...

A vsem avtomobilom bi naj svetila lučka na armaturi, ko se vklaplja ABS? Ker meni nič ne sveti ABS pa dela...
Pa še to - kakšen ABS ima Carimsa s polno opremo (4x AB, BC, ....lalala), letnik 98? A tistega za "4 kolesa" ali ne? Kako to izvem? :D

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Lučka je opozorilna. Prižge se, ko je kaj narobe, sicer ne (razen za kontrolo pri vžigu motorja).

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Če lučka ABS sveti pri vožnji je nekaj narobe z njim oz. ne dela. Bremze delujejo normalno.

tony

Guru
23. jul 2007
9.739
1.526
113
Dajmo zaenkrat reči, da je dejstvo, da sedaj modrujemo o kolesu, kjer se je lani menjal senzor, naključje...
smile-1.gif

Avto naj na servisu priklopijo na tester (običajna diagnoza napak oz. branje pomnilnika o napakah) in če ne bo napake senzorja, je 99% vse OK.

Je pa res, da če zapelješ na ustrezno dvorišče (trda podlaga z nekaj malega posutega peska) in pohodiš bremzo (in sklopko seveda, da ne bo avto crknil in se bo normalno ustavil) ko nor, potem morajo biti sledi vseh 4ih koles približno enake. Če bodo vidne 4 špure (torej so blokirala vsa kolesa), je vse OK.

Tistemu z mitsubishijem: lučka za ABS se med delovanjem motorja sme prižigati le, če se je nekaj narobe (btw. pogosto je kriv zanič akumulator/alternator, ker ABS lampica posveti, če napetost pade pod 10 V). Če se ABS vklopi med zaviranjem, lučka za ABS NE sveti!

Drugače pa je z lučko za DSC (nadzor trakcije vseh koles), ki pa vedno sveti, ko računalnik zavira kakšno od koles ali odvzema gas; skratka lučka sveti, ko DSC deluje.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
carisma ima stirikanalni abs, kar za accenta letnik 08 al kaksnega so ze sprasevali ne bi upal trditi, celo za novo kijo ceed
hysterical-1.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Tam kjer je ventil, poglej koliko cevk je. Če so štiri lajtnge, maš štiri.

So trije tipi: dva-, tri- in štiritočkovni. Prvi ima samo sprednja kolesa, drugi poleg sprednjih še zadnjo na os na skupnem vodu, štiritočkovni pa vsako kolo posebej.