2 vprašanji za Access

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
V izdelani tabeli imam 2 polji z datumom in 2 polji s številom. Določil sem veljavnostno pravilo za datum, pri katerem en datum ne sme biti pred drugim, hotel sem napraviti še drugo veljavnostno pravilo da ena številka ne sme biti večja kot druga - pa ne gre. Torej ne znam napraviti dveh veljavnostnih pravil v eni tabeli.
Želim napraviti unikatni ID (primarni ključ), tako, da bi bil kombinacija šestih črk in številk iz 3 polj...pa ne najdem nikakor recepta.

moho

Pripravnik
30. avg 2007
208
0
16
Hmm, nisem informatik. Čisto enostavno aplikacijo sem že skoraj izdelal (imam uvodni tečaj Access-a za sabo). Osnove od osnov poznam, ostalo se pa sedaj učim.

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
Da ne odpiram nove teme bom nadaljeval kar to.
V accessu hočem narediti polje v poizvedbi, ki bi mi prikazalo seštevek za zadnjih npr x mesecev?

ali bi to šlo s funkcijo Dsum, nekaj sem že poizkušal ampak mi ni uspelo pravilno nastaviti da bi delalo
DSum([prodaja].[kol];[prodaja];[datum]<=[prodaja].[datum]) to naj bi bila suma do tistega datuma kot je v tabeli prodaja
če takole napišem mi odpre okno za vnos parametra prodaja (prodaja je ime tabele)

če kdo kaj ve o takem seštevanju bi bil zelo vesel pomoči

Nazadnje urejeno:

forgot

v penziji
23. jul 2007
293
0
16
Izdelaj makro, ki bo izračunal vrednost, ali pa to izvedi direktno v kodi.

LP

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
ravno tu imam težavo ker sql-a nikoli ne uporabljam nevem kako bi nastavil pogoj pri where da bi zajel vedno zadnjih 12 mesecev

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Vse zapise za zadnjih 12 mesecev dobiš ven takole:
Koda:
SELECT *
FROM imetabele
WHERE polje_z_datumom>dateadd("yyyy",-1,Date());

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
SELECT Sum(prodaja.kol) AS MAT
FROM Prodaja
WHERE (((Prodaja.Datum)>DateAdd("yyyy",-1,Date())));

s tem sem dobil seštevek, ki naj bi bil pravi
ampak je pravi samo za zadnji mesec zdaj pa nevem kako bi dodal še kakšno polje da bi potem lahko imel za vsak mesec različno
če karkoli dodam v poizvedbo mi javi napako

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Probaj tole:
Koda:
SELECT SUM(kol) kolicina, MONTH(datum) mesec, YEAR(datum) leto FROM prodaja
WHERE datum>DATEADD("yyyy",-1,Date())
GROUP BY MONTH(datum), YEAR(datum)

Nazadnje urejeno:

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
zdaj sem dobil neke izračune po mesecih ampak niso seštevek zadnjih 12 mesecev, bom še ugotovil kaj so
smile-1.gif

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Točno to naredi zgornji query. Če bi rad kaj drugega, potem mi na mail info[AT]futurist.si pošlji MDB fajl in povej kako naj bi izgledal izpis, pa ti napišem query ki bo delal to kar hočeš.

tommas

Pripravnik
11. avg 2007
242
0
16
razviti zahod
ok to je rešeno če bo kdo rabil lahko pošljem primer

ima kdo kakšen priročnik za sql oz kje bi lahko dobil online,ne samo osnove, zaželjeno slovensko ali angleško