Abanet-nakazilo v tujino

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Kakšen je postopek pri nakazilu v države znotraj območje EU? Vem, da so nekaj poenostavili. Na kaj je potrebno paziti, da vse stroške nosiš ti (plačnik) in da prejemnik dobi točno vsoto, tudi če se zamenja valuta.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Jaz sem nakazovala na Madžarsko in sem imela probleme z njihovim IBAN-om. Če paziš in ga vpišeš pravilno je strošek nakazila, kot če bi plačeval po Sloveniji drugače ti pa banka zaračuna ful dodatno. IBAN lahko preveriš npr. tukaj: http://www.iban-bic.com/iban_validieren.html?&L=2 Imajo pa države različno dolge IBAN številke.
Skratka vpisat moraš vse podatke kot jih banka zahteva: Swift/bic, IBAN, prejemnika itd. Označiš, da stroške nosiš samo ti (če delaš elektronsko nekaj obkljukaš).
Za valuto moraš pa sam poskrbet, ker nakazuješ v EUR. Jaz sem npr. šla na eno banko v HU in preračunala znesek + kakšen cent več. :)

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
No nakazilo je blo uspešno nakazano. Begalo me je to, ker pri SEPA nalogu ne moreš izbrati OUR (vse stroške kriješ sam) ampak ti avtomatsko izbere SHA (stroški deljeni) in ne moreš spreminjat. Je pa res, da so stroški (če pravilno izpolniš) minimalni.