1.4 TSI mnenja

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Počasi se bo potrebno ozreti po novem avtu, saj stari spušča dušo:)

Najbolj se mi dopade Golf variant. Ima kdo izkušnje z 1.4 TSI motorjem? Je zadeva zanesljiva? Vsaj mislim da bi bila boljša izbira bencinar, saj so relacije krajše (10km do službe). Sedaj imam sicer za to relacijo dizla, vendar dvomim da je rentabilno proti bencinarju...

Je še kaj za pogledati v tem razredu pametnega? Všeč mi je tudi Mazda 6, vendar kolikor gledam cenike je precej dražja od golfa...

V glavnem je vprašanje 1.4TSI ali 1.6 TDI. Kateri motor je boljša izbira?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
V katerem razredu? Mazda za razred večja od golfa.

Cenovno do dobrih 20k je izbire en kup, predidevam da iščeš karavana? Recimo na pamet mi pade Focus, 308, Octavia, Civic, Auris, Astra, Leon, V40...

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Citat:
Uporabnik blazko pravi:
V katerem razredu? Mazda za razred večja od golfa.

Cenovno do dobrih 20k je izbire en kup, predidevam da iščeš karavana? Recimo na pamet mi pade Focus, 308, Octavia, Civic, Auris, Astra, Leon, V40...

Hvala za predoge. Razred golfa potem in cena nekje do 22k. Od teh predlogov si bom verjetno šel ogledati še Leona in Octavio, vendar če je cena tam-tam z golfom, verjetno ne bo dileme... Gledam pa karavane ja...

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Ne navijam zanj, ker ga niti ne poznam, ampak jaz bi vsaj preveril tudi novega Focusa. Tradicionalno odlična lega na cesti in novi turbo motorji, pa še promocijski popusti ob začetku prodaje (kot da jih kasneje ne bo
tongue-1.gif
) Za 20k recimo dobiš 150KM turbo bencinarja z najboljšo opremo.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Dokler bo pri Golfu akcija 40 let, verjetno Oktavije in Leona sploh nima smisla it gledat. Računaj da lahko spuliš še kakih slabih 10% popusta. To pa pomeni že 1.4 140 konjev z DSG jem znotraj tvojega budžeta. Dodaš še ACC za 300€ pa si zmagal.

Bi se pa strinjal s predhodnikom. Focusa le pojdi peljat.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Focusa imamo sedaj 2 pri hiši in je treba narediti malo menjave:) Sicer ni napačen, razen notranjost mi ni preveč všeč...

Ali je ta ACC sploh smiseln, ker ne vozim veliko po avtocesti. Gledal sem paket 40let, dodatno pa bi dal temnjena stekla. Je še kakšen tak dodatek brez katerega skoraj ne gre?

Gledam pa 122 konjsko varianto in ne 140. Kolikor berem je kar dovolj poskočen...

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
Razlika med obema je tudi 50 Nm navora (200 vs. 250). Če imaš avto za vožnjo po omejitvah potem bo 122 verzija čez glavo. Za dinamično vožnjo do morja po ovinkastih cestah pa zna biti zudi 140 verzija premalo... Upam da razumeš kaj hočem povedat.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Citat:
Uporabnik dem pravi:
Ali je ta ACC sploh smiseln, ker ne vozim veliko po avtocesti. Gledal sem paket 40let, dodatno pa bi dal temnjena stekla. Je še kakšen tak dodatek brez katerega skoraj ne gre?

Gledam pa 122 konjsko varianto in ne 140. Kolikor berem je kar dovolj poskočen...

ACC pride izjemno prav tudi izven avtoceste, še posebej če imaš avtomatika. Bi rekel da celo bolj kot na AC. Kako je z ročnim pri nižjih hitrostih pa ne vem. Ni si povedal, a ti sploh diši DSG. Vsekakor ti svetujem da ga greš peljat, si znaš premislit
smile-1.gif
. Štaleker v SG ima tesnega GTD ja z DSG jem in ACC.

Ko sem sam pacal skupaj sem na začetku dodal samo ACC, temna stekla (ki so btw premalo temna in mi je malo žal, saj bi za pol cene lahko počil gor temejše aftermarket folije) in pa zimski paket, ker pač nimam garaže in se zjutraj dostikrat bašem v mrzel avto. Če se dosti voziš po temi bi razmišljal še o kakem Dynamic light assistu. Meni je nepogrešljiv. Brez ostalih afnarij bi preživel
smile-1.gif
.

Tukaj sem mojega in opremo malo bolje opisal. Najdeš na tem forumu tudi koga s tvojim motorjem.

Nazadnje urejeno:

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.235
1.014
113
Sicer ne poznam 1.4 tsi motorja lahko pa povem malo o 1.6 tdi vW. Za dolge relacije ok. Pri kratkih ima motor problem s segrevanjem na delovno temperaturo, sploh ko je zunaj -, rabi min 15-20 min da se segreje na 60 °C, kar je pozimi moteče in slabo za motor.
Drugače pa še kr vleče.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Citat:
Uporabnik Tony_Clifton pravi:
ksz

turbina je turbina; pri dizlu ali bencincu

G7 in M6 sta v različnih razredih.

ne, ni. ker je pri bencinarju bolj vroca, bolj obremenjena in ni variabilnih lopatic razen redkih porschejev.
evil.gif
pocakaj, da utisevalec pogoogla.

Reaper85

Pripravnik
7. nov 2014
237
0
16
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
Razlika med obema je tudi 50 Nm navora (200 vs. 250). Če imaš avto za vožnjo po omejitvah potem bo 122 verzija čez glavo. Za dinamično vožnjo do morja po ovinkastih cestah pa zna biti zudi 140 verzija premalo... Upam da razumeš kaj hočem povedat.
Glede omejitev je popolnoma vseeno koliko konj imaš pod havbo, važen je samo tisti za volanom.
Kdor je pameten bo vozil 50-55 v naselju, pa max 100 izven, ne glede na to ali ima 50 ali pa 500KM pod havbo.
Kar je nad 100 (realnih itak 90), se riziko precej poveča, ker nikoli ne veš kdo ti bo zapeljal na cesto ali pa skočila kakšna žival.
Sam sem vozil 140 na 90 omejitvi tudi s 60KM, ampak to je bilo v mladih letih. Pa tudi s 50KM mislim da je šlo ene 130.
Užitka pa po mojih izkušnjah sama hitrost ne daje, edino zaradi strahu se ti poveča adrenalin, pa še to ne, če greš 140 na kakšni dolgi ravnini, veliko bolj če po ovinkih voziš 100.

Še nekaj me zanima, turbobencinar za kratke vožnje, pa da ga teraš. Tudi sam imam samo 11km do službe, pa se mi trenutni 1.6 16V ogreje na 100° šele po 6km. Pa to je samo hladilna tekočina, vprašanje kako je z oljem.
Za atmosferca to ni nek problem, res pa da za dolgo življenjsko dobo tudi ni najbolje, ampak pri tistih 6-7k na leto to ni tak problem. Moj je na 6000 že po 4km.
Ampak naslednji avto bi pa rad malo bolj čuval, tako da pomoje da je bolj smiselno vzet kakšen 2.0 TSI kot pa 1.4 TSI (tega v vsakem primeru 160), katerega lahko tudi mrzlega hitro voziš, saj bo dal kar nekaj od sebe že pri 3-4k.

dem

Fizikalc
4. avg 2011
1.939
14
38
Ker je teh dilerjev veliko, me zanima kako je s cenami. Se da pri katerem dobiti boljšo ceno kot pri drugem? Avtohiše LJ ali okolica, kam bolj daleč nebi hodil... Pa če mogoče kdo ve koliko časa se bo še dalo naročiti golfa z opremo 40 let.

Nazadnje urejeno:

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.455
1.915
113
Nagruntaj dokončno konfiguracijo.
Nato prereromaj vse dealerja od MS do Kopra in zberi ponudbe, če je le možno pisno. Potem pojdi z najboljšo ponudbo k tistemu ki ti je najbližji in dobil boš isto ceno. Garantirano
smile-1.gif
.

S "preromaj" mislim, da jih vsaj pokliči oz. kontaktiraj po mailu.

Za 40 let so že poleti jokali da ne bo več dolgo, pa je še kar tukaj. Sumim da gre za prodajno taktiko.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
če že greš v tsi opcijo vzameš švohnejšega in čipaš.

Kar se porabe tiče...sposodi si oba testna in naredi relacijo služba in nazaj...obakrat enak način vožnje...boš imel primerjavo pri porabi med 1.6 TDI in 1.4 TSI. Vse ostalo je rekla kazala.
Kar se mene tiče...za veliko štartev in ustavljanj (pretežno mestna vožnja) bo med tema dvema 1.4 TSI ziher bolj prijeten za vozit. Z vidika užitka v povezavi z dizlom bi moral potem izbrat 2.0 varianto (tu ni mišljeno dirkanje..povsem običajna vožnja na šiht in nazaj - torej hitrosti kot običajne za tovrstne prevoze)..

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.546
433
83
lej, če ima 10km v eno stran tdi odpade
zakaj?
vozil bo večinoma izven delovne temp. motorja, regeneracija se ne bo dovolj pogosto izvajala itd.
da ne omenjam EGR sistema in ostale ekologije

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.894
637
113
Imam Leona ST 1.4 TSI že skoraj 1 leto. Pri meni smrdljiv ropotajoč dizel ni bil opcija.
Moj ima 122KM in če bi še enkrat kupoval bi vzel takega s 140KM, predvsem zaradi večjega navora.

Ker če smo 4 odrasli v avtu (cca 300kg) potem moram precej nabit vrtljaje, da ga izstreli iz parkirišča na zelo prometno cesto, pa še klanec je...
So pa to res ektremne okoliščine. Sicer sem pa zelo zadovoljen z Leonom, ki je tudi neprimerno lepši od Golfa.
Pa Golf je za stare fotre s kapo...
grin1.gif

P.S.
Povprečna poraba je cca 6 litrov stem, da ga nič ne šparam, če je prazna cesta sem pač v 15min LJ-KR.
Znanec, ki je bolj šparoven ima 5 litrov porabe (on nima karavana)...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.267
1.897
113
Če ga bo imel zgolj za na šiht in nazaj..potem škoda vsakršne debate
wink-1.gif

Drugače pa tako ali tako narediš še kako furo naokrog (lahkih nog) in se izvedejo vse procedure, ki se imajo.

(za mene 'šiht in nazaj' pomeni tam nekje 15.000 letno...v povprečju je pa ravno teh 10 km do šihta v eno smer).