5 letna garancija in redni servisi

C152SLO

Fizikalc
21. avg 2007
1.444
1
36
Hi

Veliko se govori o teh 5 letnih (celo 7) garancijah. Kot sem bral tukaj gori, pa je baje to zato, ker ti na uradnem servisu menjajo svega in svašta in to potem konkretno plačaš. In ker pač vse menjajo, tudi tistega kar ni potrebno lahko dajo potem 5 letno garancijo.

Mi lahko kdo konkretno pove, kaj se recimo menja na KIA Ceed v času garancije, kar recimo pri ne vem Laguni, Mondeo, VW, C5 nebi menjali? Jaz si predstavljam, da na 20.000 km olje in filtre, na na 160.000 jermene, pa recimo sklopko in diske ... še kaj?

In pa kakšne so cene servisov za takšen avto?

Nazadnje urejeno:

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Programi servisiranja so praviloma jasni vnaprej. Torej kaj se menja in kdaj se menja. Če teh podatkov nimajo, potem jih lahko pošlješ nekam v 3 pm ...

Ogo

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
mislim, da pri renaultu lahko doplačaš za sistem vzdrževanja, kjer imaš pokrite vse stroške, tako rednega kot izrednega vzdrževanja. Mogoče celo boljše kot "garancija".
sicer je program vzdrževanja vnaprej znan pri vseh avtomobilih že dolga leta, vendar potem ti na servisu menjajo ša kak del, ki v programu ni bil zajet pa se je vseeno izrabil. No, ta kos moraš ravno tako plačat, ker se šteje pod potrošni del. potrošnih delov pa je na avtu lahko veliko, odvisno kako si kdo ta pojem razlaga.

lp

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.470
448
83
Jaz res nimam izkušenj, ker nikoli nisem kupoval novega avta, ampak po mojem se res splača natančno prebrat garancijske pogoje. Kot pravi merdzo: potrošni materijal je sila raztegljiv pojem. Če mi crknejo xenonske žarnice, se izrabijo diski/ploščice, zližejo gume ipd. - ali to spada v garancijo ali ne? Če vprašate mene: da. Se pa s tem prodajalci / proizvajalci ne strinjajo, pritrdil bi jim tudi marsikateri lastnik, češ saj vendar vsak bedak ve, da so gume potrošni material.

Ampak, je.bi ga, avto je izdelek kot vsak drug in splošna garancija je splošna garancija. Če kupim TV in po 3 mesecih na daljincu odpadejo gumbi, pričakujem, da se težava odpravi znotraj garancije. Ne pa, da so gumbi na daljincu potrošni materijal, da sem pač preveč pritiskal, in naj kar sam krijem stroške menjave...

B.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Za potrošni materijal praviloma veljajo omejitve pri uveljavljanju garancije, kar pa ne pomeni, da garancija slednjih reči ne pokriva. Normalna izraba potrošnih delov v večini primerov seveda ni krita, so pa krite napake v materijalu, ki lahko povzročijo prekomerno obrabo, zlom, uničenje ali podobno. Je pa takšne reči seveda težje dokazovat, a so se diski obrabili, ker je bil material slab al zato, ker nekdo nonstop vozi gas&žlajf in pač skuri zavore v 5.000 km, nekdo pa ima iste 175.000 km.

Ogo

jaka33

Pripravnik
5. sep 2007
281
0
16
Tipičen primer "ŠVABSKE GARANCIJE". In sicer OCTAVIA l.2006.
Tik pred prvim servisom sem videl, da imam kapljice na steklu (notranja stran)
prednje luči. In odgovor na servisu: "Ja, to ne gre pod garancijo, ker je to napaka materiala. Material
je preveč porozen in voda gre dobesedno skozi stransko plastiko. Imeli smo iste probleme tudi na AUDI in VW".
bonk.gif

Kako ne gre pod garancijo ? Je to moja napaka, če ste šparali z materialom ?
10.gif

No, "imajo srečo" da sem naknadeno vgradil xsenon in bi mi že zaradi tega izpodbijali veljavnost garancije (čeprav je bil vgrajen na urednem servisu).
No zdej pa začuda je OK. Samo od sebe.
Je pa itak tako, da prodajalci ti rečejo 5-7 let garancije, je pa besedilo v drobnem tisku zelo dolgo.
Upam samo, da mi ne bo treba se veliko po servisih poganjat.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Se bom prislinil...

Al pomeni 40.000km v prvem letu (do sklepanja dodatne dobe zavarovanja) ali v vseh petih letih?
Citat iz AH moste

"Garancijo vozila lahko sklenete v roku enega leta po prvi registraciji vozila, število skupno prevoženih kilometrov pa ne sme presegati 40.000 km. Garancija se lahko podaljša za največ 3 leta za vozila OPEL (skupaj s tovarniško garancijo kar 5 let), in krije stroške nadomestnih delov in dela serviserjev v primeru okvar komponent, ki so navedene v vsebini kritja - Comfort"

Podrobnosti so razložene na zgornjem linku, razen cene nisem nikjer zasledil ( vsaj v nekem okvirnem znesku oziroma % na nabavno vrednost)

SoulMan

Majstr
9. sep 2007
3.264
152
63
Celje
Meni deluje popolnoma logično...garancijo lahko skleneš do max. enega leta od nakupa, ampak na noben način ne po 40.000 prevoženimi kilometri. Torej...avto star 10 mesecev, prevoženih 20.000 - garancija da. Avto star 6 mesecev, prevoženih 41.000 kilometrov - garancija adijo.Avto star 13 mesecev in prevoženih 1000 kilometrov - garancija adijo.

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Citat:
Uporabnik Simon_Vi pravi:
Pri Potiacu(GM) v ameriki imaš 3 letno garancijo tudi na GUME!

Nekatere znamke so ponujale to tudi pri nas, pa so se našli idioti ki so prišli z "skurjenimi" gumami čez par mescev nazaj in se pritoževali da jih je prehitro pobralo.
bonk.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.084
6.932
113
pri taščici
Sem predvideval da je tako, samo kakšna pa je kilometrina dovoljena v 5 letih?
Prav zanimivo bi bilo brati drobni tisk in seznam opreme,ki ni krita s to garancijo.
A to daje Opel oziroma njegov uvoznik ali AH moste.
Saj vem, obrni se na AH
wink-1.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Pri meni je bilo isto. Pri avtu staremu en mesec manj kot tri leta so se zarosile luči. Ker je garancija tri leta so jih zamenjali brez debate.
Pri nakupu avta so mi podarili četrto leto garancije na motor in elektroniko. 14 dni pred iztekom četrtega leta garancije se mi je enkrat prižgala (in kasneje ugasnila) opozorilna lučka za motor. Računalnik je pokazal napako na kablu za svečke za 4. cilinder. Vizualno ni bilo nobenih poškodb vendar so zamenjali vse kable brez debate.
Tako da pri uveljavljanju garancije za Hyundai nisem imel nobenih težav.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Citat:
Uporabnik jaka33 pravi:
prednje luči. In odgovor na servisu: "Ja, to ne gre pod garancijo, ker je to napaka materiala. Material
je preveč porozen in voda gre dobesedno skozi stransko plastiko. Imeli smo iste probleme tudi na AUDI in VW".
bonk.gif

10.gif

No, "imajo srečo" da sem naknadeno vgradil xsenon in bi mi že zaradi tega izpodbijali veljavnost garancije (čeprav je bil vgrajen na urednem servisu).
Je pa itak tako, da prodajalci ti rečejo 5-7 let garancije, je pa besedilo v drobnem tisku zelo dolgo.

Napaka v materijalu je klasična napaka za uveljavljanje v garanciji. Je pa tako, da dokler ne težiš sto na uro, ni nič. Tole z zarosenimi žarometi je pa klasika pri kar nekaj znamkah. Znak slabega dizajna in šparanja na nepotrebnih rečeh. Danes ti znajo tajvanci zvarit tak plastičen žaromet, ne samo, da se ne rosi, temveč da je vodotesen do 10 m globine. Samo je treba šparat, 1 ojro na avto, je par mio ojrov na leto za fabriko. In dokler folk tolerira ...
smile-1.gif

Ogo

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
pri vw mislim da je 2 leti, za večje dele pa 5 let če je redno na pooblaščenih servisih servisiran
večji deli so kao motor, turbina..... tko sm jih js razumel
je kdo že uspešno kaj reklamiral po pretečenih 2 letih?
me samo informativno zanima če bom kdaj rabil
smile-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ta garancija o kateri ti govoriš, je globalna garancija ( velja povsod, tudi tujina) , obstaja pa še "Zlata Garancija", ta pa ima notri veliko pasti, ponujajo jo je določene avtohiše. Na kratko povedano, redni servis običajno pride 140€ , pri zlati garanciji pa cca 290€ , pa pri zlati se stvari bolj pogosto menjajo.

Glede te podaljšne garancije ( splošne ki je enakovredna osnovni garanciji) , jo lahko pogojno podaljšaš tudi po izteku 1 leta ( ampak ne več kot 2 let) , pa tudi do 60k km se mi zdi da je , vendar je doplačilo na osnovno ceno 25%.

Cene so pa odvisne od modela do modela, približno so cene za Astro tkole:

+1 leto 270€
+2 leti 550€
+3 leta 770€

Omejitve so 100k km, 120kkm in 150kkm , lahko pa vzames tudi brez omejitve km , doplačilo nekje 90€ .
Ampak cene sem ti povedal na pamet, ce te bo točno zanimalo,sporoci pa ti jih povem jutri.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.595
480
83
Citat:
Uporabnik jaka33 pravi:
bonk.gif

10.gif

Hella je izdala bulletin ali obvestilo , da v nekaterih primerih pride do prekomernega zaroševanja žarometov ali zadnjih luči in da to NI predmet garancije - lahko ti ga pošljem, se pa to dogaja pri velikih temp. nihanjih in vlažnem vremenu - če pogledaš ima vsaka luč zadaj luknjico, skozi katerega gre vlažen zrak, če pa je vlažnosti preveč se tvorijo drobne kapljice (od tu tudi tvoja ugotovitev "da se je samo poštimalo")